Nevelnéd a gyerekedet kereszténynek?
Fordítva. Te vagy az, aki nem ismeri a keresztény hitet. A Katolikus Egyházban a tízparancsolat mellett, ott van még az Egyház 5 parancsolata is:
"1. Vasárnap és parancsolt ünnepeken vegyél részt a szentmisén és tartózkodj a munkától és az olyan tevékenységektől, amelyek akadályozhatják e napok megszentelését;
2. bűneidet évente legalább egyszer gyónd meg;
3. az Eucharisztiát legalább húsvétkor vedd magadhoz;
4. az Egyház által meghatározott napokon tartózkodj a húseledeltől és tartsd meg a böjtöt;
5. lehetőségeid szerint segítsd az Egyházat anyagi szükségleteiben
Forrás itt: [link]
A neoprotestáns felekezetekben meg önjelölt tanítók vannak, akik magukat pl. isten népenek állitják be. Aki pl. Jehova tanúja, annak engedelmeskedni kell a Vezető Testületnek.
Soroljam még?
A kereszténységben a hívek a vallási vezetőknek engedelmeskednek.

Személyes feszültséget érzek a kérdés mögött. Neked mi fáj?
Katolikusnak akarnak nevelni a szüleid akaratod ellenére?

#13 Értem, elfogadom a nézetedet, a te ügyed. Én csak azt mondom, a kérdéskiírásod sztereotíp, és első blikkre pontosan annyi jön le, amennyit korábban leírtam. A benned lévő nagy adag frusztráción túl a témával kapcsolatban -ezt nem lehet nem észrevenni.
Tisztában vagyok az egyházi 5 parancsolattal, ezek sem azért vannak, hogy a papok basáskodhassanak felettünk, hanem segítség és ösztökélés, hogy dolgozz aktívan az istenkapcsolatodon (az utolsónak meg valóban elég prózai okai vannak, elismerem) -ez az én véleményem. Nekem lelki szükséglet a mise és a gyónás is, az áldozás ugyanúgy, de volt olyan, hogy sokáig elmaradtam misékről, és volt nagyon lent az istenkapcsolatom is, nem vagyok mintakeresztény. Mindenesetre egy hitét gyakorló katolikusnak ezek ált. nem megterhelő tevékenységek.
Továbbra is megtartom, hogy a hit alapja az Istennel való kapcsolat, az a nézet, hogy a vallási vezetőknek engedelmeskedsz, kivonja az Istent a képletből, ennélfogva számomra értelmezhetetlen. De mivel te fentebb azt mondtad, nem hiszel az Isten létezésében, megértem, hogy a te szemedben ez másképp van. Abban viszont talán megegyezhetünk, hogy aki amellett dönt, hogy kereszténynek neveli a gyermekét (értsd, célzottan pl. római katolikus vallásgyakorlónak) , annak a világlátása talán közelebb áll az enyémhez, és feltételezi az Istent a rendszerben. Így továbbra is tartom, hogy megtévesztő a szavazásod megfogalmazása: nem papok kutyájának nevelem a gyermekemet, hanem Isten szeretetére tanítom. Ennyi.
A neoprotestáns felekezetekről nem tudok nyilatkozni, mert se protestáns nem vagyok, se teológus.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!