Keresztények és muszlimok miért állítják, hogy Isten a szeretet???
Ha nem eszek "Búbos Bankàt", csak döglött sáskát, akkor Isten szeret?
Isten miért teremtette finomra a holttesteket?
Bemenet: például legyen egy kép
Válasz: tetszik / nem tetszik kiválasztás folyamata az agyban (máshogy is fogalmazhatunk de mindegy)
Reakció: érzések
nem értem mit nem értesz meg a hormonok működését nem tudod vagy mit nem értesz?
Mellesleg nem csak a lámpa bocsájt ki fényt.
Te felkapcsolod a lámpát és a fény, mint jelenség között mi a kapcsolat?
Egyszer az emberi szervezetről beszélsz amit egy agy irányít, hormonok és még sok más aztán meg definíciókról és fizikai dolgokról.
Lehet ne mértjük meg egymás példáját és csak elbeszélünk egymás mellett.
#51: Emberi érzéseket nem tudsz meghatározni természettudományos módszerekkel.
Persze ezer dolgot mérhetsz, testhőmérsékletet, vagy akár az idegpályákon végigmenő ingerületet vagy bármit. De magát az érzelmet vagy a hatást amit az ember érez/átél képtelen leszel meghatározni a természettudomány módszereivel.
A Művészeti alkotás MONDANIVALÓJÁT nem tudod meghatározni a természettudomány módszereivel.
Abdullah
#48 amit Abdullah itt felvet, azt úgy hívják szakmai körökben, hogy a tudat nehéz problémája. Ez nagyon tömören azt jelenti, hogy nincs halvány sejtésünk sem arról, hogy mi magyarázza a tudatosságot, tehát az érzetek tudatosulását. Ez ekvivalens a filozófiai zombi problémájával.
Tehát ha mondjuk megégeted a kezef, és elrántod a forró tárgytól, nincs semmiféle kielégítő magyarázatunk arra, hogy miért szükséges, hogy ezt a fájdalmat tudatosan átéljük. Az evolúció nem magyarázza meg, mert - és itt jön a filozófiai zombi - elvileg egy tudattal nem rendelkező, de a tudatosnak tűnő folyamatokat reprodukálni tudó lény, egy filozófiai érzelemben vett zombi is reprodukálni tudja magát a viselkedést, hogy a forró tárgytól elrántod a kezed. Ehhez nincs szükség tudatos fájdalomérzetre, vagy egyáltalán tidatra, mert az evolúciós szelekció ezt nem tudja megkülönböztetni attól, hogy ezt valaki tudatosan átéli. Vagyis lehetnénk megfelelő kifinomultsággal programozott robotok is, amik tök ugyanazt a kimenetelt hozzák tudat nélkül.
Ez az, amit a tudomány nem tud megmagyarázni, hogy a szép dolgokat miért érzékeljük szépnek, a fájdalmasakat pedig fájónak. Ez a tudat nehéz problémája.
Tanácsolom, hogy mélyedj el a filozófiában. Nem minden a természettudomány.
Abdullah
#56: Köszönöm szépen Titus, sokkal felkészültebb vagy mint én :)
Abdullah
igen olvastam filozófiát, de nem ennyivel nem fogom befejezni
már erre válaszolok több kérdés óta, hogy minden ember máshogyan érzékel dolgokat, másnak más a szép
ezért is nem értettem, hogy ha pl engem / a lelkem isten teremt, akkor ha nem is vagyok vallásos, akkor legalább picit nem kellene e felé húzódnom?
ha már isten "mindenkinek" a törvényeit a szívére írta
mellesleg az, hogy még nem tudjuk, hogy miért gondol / éreznek az emberek más dolgokat vagy miért néz ki minden ember máshogy (minimális mennyiségű ember kivételével), még nem foghatod rá istenre
a nem tudom helyett istent akarod bele rakni a dolgokba
ezt úgy hívják, hogy god of the gaps
mellesleg ez nem csak a gondolatokkal és személyiségekkel van így, hanem az állatokkal is
szóval itt végképp nem értem, hogy ha nem lenne isten, akkor minden élet egyformán reagálna és mindenki ugyan olyan lenne?
mert amit írtál ez eléggé úgy hangzott
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!