Jehova tanui miért forgatják ki a bibliát?
"Csakhogy te úgy akartad beállítani, hogy az eltérések túlnyomó többsége ilyen."
Én nem állítottam ilyet. Te mondtad hogy a 90%-a helyesírási hiba. Én meg mondtam hogy az a 10% is több tízezer eltérést jelentene :)
"Ha ez zavar, akkor a Korán is meg lett hamisítva, a hadíszok meg duplán.
Természetesen ez hazugság. Ugyanaz a Korán és egy van belőle.
"Akkor jobbak mint Mohamed aki egy 9 évessel hált 50 évesen és halomra ölette az ellenségeit. Következetlen vagy, kettős mércét alkalmazol, és még te nevezel engem hazugnak. Nem is kell a Koránra hivatkoznom, ha olyan egy hithű muszlim mint te, akkor az iszlám hamis vallás, semmi kétség."
Amiket én leírtam azok benne vannak a Bibliában. Amiket te behazudtál nincsenek benne a Koránban. Ha hithű keresztény egyébként olyan mint te? :)
"Természetesen ez hazugság. Ugyanaz a Korán és egy van belőle."
Ez a hazugság. Nézd meg bármelyik linket, mind azt bizonyítja, hogy a Korán kéziratokban ugyan ilyen eltérések vannak.
Mind a négy videóban ugyanaz beszél és ugyanazokat a hazugságokat mondja :)
Elmondtam már hogy az Oszmán féle kézirat a mérvadó. A mai összes Korán ugyanaz.
Egyébként a Korán egy része csak szír-arámi olvasatban értelmezhető.
"Mind a négy videóban ugyanaz beszél és ugyanazokat a hazugságokat mondja :)"
Mondtam már, az hogy neked nem tetszik az nem azt jelenti, hogy hazugság. :)
"Elmondtam már hogy az Oszmán féle kézirat a mérvadó"
Ki döntötte el? Csak nem az oszmánok? :)
"Egyébként a Korán egy része csak szír-arámi olvasatban értelmezhető."
Mi van? :) Ez a legújabb keresztény hazugság? :) A Koránt nem arámi nyelven írták hanem arab nyelven. Látom a keresztények mindent behazudnak ész nélkül. A multkor egy keersztény azt hazudta hogy az iszlámot a katolikus egyház hozta létre, Mohamed próféta felesége meg a Vatikán ügynöke volt :)))
"Mondtam már, az hogy neked nem tetszik az nem azt jelenti, hogy hazugság."
Ha egyszer hazugság. Kézzel fogahatóan megvan a kézirat amit hitelesnek teküntünk, a hadiszokból pedig kiderül a teles folyamat a Korán kinyilatkztatásától kezdve a leírásán át a könyv formájába történő összeállításáig. A Biblia esetében ez mind hiányzik.
"Ki döntötte el? Csak nem az oszmánok? :)"
Ha neked az Oszmán féle kézirat az az oszmán törököket jelenti akkor mindent bele :)
"Mi van? :) Ez a legújabb keresztény hazugság? :)"
2007-ben adták ki Christoph Luxenberg könyvét angolul, ez nem épp a legújabb elmélet.
"A Koránt nem arámi nyelven írták hanem arab nyelven. Látom a keresztények mindent behazudnak ész nélkül."
A korai Korán kéziratok egyikében sincsenek pontok és írásjelek a betűkön.
Christoph Luxenberg szerint (aki a sémi nyelvek szakértője) ha másként vagy inkább úgy mondom ha máshová vannak rakva a Korán szavain a pontok és írásjelek, akkor értelmezhető a szöveg szír-arámi nyelven.
"A multkor egy keersztény azt hazudta hogy az iszlámot a katolikus egyház hozta létre, Mohamed próféta felesége meg a Vatikán ügynöke volt"
Nem tudom mi mondta ezt de szerintem is ez hülyeség, még nem is hallottam ezt a marhaságot.
"A korai Korán kéziratok egyikében sincsenek pontok és írásjelek a betűkön."
És ettől már arámi nyelv lesz? :)
"Christoph Luxenberg szerint (aki a sémi nyelvek szakértője) ha másként vagy inkább úgy mondom ha máshová vannak rakva a Korán szavain a pontok és írásjelek, akkor értelmezhető a szöveg szír-arámi nyelven."
Az tény hogy az arámi és az arab nyelv rokon, de annyira nem hogy néhány pont megváltoztatásával az arabból arámi lesz :)
Nem kell sok ész hogy magad is utánanéz. Itt ebben a táblázatban láthatod az arámi és arab betűket. Látható hogy jelentős különbségek vannak, nem csak néhán pont.
Egyébként akkor a Bibliára is igaz hogy ha a héber szövegben néhány pontot megváltoztatunk akkor arámi lesz belőle és mást jelent mert a héber és arámi is rokon nyelv :)
"Nem tudom mi mondta ezt de szerintem is ez hülyeség, még nem is hallottam ezt a marhaságot."
Nem egy embertől hallottam ezért rákerestem és valami keresztény szekta terjeszti ezt. Szerintük az iszlámot a Vatikán hozta létre. :) Valószínű valami protestáns szekta. Keresztényeknél én már semmin nem csodálkozom.
“Ha egyszer hazugság. Kézzel fogahatóan megvan a kézirat amit hitelesnek teküntünk, a hadiszokból pedig kiderül a teles folyamat a Korán kinyilatkztatásától kezdve a leírásán át a könyv formájába történő összeállításáig”
Ő is mutatja a kéziratot. A hadíszok pedig 2-300 évvel később íródtak mint a Korán. Az hadíszgyűjtők egyike sem Mekka környékén élt. Tehát tradicionális források túl távoliak és túl késeiek.
"Ő is mutatja a kéziratot. A hadíszok pedig 2-300 évvel később íródtak mint a Korán. Az hadíszgyűjtők egyike sem Mekka környékén élt. Tehát tradicionális források túl távoliak és túl késeiek."
Milyen kéziratot mutat és mivel hasonlította?
A hadiszok pedig nem egyenlőek a Koránnal. Továbbá a hadiszok hitelességét vizsgálják. Nem úgy mint a Bibliánál hogy kényük kedvük szerint válogatnak. Például vizsgálják ki hagyományozta, megvan-e a hagyományozási lánc, ki gyüjtötte stb. A Bibliai könyveinél még az sem ismert ki az író vagy bizonytalan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!