Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Valláskárosult lettem talán?...

Valláskárosult lettem talán? Vagy csak tévútra jutottam?

Figyelt kérdés

Hiszek Jézus Krisztusban, mint a meg váltóban és rendszeresen olvasok Bibliát, illetve járok gyülekezetbe. Isten hatalmas gyógyulásokon vitt keresztül és szépen elkezdte rendberakni az életem. Nagyon hálás vagyok Neki érte. Egy karizmatikus gyülekezetbe járok, de én nem tapasztaltam a szabadulásom alkalmával ilyen transz állapotokat és nem kezdtem el rángatózni, vagy a földön fetrengeni. Illetve a bemerítkezésem alkalmával nem kezdtem el ezt az úgymond "nyelveken szólást" sem. Viszont látok ilyen döntögetéseket, meg ultra/hiper érzelmi állapotokat és én egyszerűen nem tudok ezzel azonosulni. Plusz a Bibliát olvasva, tanulmányozva felfedeztem pár téves tanítást is.

Ördögi megszállott lennék, amiért nem vagyok ilyen túlbuzgó keresztény?

2021. jún. 5. 09:44
1 2 3
 21/29 A kérdező kommentje:
Tehát ez egy kisebb gyülekezet. Szabadnak nevezik magukat.
2021. jún. 5. 13:28
 22/29 anonim ***** válasza:
95%

Nagyjából mind egy sémára épül a karizmatikus gyülekezetek esetében, csak apróbb "teológiai" eltérések vannak, vagy személyek közötti ellenségeskedések.

2021. jún. 5. 13:33
 23/29 anonim ***** válasza:
29%

Szerintem nem itt ezen az oldalin van a helye ennek a kérdésnek. Ha a pásztoroddal nem tudod megbeszélni a problémáidat akkor hallgass Istenre és kifog vezetni belölük, kérd. Nem tartom helyes

dolognak így kibeszélni idegen ismeretlen embereknek azt a gyülekezetet ahol megtért vagy ahová jársz. Akik nincsenek benne úgy sincs látásuk rá. Ha nem ott van a helyes akkor úgyis kifogsz onnan jönni.De minden gyülekezetben emberek vannak akik nem tökéletesek mint ahogy te sem. Egyik fanatikus másik álszent stb stb. Ne emberekre nézz. kívánom találd meg a helyed, hogy békességre lelj.De azt nem itt fogják megmondani neked.

2021. jún. 6. 04:49
 24/29 A kérdező kommentje:

Köszönöm utolsó! Igazad van. Egyébként beszéltem a pásztorral és mondta, hogy vizsgáljam meg az ige tükrében, de meg fogom látni, hogy igaza van.

Egyetértek azzal is, hogy nem az emberekre kell nézni. Próbálok mindenkivel jól kijönni, függetlenül attól milyen a személyisége.

2021. jún. 6. 08:24
 25/29 anonim ***** válasza:
0%

A nyelveken szólás nem is feltétlenül jelenti azt, amit mindenki ért alatt, lehet azt jelenti inkább, hogy valaki példázatokban beszél Isten országáról.

Ésaiás 28: 10-12:

10 Mivel parancsra új parancs, parancsra új parancs, szabályra új szabály, szabályra új szabály; itt egy kicsi, ott egy kicsi.

11 Ezért dadogó ajakkal és idegen nyelven fog szólni e néphez,

12 Õ, a ki ezt mondá nékik: Ez a nyugalom, hogy nyugtassátok meg a megfáradottat, és ez a pihenés! És nem akarták hallani!

Itt valószínűleg Jézusról beszél, mert ő mondta, hogy akik megfáradottak, azok jöjjenek hozzá. Itt nem arról beszél (szerintem), hogy Jézus egy idegen nyelven fog szólni a néphez, hanem valószínűleg arról, amit Jézus mondott, hogy a tanítványainak Isten országának a titkait nyíltan magyarázta el, egyebeknek pedig példázatokban, hogy látván ne lássanak.

Pál apostol ezt mondja (1Kor 13: 1-2):

Ha embereknek vagy angyaloknak nyelvén szólok is, szeretet pedig nincsen én bennem, olyanná lettem, mint a zengõ ércz vagy pengõ czimbalom.

2 És ha jövendõt tudok is mondani, és minden titkot és minden tudományt ismerek is; és ha egész hitem van is, úgyannyira, hogy hegyeket mozdíthatok ki helyökrõl, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi vagyok.

Ha a nyelveken szólás idegen nyelveken szólás, akkor valószínűleg Pál nem mondta volna, hogy semmi az az ember, aki nyelveken szól és nincs szeretete, hiszen ha már tud nyelveken szólni, akkor Szent Lélek által szólt. Viszont ha a nyelveken szólás azt jelenti, hogy valaki példázatokban beszél, akkor érthető, hogy mért mondja azt, hogyha valaki tud példázatokban beszélni, de nem szereti a másikat, akkor az semmi.

Egy másik dolog még, ami ezt az elméletet erősíti, hogy ha belegondolsz Jézus minden csodát megcselekedett, amit a tanítványi utána. Halottakat támasztott fel, ördögöket űzött ki, betegeket gyógyított. Viszont olyan beszámolót sehol sem olvasni, hogy idegen nyelven beszélt volna.

Ami viszont nem ezt az elméletet erősíti, hogy az apostolok cselekedetei azt írja, hogy mindenki a saját nyelvén hallotta beszélni az apostolokat a Szent Lélek kiárasztása után.

Attól meg nem kell félni, hogy ördög van benned. Lehet az ördögi megszállás sem azt jelenti, mint amire mindenki gondol, de még ha igen is, akkor sem változtat ez azon, hogy a gyülekezetekben az ördögi megszállást arra használják az emberek, hogy elfedezzék a bűnüket. Tehát ha valaki paráználkodik, akkor rámondja, hogy a benne lévő ördög miatt volt, pedig a Bibliában talán mindig a saját felelőssége miatt volt hibás az ember.

Emellett ne félj a Bibliai igékre alapozva kérdéseket feltenni a pásztorodnak, ha nem egyezik az ő tanítása a Bibliáéval. Emiatt nem leszel Szent Lélek káromló vagy Istenkáromló. Sőt, ha megtudsz ilyet, akkor leplezd is le!

2021. jún. 6. 10:37
 26/29 anonim ***** válasza:
0%

Ja és még az ilyen tanítókról annyit, hogy János 9: 40-41:

40 És hallák ezeket némely farizeusok, a kik vele valának, és mondának néki: Avagy mi is vakok vagyunk-é?

41 Monda nékik Jézus: Ha vakok volnátok, nem volna bûnötök; ámde azt mondjátok, hogy látunk: azért a ti bûnötök megmarad.

és: aki felmagasztalja magát megaláztatik, aki megalázza magát felmagasztaltatik.

És Pál apostol leveliből kiderül, hogy a gyülekezetvezetők nem ilyen föld felett lebegő megérinthetetlen emberek voltak, hanem inkább "logisztikailag" vezették a gyülekezetet, hogy mikor legyen gyűjtés és hasonlók. Meg nem volt ilyen személytelen az egész, hogy a tanítóhoz csak úgy mehettél oda, mint a tanárnőhöz, ha valamit kérdezni akartál, hanem a tanító is testvérekén tekintett mindenikre. Ráadásul mindenki lehetett tanító, nem csak az, akit a gyülekezet élére választottak. Sőt nem csak a tanító tekintett testvéreiként a gyülekezet tagjaira, hanem mindenki. Ismerték egymást az emberek és mindenki a testvéreként tekintett a másikra.

2021. jún. 6. 10:57
 27/29 A kérdező kommentje:

Mindenkinek köszönöm!

Egyébként szépen rendbetettem ezt az egészet.

2021. jún. 7. 21:48
 28/29 anonim ***** válasza:
34%

Jézus nem volt jobban megváltó, mint én, vagy egyéb spirituális emberek, akik istent szolgálják.

Agymosott vagy.

2021. júl. 23. 09:26
 29/29 anonim ***** válasza:
Nem kell dülöngèlni, Jèzus se tette! Isten áldjon meg tèged!
2021. júl. 23. 23:48
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!