Fura helyzetben vagyok?
A családom vallásos, keresztény, de nem tartozunk semmilyen nagyobb csoporthoz, nem járunk templomba.
Én sosem hittem ebben a dologba, viszont amióta többször elolvastam a bibliát találtam benne nagyon meggyőző dolgokat és nagyon undorító dolgokat, amitől egyszerűen elment a kedvem magától a vallástól.
Valaki volt ilyen helyzetben?
Mik a gondolataitok?
Az egyház tartott rabszolgát vagy az emberek kedves #19?
#20 amikor egy isten azt mondja, hogy oké rabszolgát tartani és a biblia arról szól, hogy istennek mi a parancsolatai, meg hogyan kellene egy életet élni illetve tanító jellegű sztorik, hát ne mis tudom... az, hogy valami immorális nem lesz attól jobb, hogy másik időben tették vagy az, hogy csak egy sztori
A szerző szándéka meg az volt, hogy a saját gondolatait és vágyait istenre projektálja.
Mellesleg nem kell polihisztornak lenni, hogy ledöntsd a rabszolgaság és hasonló bűnök nem okék, a bibliában amelyek elméletileg isten szerint jó vagy elfogadható.
Mellesleg megint a rések istenében hisz itt valaki :D
Nem tudom hogyan máshogy jöhet valami létre, ezért isten.
"rabszolgát venni és megverni nem bűn"
Kedves Kérdező. Sajnos Te is beleestél abba a hibába, hogy nem olvastad el az egész kommentemet.
Ha valaki vett egy rabszolgát, azt nem az Izraeliták tették rabszolgává, hanem eleve abban a formában vásárolta. Be linkeltén egy olyan részt amiből kiderült, hogy volt olyan szolga, aki nem is akart elmenni, felszabadulni az urától, mert jó sora volt. Tehát ebből is látszik, hogy nem volt rossz sora egy amúgy is rabszolgaságban élőnek. Azt pedig, hogy "megverte" más szóval fegyelmezést alkalmazott, jogilag nem bűn, hiszen nem ok nélkül kapta a büntetést.
Mi is kikaptunk ha rosszak voltunk. Mi a szüleinktől nem azért kaptunk ki mert a szülők utálnak, vagy szolgának tekintenek, akiket megvernek. Hanem fegyelmezés jellegű, és mások is lássák, hogy milyen butaság rosszat tenni.
Isten minket is fegyelmez, most a modernkorban is.
Hiszen a gyermekei vagyunk, és szeretetből maradunk mellette, mint urunk mellett. Jobb dolgunk van mellette, mint Sátán mellett.
#21 az emberek tartották rabszolgát. És igen, olyan emberek is akik amúgy Istenhívők voltak.
Annak ellenére h a Biblia mondja
"There is neither Jew nor Greek, there is neither slave nor free, there is no male and female, for you are all one in Christ Jesus."
Nem olvastad el amit a bibliából idéztem azt írja, hogy trükkel örökké lehet a rabszolgád.
Ha adsz neki egy feleséget aki szintén rabszolga és gyerekei is lesznek, akkor a gyerekek rabszolgaságba születnek.
Aztán ha lejár a 6 év és a hetedik évben elhatározod, hogy szeretnél szabad lenni, de van egy feleséged és gyereked akit szeretsz, akkor egy pap előtt átszúrják a füled (nem nagy cucc, csak mintha egy fülbevaló lenne, bár megkérdezném, hogy mennyire higénikus a dolog), megjelölnek, mint egy állatot, aztán örökké rabszolga leszel.
Mellesleg szerintem felnőtteket és gyerekek akik más népből valóak (akit lemészároltak, mert végül is nem keresztények) biztosan önkéntesen akartak rabszolgák lenni.
Mellesleg két külön dolog az, hogy egy rabszolga vagy, vagy egy gyerek.
Ez nagyon immorális összehasonlítás kedves #23
Mellesleg, ha demonstrálod, hogy isten létezik és sátán is akkor leszek a rabszolgád mindörökké.
Ne hasonlítsuk már össze a kereszténység általi mészárlást, az Izraelita időkkel.
Jézus követői nem kaptak engedélyt arra, amit a kereszténység elkövetett a pogányok ideje alatt. Jézus önfeláldozó szeretetre tanított, és megmondta, hogy a keresztény minden képen "üldözött" lesz, nem másokat üldöző.
A kereszténység a hatalomra jutásával elárulta Istent, és a megváltóját, és amit csak lehetett mindent megszegett a tanításokból, törvényekből.
Az Izraeliták idejében még a megváltás nem történt meg, és Isten választottjainak, ettől függetlenül nem volt minden megengedett az ilyen területeken. Sajnos azt sokan nem tudják, hogy a messiás eljövetelének vérvonalát, Istennek megkellett védenie, hogy az ígérete az utolsó pontig megvalósuljon. Ezért volt sokszor, hogy a népének küzdeniük kellett azok ellen, akik veszélyeztették ezt.
Más helyeken nem szabadult volna, még 6. év múlva sem.
Ahogy pedig olvashatod, Isten nem csak ezzel fejezte ki, hogy a rabszolga életét nem lehet semmisnek tekinteni, mivel maga az élet szent Isten szemében, akár milyen társadalmi, vagy etnikai csoporthoz tartozik az élő.
az állatok életének is védelmet nyújtott, mert az állatot sem lehetett csak úgy megkínozni büntetés nélkül.
Ha az egész történést ismernéd, és azokat az okokat amik akkor történtek Isten szemszögéből, akkor másként látnád ezeket az eseményeket.
"Ne hasonlítsuk már össze a kereszténység általi mészárlást, az Izraelita időkkel."
Szóval azt mondod, hogy akkori időkben oké volt ölni és rabszolgát tartani.
Főleg azért, mert isten mondta.
Minden meg volt engedve nekik ne viccelj, sőt még istennek fel is kellett áldozniuk az elsőszülött gyermekeiket. Oof.
Aham számos olyan helyzet volt, ahol keresztények / zsidók voltak az agresszorok isten nevében, de ez mai napig megy.
"Más helyeken nem szabadult volna, még 6. év múlva sem."
Ez a kijelentés semmit nem jelent.
Szerintem ezt te sem gondoltad őszintén, mert ha én most elmennék megvernélek, elrabolnálak, aztán rabszolgának tartanálak és csak azt mondom, hogy jobb, mert csak 3 évig fog ez tartani, akkor én bármilyen szinten morális tettet hajtok végre?
Igen, de ha csak pár nap múlva hal meg akkor oké megverni.
Semmilyen esetben nem szabadna senkit megverni, akármilyen primitívek vagyunk, ha Jézus az újtestamentumban morális lett volna, akkor azt mondta volna a rabszolgáknak, hogy bármelyik adandó alkalommal szabaduljatok meg a láncaiktól.
De helyette azt akarta, hogy engedelmesek legyenek.
Nem értem a pontod.
Igen azt látom, hogy isten parancsolatba adja, hogy ne lopj, ne ölj, (de ha isten nevében teszed a pogányok és más vallásúakkal szemben, akkor oké), de azt nem tudta kinyögni, hogy rabszolgatartás a rabszolgának ez a halálnál is rosszabb.
Mellesleg nem szeretném szenvedni látni az embereket, ha isten lennék.
Mondjuk ha halálfétises és kegyetlen az istened, akkor megértem.
:/
"akkori időkben oké volt ölni"
Nem ezt mondom. Isten ítéletet hajtott végre vagy közvetlenül, vagy felhasználva a népét. Tehát nem gyilkosságról van szó. Ha Háború tört ki, akkor is Isten határozott arról, hogy hol zajlik, kik vehetnek részt, és hogyan lesz a csata kimenetele.
Hogy más népeknél hogy alakultak ki a rabszolgaság, más mint ha valaki Isten népén belül volt rabszolga. S ezekkel is szabályok szerint kellett eljárni.
Más népeknél lehet hogy élvezték a kegyetlenkedést, Isten ezt nem engedélyezte.
"istennek fel is kellett áldozniuk az elsőszülött gyermekeiket"
Tévedés, Isten soha nem kért ilyet. Más népeknél viszont történtek ilyenek, amit maga a Teremtő mélységesen elítélt. Sokhelyen gyermekeket dobtak tűzbe az isteneknek.
Jehova soha nem adott ilyen parancsot, vagy engedélyt.
"ha csak pár nap múlva hal meg akkor oké megverni."
Nem, rosszul olvastad. Fel fordítottad az állítást.
"Igen azt látom, hogy isten parancsolatba adja, hogy ne lopj, ne ölj, (de ha isten nevében teszed a pogányok és más vallásúakkal szemben, akkor oké)"
Nem, nem. Megint másról beszélsz. Leírtam, hogy Isten vagy az angyalokat, vagy a népét használta fel ítélet végre hajtására. Előtte azok akiket leigáztak figyelmeztetést kaptak, hogy változtassanak a magatartásukon.. S ha a Teremtő nem látott már esélyt hogy kegyelmezzen, csak akkor hajtatta végre az ítéletét. És ezt nem emberek döntötték el, hanem Isten.
"Mellesleg nem szeretném szenvedni látni az embereket, ha isten lennék."
Mert nem tudod az okát, miért engedi meg a jelenlegi helyzetet. Vagy ha még is tudod, akkor figyelmen kívül hagyod.
Az ember döntött úgy, hogy Isten vezetése nélkül akar élni.
Megkapták rá a lehetőséget.
Ettől függetlenül, nem hülye a Teremtő, hogy az ember büntetlenül tegye az aljasságait.
Ha Te nem büntetnéd meg azokat, akik lázadoznak és megbontják a békés rendet, akkor támogatója vagy a lázadásnak. Ezért ne csodálkozz, hogy itt tart a világ.
Márk apostol is tartott szolgákat, és hatalmas házban lakott, és jómódú volt. De soha nem élt ezzel vissza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!