Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Fura helyzetben vagyok?

Fura helyzetben vagyok?

Figyelt kérdés

A családom vallásos, keresztény, de nem tartozunk semmilyen nagyobb csoporthoz, nem járunk templomba.

Én sosem hittem ebben a dologba, viszont amióta többször elolvastam a bibliát találtam benne nagyon meggyőző dolgokat és nagyon undorító dolgokat, amitől egyszerűen elment a kedvem magától a vallástól.

Valaki volt ilyen helyzetben?

Mik a gondolataitok?

2021. máj. 9. 02:32
1 2 3 4 5 6 7
 11/63 anonim ***** válasza:

Akkor most beszélgethetünk az ókori zsidó kultúráról, a rabszolgákhoz és hódításokhoz való hozzáállásukhoz, vagy beszélgettünk a kereszténység tanítasairól a nőkkel és a nincstelenekkel való kapcsolatáról különböző felekezetek szemszögéből mi a Biblia üzenete ezzel kapcsolatban.

De az, hogy bekevered egy 3000 éves közel-keleti kultúra tanítasait egy modern keresztény férfi világlátásába a rabszolgakkal és a nőkkel kapcsolatban nagy marhaság nem tudom mi értelme van hacsaknem arra jó, hogy szidhasd a Bibliát és a kereszténységet. Gondolom ez a cél.

2021. máj. 9. 13:00
 12/63 anonim ***** válasza:

#6-tal egyet tudok érteni, bár én majdnem naponta szoktam végiggondolni, hogy mit köszönhetek meg, és miben kérek segítséget a következő időkre, miket vétkeztem, ilyesmik.

Kérdezőnek a gondolataim: én azt vallom, higyj amiben szeretnél. Ha a biblia olyan amilyen, nem tetszik, ne aszerint élj. Mindenki szabadon hihet, amiben szeretne. Bár én megmondom őszintén, kevés embernek szoktam hangoztatni, hogy én mit is gondolok erről az egész Isten-istenek-túlvilág-mileszvelünk-hogykéneélni dolgokról. Sok dolgot hallottam különböző vallásokról (vallásos óvoda-ált.iskola, jelen vannak nagyon vallásos emberek az életemben, különböző felekezetekből, vallásokból) és nagyon sok hasonlóságot találtam felfedezni vallások közt, és sok ellentmondást egyes vallásokon belül. Egyébként amit te is mondtál, az nekem is feltűnt, én sem értettem dolgokat olykor, bár én nem olvastan ki a bibliát, de rengeteg részletet hallottam már az évek során. Nekem egyébként a templomról az a véleményem, hogy aki szeretne menjen, de velem általános iskolában konkrétan megutáltatták (kötelező volt, nagyon utáltam). Ma úgy gondolom, hogy nem a hely határozza meg azt, hogy valaki hisz vagy sem. Járhatsz templomba úgy is hogy kivsit se hiszel, és csak a megjelenés a templomban a fontos. És úgy is hihetsz, hogy évente egyszer, kétszer, vagy egyszer sem mész be a templomba...

Egy szó, mint száz, ha nem tetszik az adott dolog, ne élj aszerint. :)

2021. máj. 9. 13:30
 13/63 anonim ***** válasza:
43%

Az a vicces, hogy annak idején a kereszténység azért előzte meg egy HAJSZÁLLAL a Mithrasz-vallást, mert jobban megbecsülték a nőket.

Most akkor képzeld el, hogy az milyen lehetett?

Amúgy tényleg nem érdemes összehasonlítani még a mai kereszténységet sem a 2000 évvel ezelőtti kereszténységgel.

Csak esetleg a példa kedvéért: vagyis lehet látni, mit csinálnának, ha nem lenne pl. állami fék.

Máglyát.

2021. máj. 9. 13:42
 14/63 anonim ***** válasza:
7%
Igen, pont mint a mai norvég férfiak embereket áldoznának az isteneknek ha nem lenne az állami fék 🙂 én csak azért nem égetek embereket máglyán mert állami fék van, ugyanis ez belém van kódolva mert én keresztény vagyok. Egyenlő verem a rabszolgáimat és nőket is gyűlölöm. Csak az a rohadt állami fék ne lenne.
2021. máj. 9. 14:13
 15/63 A kérdező kommentje:

Nem az ókori zsidó kultúráról beszélünk, hanem egy könyvről ami leírja isten parancsolatait és sztorikat ezzel kapcsolatban.

Csak ha ezt letagadod, hogy több mint fele nem igaz, ami eléggé valószínű, akkor szerinted a többi részével mi a helyez #11?

Az embereknek ötletünk sincs, hogy milyen vallás részesei, a keresztények egy része próbálja ezt elfelejteni, másik része pedig szó szerint elhiszi a bibliát és remélem tudod, hogy amerikában is az egyház miatt volt olyan sokáig rabszolgatartás, mert a bibliát használták bizonyítéknak.

Nem csak a kultúra, hanem maga a vallás is problémát okoz a mai napig.

Mellesleg ez nem biblia szidás, csak arról beszélek ami le van írva és külön, egyértelműen isten parancsolatai.

#11 ha ezzel nem tudod mi a probléma, akkor sajnálom

2021. máj. 9. 14:26
 16/63 A kérdező kommentje:

Mellesleg ez az én nem égetek máglyán nagyon rossz érv.

ha megnézed a történelem során általában a vallások állítottak abszolút dolgokat, hogy ők megkérdőjelezhetetlenek, viszont ahogy elkezdtek az emberek gondolkodni létrejött a humanizmus, ami az emberek jólétét tartja előnyben és nem azt, hogy valaki mondott valami és én meg elhiszem, hogy isten volt

0 bizonyíték és az emberiséget visszafogó gondolkodásmód juttat el a vallásig

mellesleg hogy lehetsz keresztény, ha alapjáraton hinned kell a bibliában?

ha nem ölöd meg aki nem keresztény és nem fele annyit érnek a nők, mint te a szemedben, akkor nem vagy keresztény, hanem egy humanizmussal levizezett keresztény

2021. máj. 9. 14:30
 17/63 anonim ***** válasza:

Most az agresszív emberi természetet a vallasokkal akarod magyarázni ? Szerinted a vallások tehetnek a sötét középkor rémtetteiért? Akkor a humanizmus óta miért vannak ugyanolyan rémtettek amihez nincs köze a vallásoknak?

Marx filozófiája ami alapjáraton békés utópiát almodott meg egyenlőséget és boldogságot, de tömegsírokhoz vezetett ártatlanok kivégzéséhez gyerekek éhenhalásához, és tolvaj politikusok arany életéhez.

És igen, modern keresztény férfiként fontosnak tartom az Ószövetségi történeteket mert a kultúrámhoz tartozik, tudva, hogy Jézus feloldotta a szabályokat benne. Annak ellenére, hogy tisztában vagyok mit tettek a keresztények ezért is hiszek például a nők egyenlőségében (ahogy a Biblia írja az Újszövetségben) hogy nincs olyan, hogy kiválasztott vagy felsőbbrendű és alacsonyabbrendű ember. El ítélem a rabszolgaságot vagy emberek megkülönböztetését, elítélését ahogy ezt a Biblia tanítja. Ezeket az eszméket te nem a humanizmusnak köszönheted, hanem a keresztény alapú nyugati civilizációnak aminek a gyökere a Biblia.

És úgy ahogy egy modern kommunista képes elvonatkoztatni a 20.szazadi szovjet rémtettektől én is képes vagyok nem a középkori babonás keresztények világképe alapján gondolkozni.

2021. máj. 9. 14:50
 18/63 A kérdező kommentje:

Nem fordítva, emberi agresszivitást régen takargatták egy istennel.

Mely szabályokat oldozta fel Jézus az óvöszettségben? :D

Mellesleg a biblia ösztönöz arra, hogy vegyél és adj el rabszolgákat, szóval nem tudom, hogy miért beszélsz félre, hogy ezek az ötletek a keresztényektől jöttek :/ Mellesleg épp elismerted, hogy elítéled a bibliában történő megkülönböztetéseket, szóval magad bebizonyítottad, hogy ez nem jó pont.

Mellesleg a kommunizmus teljesen más.

Modern kommunistákból rengeteg van amerikában főleg fiatalok, akiknek fogalmuk sincsen milyen a kommunizmus. Vagy azok akik hasznot tudnának kihúzni a kommunizmusból, de csak ignorálják a millió halottakat.

Mellesleg nem pozitív dolog, ha történnek a hited / vallásod miatt rettenetes dolgok és egyszerűen elvonatkoztatsz tőle, hogy oké.

+ a Marx ötletei jók lettek volna meg minden, de szerinted ami papíron jól hangzik az a valóságban is úgy lesz? Ezt a rendszert tesztelték a tudósok politikai és gazdasági tekintetből és elárulom, hogy magyarország kicsi ország de a 10 millió ember sem tudna olyan rendszert létrehozni, max 1000 ember, ahogy az a bizonyos utópia szól.

Mellesleg remélem amit mondasz, azt demonstrálod.

Szóval kérek bizonyítékot arra, hogy a "a keresztény alapú nyugati civilizációnak aminek a gyökere a Biblia."

Amit még az alapítók nyíltan kimondták, hogy humanizmusra fektetik és nem a kereszténységre / bibliára.

[link]

A humanizmusnak semmi köze a valláshoz, max annyi, hogy a vallás kényszerítette a gondolkodó embereket, hogy kitaláljanak a vallás mellett egy másik rendszert, ami sokkal jobban működik.

2021. máj. 9. 15:10
 19/63 anonim ***** válasza:

Egyrészt Jézus által új szövetséget kötött Isten az emberekkel te aki "olvasod a Bibliát" nyilván tudod. Ez azt jelenti Jézus szavat kell követnie a keresztényeknek amit nem akarok demonstrálni olvasd el az Evangéliumokat. Mármint tényleg.

Másrészt a humanizmusnak szerves részei hívő emberek is és hívő emberek nem egyenlőek az egyházakkal. De megint történelemről beszélünk manapság a Vatikánt leszámítva egy ember sincs kötelezve államilag kereszténységhez.

2021. máj. 9. 15:32
 20/63 anonim ***** válasza:

Ezért kéne kommentárral olvasni, nem csak úgy magában, mert úgy magától senkinek sincs meg a megfelelő teológiai, történelmi, nyelvészeti, kultúrtörténeti, társadalomtörténeti meg egyéb tudása, hogy megértse ezeket a műveket.

Profán összehasonlítás, de ez olyan, mintha az Oidipusz királyon valaki felháborodna, hogy undorító történet. Pedig kicsit többről van ott is szó, csak ismerni kéne a szerző szándékát, meg a keletkezés körülményeit.

2021. máj. 9. 15:40
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!