Igen, ez, amit írsz, 50-es, ezt hívják "spirituális ego"-nak. Számomra pont ez teszi hiteltelenné a magát spirinek nevező embereket. Mert nem a ZEN-nel, nem a buddhizmussal vagy a tan-nal van a gond, ezek nagyon tiszta és nagyon emberbarát, élhető dolgok, hanem az ilyen "kiválasztottságérzet"-ben élő követől és közvetítők rontják le a színvonalat.
Volt nekem ilyen barátnőjelöltem is, annyira ilyen felsőbbrendűségi komplexusos stílusban beszélt és annyira valamiféle fölényt igyekezett lépten-nyomon éreztetni, hogy elég gyorsan kívül találta magát a köreimből. És nem azért, mert haragudnék vagy irigy lennék, ha valakinek van tudása, netán valamiben okosabb nálam. Az nem baj. Baj az, amikor emiatt az egóját csillogtatja és lekezelő. Sajnos Sunimnál is látok erre hajlamot. Nem durván, de azért jelen van.
Mi a zen?
Ki méltó a képviseletére?
Mire alapozod, hogy nőcsábász?
Ahogy én látom..az itteni megszólalóknak inkább a zen-nel van gondjuk..a zen-mester "viselkedése" inkább amiatt okoz megütközést, mert nem ezt várták. Hanem valami léleksimogatást, a hétköznapi pszichológiai problémáik megoldásához segítséget, hogy valaki "megértse őket igazán", hogy együttérzésre találjanak, egy kis buksisimogatás stb stb stb..
A zen nagyon nem erre való. Majdhogynem ennek épp az ellenkezőjére. Egy kifejezetten nyers, kíméletlen tanítás arról, hogyan férhetünk hozzá a valósághoz. És valójában nagyon kevesek útja, mert kevesen alkalmasak rá, kevesen akarnak és képesek a folyamatos önhazugságok hálójából kiszabadulni,kevesen képesek elviselni a zen "rideg keménységét"... a nyers valóságot. . Szóval ne Sunim-t hibáztassátok. Egyszerűen nem oda "iratkoztatok be " ahová kellett volna. Szerintem Sunim még így is sokszor jóval kedvesebb annál mint szükséges lenne. Nézzetek már kicsit utána mi is lenne a zen. Ajánlom figyelmetekbe:
Szuzuki Daiszecu Teitaro:
Bevezetés a zen buddhizmusba
c. könyvet.
Nem sok lélekdédelgetést fogtok benne találni.
55 Te vagy az élő példa az idegesítő spiri emberre, akit inkább antispirinek lehetne nevezni. Milyen idióta csúsztatás már ez hogy léleksimogatást várnak? Írsz össze vissza, kreált fantázia világodban.
A Sunim-al lehet hogy nincs is nagy gond, de köré gyűlt egy csomó személyiségzavaros akik ezektől a tanításoktól nagyon jobban nem lesznek, max rosszabbul, meg még jobban erősíti a személyiségzavarukat, bár legalább lefoglalják magukat valamivel.
A zen-nek mint fogalomnak ehhez semmi köze, az egy bölcsesség és nem üzlet.
Pont ezért nagy kár, ha üzletet csinálnak belőle....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!