Keresztény embernek kell az Ószövetség? Az új "Biblia" az Újszövetség?
Miért fontos a kereszténység számára az Ószövetség, ha Jézus élete és tanítása úgyis az Újszövetségben van megírva? Miért relevánsak a zsidóság szokásai, törvénykezése, mi hány könyök hosszú legyen, Izrael népe 100x elfordult Istentől stb...?
(Békésen és nyugodtan.)
Én írtam a 38-ast
Nem az volt a kérdés, hogy mi az egyház álládponzja.
A kérdezőnek kétségei vannak.
Én olvasom az evangéliumokat, olvasom sz Ószövettséget, és érzelmezem. Nem a hozzászólások alapján alakítom a véleményem.
Ismerem a szokásos érveket, és három évnyi teológiai főiskolai előadás (Ószövdtség "párti) is egyre kevésbé értem azokat akiknek nem szúr szemet ez a maszlag. Teológoai konfereciákon ugyan ez.
Csak nyalogatják egymást, de senki nem mer józan kérdést feltenni, és józan következtetést levonni.
Bár egy evsngélikus teológust hallottam egyik konfetencián, mikor "mellesleg" elmondta, hogy Luther levelezésében kifejti, hogy szerinte nem kellene más nép eredettörténetét mindenkinek átvenni,és a keresuténység alap irataként kezelni
1)Ok, de akkor te kinek tartod Jézust?
2)Minden iratot értéktelennek tartassz az Ószövetségből, semmi köze hozzá Jézus Istenének?
Ha ennyire beleástad magad a témába, ajánlom a Farrar könyvet amit előbb linkeltem! Ő anglikán egyházi emberként fogalmazott meg kritikát, nem söpörte szőnyeg alá a témát.
Farrar: Bible its meaning and supremacy
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!