Keresztény embernek kell az Ószövetség? Az új "Biblia" az Újszövetség?
Miért fontos a kereszténység számára az Ószövetség, ha Jézus élete és tanítása úgyis az Újszövetségben van megírva? Miért relevánsak a zsidóság szokásai, törvénykezése, mi hány könyök hosszú legyen, Izrael népe 100x elfordult Istentől stb...?
(Békésen és nyugodtan.)
Nem akartam hozzászólni, mert a Ti véleményetekre vagyok kíváncsi (és még csak Sámuel könyvénél tartok az olvasásban), de a válaszok érdekesek.
Azt értem, hogy az Ó- és Újszövetség egy egységet alkot, na de kb. 1400 oldal "bevezető" nem sok egy 400 oldalas könyvhöz?
Az ÓSZ nekünk is szól, de talán nem olyan mértékben... Az ÚSZ sokat idéz vagy utal az Ósz-re, de nem elegendőek azok az utalások, amik le is vannak írva az ÚSZ-ben?
Az 5 Mózesi könyv sem nekem szól, ugyanakkor belátom, hogy a 10 Parancsolat olyan nélkülözhetetlen, univerzális erkölcsi és etikai törvény, ami vallástól, népektől függetlenül mindenkire érvényes kell, hogy legyen. Bár ezt idézi is az ÚSZ, így ehhez nem kell a Tórát átböngésznem.
Mészárlás, kivégzés, fajtalankodás stb, igen ezek sajnos nekem is szemet szúrtak... Azt is értem, hogy az Ó- és Újszövetség kontrasztban áll egymással (ilyen volt - ilyen lett), na de nem elég annyi kontraszt, ami az Újszövetségben van idézet vagy utalás formájában (gondolom valamennyi azért van)? Ha elmondják, hogy az "őskori" Izrael bűnöket követett el és Krisztus az "ókori" zsidóság segítségével ennek véget akart vetni, az nekem bőven elég, kicsit furcsa 100 és 100 oldalakon keresztül olvasni a bűnöket...
Az Ószövetséget annyiban érdemes ismerni, hogy legyen viszonyítási alap mikor Jézus evangéliumi tanítását értékeled. Mondhatnám úgy is, hogy láss pédlát a Jézus tanításaival ellentétes világszemléletre is.
Az evangéliumi tanítások érthetők az Ószöveség nélkül is. Jézus pédázatokban és közvetlen tanításaiban elmondja a lényeget. Érthetően.
Az állítólagos prófiéciák, ha el is tekintünk erőltetett belemagyarázós voltuktól, nem tesznek hozzá az evangéliumok tanításához. Persze tanulni mindenből lehet.... pl. azt miben más a krisztusi istenkép az ószövetségitől, vagy csupán abból, hogy elgondolkodsz az ószövetségi történetek emberi tanulságain, vagy a teremtés megfogalmazásán és lehetséges értelmezésein... de ezek nem tipikusan keresztény-, vagy akár judeó sajátosságok.
A kereszténység valóban már az Újszövetség népe. Ezért pl. szentmisén az evangélium olvasására állunk fel és nem az olvasmányra.
Viszont az Ószövetség nélkül nagyon sok mindent nem értenénk meg. Komplexen kell látni. Az evangélium egy folyamat kiteljesedése.
Az aki azt mondja, hogy az Ószövetség Nem fontos tényleg nem érti mi értelme van a Bibliának. Én is nemrég olvastam ki, és most azon gondolkozom, hogyan tekinthettem egykoron magam kereszténynek úgy, hogy semmit nem tudtam az Ószövetségről...
Ez nem "viszonyítási alap" meg érdemes tudni, bele lehet olvasni stb. Ez szerves része a Bibliának, nem a zsidóknak szól, nem az ókori embereknek szól, ez úgy ahogy van, egy az egyben nekünk is íródott.
Aki nem hiszi nézze meg ezt az ábrát Mennyi-mennyi kereszthivatkozás van a könyvek között, ez azt jelenti a Biblia egy és nem lehet kivenni vagy ledegradálni az Ószövetséget!
15. Ebben igazad van és nagyon jó látni, hogy mennyi-mennyi utalás és kereszthivatkozás van a 2 szövetség között, ami azt támasztja alá, hogy az egyikből keletkezett a másik, hatással voltak egymásra.
De ennek a ténynek magára az Újszövetségre és annak tanítására semmi hatása nincs (hiszen Jézus egy új minőséget hozott, Isten általa új alapokra helyezte a szövetséget).
Másként megfogalmazva itt én 2 külön dologra gondolok:
1. Az utalások és idézetek, jövendölések elővetítették az Újszövetséget.
2. De Jézus az Újszövetségben már meghaladja a régi, törzsi Izraeli hagyományokat és valami újat hoz be.
Vagyis az én véleményem szerint TARTALMILAG a kereszthivatkozások nem befolyásolják az Újszövetség tanításait. Ugyanakkor természetesen nagyon szoros kötődést mutatnak.
Vidiripi
"Ha elmondják, hogy az "őskori" Izrael bűnöket követett el és Krisztus az "ókori" zsidóság segítségével ennek véget akart vetni, az nekem bőven elég, kicsit furcsa 100 és 100 oldalakon keresztül olvasni a bűnöket..."
EZ vagy te. De nem mindenki gondolkozik így! Vannak olyanok akik a teljes történetet szeretnék tudni, ismerni. A szörnyűségekkel együtt is!
- Nem vagyunk egyformák! Vannak akik kutatnak és olyanok is akik nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!