Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keresztény embernek kell az...

Keresztény embernek kell az Ószövetség? Az új "Biblia" az Újszövetség?

Figyelt kérdés

Miért fontos a kereszténység számára az Ószövetség, ha Jézus élete és tanítása úgyis az Újszövetségben van megírva? Miért relevánsak a zsidóság szokásai, törvénykezése, mi hány könyök hosszú legyen, Izrael népe 100x elfordult Istentől stb...?

(Békésen és nyugodtan.)

2021. ápr. 22. 16:45
1 2 3 4 5
 31/42 A kérdező kommentje:
(Rájöttem, hogy ma nem lesz kövezés, hiszen járványhelyzet van, én ma nem megyek sehova és csak a városon kívűl lehet kövezni, szóval még egy darabig jó vagyok... :D )
2021. ápr. 24. 08:39
 32/42 A kérdező kommentje:
Lehet, hogy rosszul látom, de ha a Biblia kronológiáját követem, akkor az Ószövetség egy kudarc történet: őstörténet, kivonuás és honfoglalás, a királyság kora majd Jeruzsálem eleste. Bár ez már lehet, hogy egy másik kérdés lenne.
2021. ápr. 24. 08:45
 33/42 anonim ***** válasza:
54%
Ha valóban érdekel, hallgass igehirdetéseket. Nem a National Geographic-ról fogod Istent megismerni valószínűleg. Meg nem is ateista irományokból.
2021. ápr. 24. 09:21
 34/42 anonim ***** válasza:

Szia kérdező. Keresztény vagyok, és nekem sem problémamentes az Ószövetség értelmezése. :)

Az Újszövetséget ismertem meg először alaposan, és neked is ezt ajánlom. Nem kell átrágnod magad az Ószövetségen, mert az életkedved is elmegy, mire a főszereplőhöz jutsz. Ugyanakkor.

Az Ószövetség mellett szóló érvek:

– Jézus nem utasította el az Ószövetségi Írásokat, magát az ószövetségi próféciák beteljesítőjének tartotta. Sokszor idézett is az Írásokból.

– Az Ószövetségben is találunk számos olyan igehelyet, melyek szellemisége teljesen megegyező Jézuséval. Példák:

Mikeás 6,8

6,8 Megjelentette néked, oh ember, mi légyen a jó, és mit kiván az Úr te tőled! Csak azt, hogy igazságot cselekedjél, szeressed az irgalmasságot, és hogy alázatosan járj a te Isteneddel.

Ésaiás 58,6-11

stb. …

– Jézus eljövetelének jelentősége nem érthető meg az Ószövetség előzménye nélkül, az ember bűnbe esett (ő Isten Fia, a Megváltó a Sátán uralmától).

Jézus: „Látám a Sátánt, mint a villámlást lehullani az égből.”

Luk 10,18

– Számos szimbólum kapcsolja össze az Ó- és Újszövetséget. Pl. Jézus Krisztus előképe az Ószövetségben a bűnért bemutatott bárányáldozat, illetve az Egyiptomot sújtó legutolsó csapás (elsőszülöttek halála) ellen Isten által adott védelemre emlékeztető páskabárány ünnep.

A bibliai Isten nagyon fontos tulajdonsága, hogy Ő a SZABADÍTÓ, az embert nem saját erőfeszítései szabadítják meg, hanem maga Isten. Ő szabadította meg - fizikailag - az elnyomott zsidókat az egyiptomi fogságból, Mózes vezetésével, mely szintén előképe az újszövetségi szabadításnak. S mit olvasunk az Újszövetség első oldalán (Máté ev.)?:

„1,21 Szűl pedig fiat, és nevezd annak nevét Jézusnak, mert ő szabadítja meg az ő népét annak bűneiből.”

A Messiás szó jelentése: Felkent, görögül: Krisztus. Jézus jelentése: „Isten a szabadító”.

– Az Ószövetséget szakirodalom, háttérirodalom elolvasása nélkül félreérteni lehet.

Ha szeretnél kicsit előbbre lépni a témában, ajánlom alábbi két könyvet:

Ursula Struppe: Bevezetés az Ószövetségbe (JEL Kiadó, 2003)

Dér Katalain: Próféciák a Messiásról (Kairosz)

2021. jún. 21. 21:04
 35/42 anonim ***** válasza:

Előző vagyok. Az Ószövetségből első körben fontos a bölcsességi irodalom: Zsoltárok, Példabeszédek, Prédikátor, Jób könyve. Üdítő olvasmány a Jónás könyve, Isten irgalmát mutatja és vicces is.

Fontos még Mózes 1, Mózes 2, a nagyobb prófétákat se árt ismerni Jeremiás, Ésaiás, Dániel. Én ezeken kívül olvastam még Józsué könyvét, Bírák könyvét, Sámuel I-II, Ruth könyvét.

A Mózes 2 könyve (Exodus) azért fontos mert szimbolikusan hasonlóság van az újszövetségbéli szabadításhoz.

Elég következetes az Ó- és Újszövetség kapcsolata. Az Újszövetségben ugye, be van lengetve az örök élet lehetősége. Lapozzunk csak vissza a Genezis elejére. Az édenkertben a jó és gonosz tudásának fáján kívül egy másik fa is volt: az élet fája. Csak erről nem ehetett az emberpár, a bűnbeesés miatt.

2,9 És nevele az Úr Isten a földből mindenféle fát, tekintetre kedvest és eledelre jót, az élet fáját is, a kertnek közepette, és a jó és gonosz tudásának fáját.

...

....

3,22 És monda az Úr Isten: Ímé az ember olyanná lett, mint mi közűlünk egy, jót és gonoszt tudván. Most tehát, hogy ki ne nyújtsa kezét, hogy szakaszszon az élet fájáról is, hogy egyék, s örökké éljen:

3,23 Kiküldé őt az Úr Isten az Éden kertjéből, hogy mívelje a földet, a melyből vétetett vala.

3,24 És kiűzé az embert, és oda helyezteté az Éden kertjének keleti oldala felől a Kerúbokat és a villogó pallos lángját, hogy őrizzék az élet fájának útját.

2021. jún. 21. 21:13
 36/42 anonim ***** válasza:
Még valami :) nekem épp egy ószövetségi olvasmány, a Zsoltárok könyve segített a hit megértésében. A ZSK hatására tértem meg. Már előtte is kereszténynek gondoltam magam, csak csecsemő szinten voltam. A csecsemő szintű hit, hogy hiszed, hogy Jézus a Messiás. A felnőtt szint, aminek természetesen alapja az előbbi, hiszen csak egy kősziklára építhet mindenki és az Krisztus; szóval a felnőtt szintű hit a bizalom Istenben, minden körülmények között. Isten gondviselésének felismerése.
2021. jún. 21. 21:39
 37/42 Blackice75 ***** válasza:
2021. jún. 26. 14:00
 38/42 anonim ***** válasza:

34-ed

"találunk megegyező szellemiségű helyeket"

Hát ez épp azt támasztja alá, hogy egyébként nem egyezik a szellemiség.

Jellemzően a Krisztus féle szetet eszme minden vallásban ott van.

Nem mellesleg a 10 parancsolat más népeknél alapértelmezett szellemiség. Az, hogy az ószövetségbe ezeket külön írott parancsba kellett adni (pl. : ne ölj) ép a társaság ellentétes alapállására utal.

Ezzel szemben jézus gyökeresen más.

2021. jún. 27. 16:14
 39/42 anonim ***** válasza:

#38, akkor olvasd végig még egyszer az Ószövetség mellett szóló érveket. Kezdve Jézussal, aki nem tagadta meg az Írásokat, a próféciák beteljesítőjének tartotta magát. Ezek miatt nem elvethető az Ószövetség. Számomra is nehézséget okoz az értelmezése. Némileg segít a dolgon Ursula Struppe könyve.

Illetve ma találtam épp rá egy 19. századi anglikán gondolkodóra, Frederic Farrar-ra, aki ezeket a fogós teológiai kérdéseket tárgyalta, archive.org-ról letölthető számos munkája, én ezeket fogom elolvasni:

Eternal Hope (1978)

[link]

The Bible : its meaning and supremacy (1897)

[link]

ez utóbbi vág témába

2021. jún. 27. 19:46
 40/42 anonim ***** válasza:

#38 még egy írás magyarul:

Fabiny Tibor: Ami változik és ami/Aki örök a Szentírásban

[link]

2021. jún. 27. 20:04
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!