Én akkor most konkrétan "mi" vagyok? Szeretnék választ kapni hogy mi után érdeklődjek!
Tehát, egy 18 éves lány vagyok. Nem hiszek istenben, sem a Bibliában. Hiába jártam hittanra, egyszerűen semmi. Ámbár, természetfeletti lényekben sem hiszek, meg semmi szellemek, feng-shui, meg ki tudja mi van még. Próbáltam nekem való vallást keresni, olvasgattam a neten, de egyik sem nekem való. Őszintén én szerintem az ésszerű dolgokban hiszek... mondhatok akkor magam igazából racionalistának? Gondolok ilyenre mint pl evolúció, vagy fizikai, kémiai törvények. Egy szóval amit látok, elhiszem.
Utánnanézzek jobban a racionalizmusnak? Ez lenne az igazán nekem való? Nem akarok személyeskedni, csak nem értek az ilyenhez. Mit gondoltok?
Örülnék pár hasznos véleménynek.
"A vádakkal ellentétben az ID mozgalma a megismerés forrása szerint teljesen elhatárolódik mindennemű "kinyilatkoztatástól", mely akár emberi, akár egy feltételezett Isteni forrásra hivatkozik. "
"A természet, a benne élő organizmusok VIZSGÁLHATÓK, megismerhetők! Ezért lehet pl. tudományos módszerekkel kutatni. Az eredményekből, tapasztalatokból következtetéseket levonni, elméleteket alkotni és bizonyítani. És ezen a téren az evolúciós iskola igen rosszul áll.Ekkor szokás bedobni, azt, hogy ha lenne is Intelligens Tervező (Isten akár) akkor Ő vajon honnan van? Nem tudjuk. És az ID iskola nem is foglalkozik vele!!! Az ID ugyanis NEM foglalkozik TEOLÓGIAI kérdésekkel!
Más részről pedig Istennel kapcsolatban (ha ugye feltételezzük, hogy van) semmi olyat nem tudunk megtenni, amit a természettel ellenben igen.
Isten nem vizsgálható meg. Nem tudunk vele megismételhető tudományos kísérleteket végezni. Nem látjuk, nem érzékeljük (vagy nem tudjuk, hogy érzékeljük).
Tehát nincsenek sem rá vonatkozó adataink (természettudományosak), sem tapasztalataink. Vagyis nem tudunk következtetéseket levonni, és ebből kifolyólag tudományos elméleteket sem tudunk róla alkotni. (Amennyiben úgy vesszük, hogy a filozófia és a teológia nem tudomány.)"
Nekem ez a kettö annyira ellenben áll egymással.
Mert valóban így van, ha van Isten, azt nem tudjuk vizsgálni, de akkor hogyan indulhatnánk ki valamiböl, amit sehogyan, semmilyen módon nem tudunk bebizonyítani. A tényekböl kell kiindulni. Nem Tervezöböl, és semmiböl.
Én enm zárom ki, hogy van Isten, de kiindulni nem lehet belöle, csak úgy lehet, ha feltételezem, hogy nem ö teremtette, hiszen ha ezt hinném, nem kutatnék.
Úr isten... most már teljesen össze vagyok zavarodva... Olyanokat írtatok, hogy csak pislogok, és nem tudom hova kapkodni az egerem a linkek között.
És igazi választ még nem éreztem hogy kaptam volna... de sztem most már komolyan bennem van a hiba :S:S
Kedves kérdezö!
Olyan válaszra ne várj, hogy majd valaki azt mondja, hogy igen, te egy X vagy.
Ezt neked kell felfedezned. Ismerkedj vallással, ismerkedj tudománnyal, olvasgasd végig a linkeket, ha valami érdekel belöle, vagy igaznak találod, nézz utána bövebben.
Ne várd, hogy ezeket mi tegyük meg helyetted! :)
Kedves tegnap 21:17-es válaszoló!
Valójában amit írsz, majdnem mindennel egyet ért veled a cikk írója. Kivétel csak az talán, hogy valóságos ellentét lenne a hit és a tudomány között.
A kettő egymás nélkül nem működik jól, torz marad. Erre jó példa a mai értelemben vett tudomány nagymértékű hiánya évszázadokon át, mikor a dogmatikus vallás volt az úr! De példa a mai tudósok zöme is, akik számtalan tudományterületen sokszor nagy számban hívő, vallásos emberek. Még a materializmusra épülő evolucionizmus hívei is valóságos "hívők", ha elismerik, ha nem, mert ők is megteremtették a maguk tudományos "szent tehenét", amit bár gyakran tényként tálalnak, a cikkből is kiderül, hogy ez messze nincs így!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!