Én akkor most konkrétan "mi" vagyok? Szeretnék választ kapni hogy mi után érdeklődjek!
Tehát, egy 18 éves lány vagyok. Nem hiszek istenben, sem a Bibliában. Hiába jártam hittanra, egyszerűen semmi. Ámbár, természetfeletti lényekben sem hiszek, meg semmi szellemek, feng-shui, meg ki tudja mi van még. Próbáltam nekem való vallást keresni, olvasgattam a neten, de egyik sem nekem való. Őszintén én szerintem az ésszerű dolgokban hiszek... mondhatok akkor magam igazából racionalistának? Gondolok ilyenre mint pl evolúció, vagy fizikai, kémiai törvények. Egy szóval amit látok, elhiszem.
Utánnanézzek jobban a racionalizmusnak? Ez lenne az igazán nekem való? Nem akarok személyeskedni, csak nem értek az ilyenhez. Mit gondoltok?
Örülnék pár hasznos véleménynek.
Sajnálom hogy ilyen vagy! :( Tényleg!
De viszont ha valakinek megmondtam teljesen őszintén, hogy hitetlen vagyok, megbélyegezett érte. Főleg a családban... nem is hangoztatom azóta, mert senki nem érti meg. De találni akarok valamit ez ügyben. És ezért kértem segítséget.
Miért akarod mindenáron besorolni magad valahova?
Hogy érezd, hogy nem vagy egyedül, mások is godnolják úgy, mint te, és büszkén mondhasd, hogy te ateista/racionalista/akármi vagy?
Ennek nincs értelme. Mindenki másban hisz. Van akik hasonlóan, de még római katolikus és római katolikus között is óriási különbségek vannak hitben, gondolkodásban.
Így közted és a többi ember között is. Ha nagyon érdekel, inkább keress a kérdéseidre magyarázatokat. (pl.: mitöl létezünk, hogy jöttünk létre, stb)
"Az Isten is halgat
nem azert mert nincs.
hanem azert mert idiótákkal nincs mit vitázni. "
Ez nagyon tetszik!
Amúgy én olyan keresztény-páneruópai pogány keverék vallást vallok, az iszlámból meg átvettem, hogy nem fogyasztok semmilyen alkoholt. Úgyhogy engem utál a keresztény, utál a pogány, utál az ateista. De nem érdekel :D Nekem így jó, én ebben hiszek.
@ma 21:49
Szerintem a legtöbb ateista nem utálja a hívőket, csak téveszmésnek tartja.
Kérdező:
Nem értem miért akarsz útmutatást másoktól. Pont az a szép a szabad gondolkodásban, hogy te hozod meg a döntéseidet és te választod meg az utadat, saját lelkiismereted, eszed, tapawsztalatod alapján.
Persze jó ha minél többet olvasol, de nem kell semmit szentírásnak venni.
Olvass Daniel Dennettet, meg Richard Dawkinst, meg Asimovot, Sam Harrist!
Szerintem a racionalitáshoz a buddhizmus áll legközelebb, ami sokkal inkább filozófia mint vallás.
Ja és persze Calr Sagant, meg Stephen Hawkingot.
A youtube-on is elég sok ateista van. Nekem ők a kedvenceim:
http://www.youtube.com/user/philhellenes
http://www.youtube.com/user/patcondell?blend=1&ob=4
Ha a kedves fiatal érdeklődő hölgynek még nem ment el a kedve a "racionálisabbnál racionálisabb" válaszoktól, akkor vissza utalnék a ma 21:08-as hozzászólásra, ami azért elgondolkoztatónak kellene, hogy legyen!
""Gondolok ilyenre mint pl evolúció, vagy fizikai, kémiai törvények. Egy szóval amit látok, elhiszem."
Ezeknek a dolgoknak állítom, hogy a 0.0000002%-át sem láttad és fogod látni. Az evolúciót pláne. De abban hiszel, amiben akarsz."
Szerintem ezen gondolkozz el, mert valóban csak töredékét láthatjuk személyesen annak, amit elhiszünk. És nem csak azért, vagy elsősorban nem azért, mert nincs lehetőségünk elmenni és megnézni, hogy "nicsak, tényleg itt van, amiről beszéltek", hanem mert nincs is hova elmenni ahhoz, hogy láthasd, mivel sok ideológiailag, világnézetileg meghatározó állítás, melyet sokan tényként tálalnak eléd, csak fikció, melyet bizony sokszor lehet egészen másként is értelmezni.
Következésképpen nagyon sok mindent kénytelenek vagyunk csupán "elhinni". Sőt, még annak is, amit "látunk", vagy amit láttatnak velünk, egy jó része manipulált, gondolj csak a híradókra. Én már kinőttem a naiv és hiszékeny korszakomból, az elmúlt évben több dolog is érintett, ami a híradásokban kötött ki és pontosan tudom miről beszélek!!!
Én is racionalistának vallom magam, pedig nem vagyok ateista. Úgy beszéltek itt a hívő emberekről, mint valami idiótákról, akik azt sem tudják milyen nap van, pedig a vallásukat gyakorló emberek jelentős része felsőfokú végzettséggel rendelkezik, kutató vagy tudós! Úgy is megfogalmazhatnám, hogy bizonyos tudományterületekben a többség gyakorló vallásos ember, pl. a biológia ilyen terület.
Ne gondold, hogy a "hiszem amit látok" szlogen olyan racionális a modern világban. Csak gondolkozz el rajta. Igen, én is erre kérlek, hogy gondolkozz, nézz utána alaposabban annak, hogy mit milyen bizonyítékokkal fogadsz megdönthetetlen igazságnak el. Ha őszintén így teszel és nem hamarkodod el a világnézeti döntésed, meg fogsz még lepődni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!