Ezek alapján melyik vallás esik a legközelebb hozzám?
Mielőtt félreértenétek, nem akarok mindenáron és fanatikusan egy valláshoz tartozni, de azért szeretek képben lenni önmagammal. Elvesztem a rengeteg vallás és azok alfajai között miközben olvasgattam, ezért úgy döntöttem inkább megkérdezem azoktól akik jobban benne vannak a témában, hogy az én világmeglátásomhoz melyik vallás áll a legközelebb?
- Nem hiszek a gonoszban. Szerintem minden ember jónak születik, csak a körülményei, a környezete viszik el rossz irányba. Pokolban sem hiszek, meg abban hogy Isten megbüntet.
- Hiszek abban, hogy halálunk után a lelkünk egy új testbe vándorol, egészen addig ameddig át nem éltünk minden létező életformát.
- Nem szeretnék olyan valláshoz tartozni ahol a szolgálatra nagy hangsúlyt fektetnek. A szabad akaratban hiszek. Az egyéni önmegvalósításban.
- Olyat se szeretnék követni ahol az élet adta jó dolgoktól is meg kéne szabadulnunk mint pl. finom ételek, szerelem, szex, az egyetlen amiről le tudnék mondani azok a dolgok amik kényelmessé teszik az életünket, a pénz, a luxus.
- Hiszek a karmában. Azt kapod az életben amit adsz. Se többet, se kevesebbet.
- Az egyenjogúságban hiszek. Az én világmeglátásomban nincs rasszizmus, homofóbia, szexizmus, egyéb hasonló baromság.
- Az állatokat és a természetet is tisztelem.
- Nem hiszem azt, hogy minden tárgyban van egy isten (mint ahogy a buddhizmusban van...) de abban sem hogy egy emberszerű isten irányítja a világot (mint ahogy a kereszténység hiszi...).
- Nem azért érdekel a vallás, mert a Menyországba vagy tudom is én hova akarok jutni. Nem a halál utáni események érdekelnek. Inkább amolyan ösvényt szeretnék találni, ami mindig a jó úton tart. Egy kapaszkodót. Tehát nem feltétlenül az Istenem megtalálása a cél, inkább a vallás/hit.
Hirtelen ezek a dolgok jutottak eszembe, de ha értelmes válaszokat is kapok a sok lehurrogás mellett, akkor majd még írok ha eszembe jut valami...
Szerintem ne csatlakozz egyik valláshoz sem. Úgy látom, hogy te saját magadnak találtál ki egy egyéni vallást.
Az ember azért csatlakozik egy valláshoz, mert azt gondolja az egy és igaznak. Például én katolikus vagyok, és azért vagyok a tagja, mert Jézus ezt az egyházat alapította 2000 éve. A vallást viszont nem formálhatod a saját kedved szerint, mert onnantól már valami torz kitaláció jön létre. Például ha a tízparancsolatban benne van az, hogy ne paráználkodj, akkor nem fekszel le a fél világgal; viszont ha te "kitörlöd" ezt a pontot a parancsolatok közül, mert neked így kényelmesebb, jobban tetszik, akkor már kreáltál is egy saját kis vallást, ami nyilván nem az igazságot követi.
Lényegtelen hogy most melyik világvalláshoz állsz legközelebb a nézeteiddel, mert egyáltalán nem biztos hogy úgy van, ahogy te gondolod. Egyébként a vallások meg nem rasszizmussal, homofóbiával, szexizmussal, állatokkal foglalkoznak.. Lényegében amit te akarsz, hogy itt a Földön kényelemben, jólétben, szinte csak magadnak éljél, a szolgálatot mellőzve, de a következő életben is a krémes jóban úszkáljál. Hát a vallások nem erről szólnak. Amelyek erről szól, ott már a hívek messze állnak a vallás alapelveitől. Vagy épp nem igazi vallás, csak egy eszmerendszer, mint pl. a kínai. Ha a reinkarnációban és a karmában hiszel, akkor mégis hogy gondoltad, hogy a szolgálatot mellőzve, hedonistaként csak magadnak élsz, de majd a következő életben is jó dolgod lesz. Ilyet még a keleti vallások sem tanítanak. A karma nem egész az, amit te írtál, hogy már tuti ebben az életben kapod érte a visszahatást. A kereszténység meg nem egy emberszerű Istenben hisz, csak bizonyos bibliai antropomorfista képek és a középkori nézetek alapján alakult ki ilyen Istenkép.
Én 20 éve még keresztény gondolkodású voltam, most kb. a hindu nézetekhez állok legközelebb. De olyanról is tudok, aki buddhista volt és onnan jutott el kevesebb mint 5 év alatt a kereszténységbe, és azóta, több mint 20 éve az utóbbi híve.
Elég fiatal lehetsz, mert sok hülyeséget összehordtál itt. A buddhistákra sem igaz, hogy náluk van minden tárgyban van egy isten.. Ez inkább animista nézet.
Azt is tisztázni kellene, hogy egyáltalán mit jelent nálad a "szolgálat"?
Azért meg hogy csak a "jó úton" maradjál, de a túlvilág sem érdekel, azért a vallással se kell foglalkoznod. Elég ha a lelkiismeretedre hallgatsz, és akkor már nagyjából a jó úton maradsz.
13-as tökéletesen válaszolt neked:
A fogyasztói társadalom ideális gyermeke vagy, "én, én, én, ami énhozzám illik, a legjobbat akarom kihozni magamból Tojok arra hogy mi van a vallásokban, Én megszeretném találni azt, amelyik a leginkább illik hozzám, nem fogok agyf.szt kapni ha nem lesz ilyen..
Semmi extra, tipikus 20-21. századi, európai önmegvalósító "vallás", ami mazsolázgat azokból a gondolatokból, ami neki szimpatikus, persze úgy hogy a keleti vallásokról mélyebb ismerete nincs, így onnan csak a saját szemüvegén keresztül vesz át dolgokat, amiket ezek a vallások eredetileg nem is biztos, hogy így tanítanak.
Mert mivel az ember alapvetően spirituális lény, ezért "kell valami" hitrendszer, ezért kreál magának egyet.
Szinkretizmusnak hívják ezt.
Érdekes válaszok jöttek, egyes frusztrált emberek a saját meglátásaikat látták meg az én írásomban, vagy ezek szerint nem jól kommunikáltam le a gondolataimat, de azoknak köze nincs ahhoz amit a rosszindulatú kommentekben kaptam. De persze mindenki azt gondol amit akar, lehetek a szemetekben önző, hedonista szexmániás (what?? xD), énközpontú blablabla igazából leszarom :D
Én tudom hogy jó ember vagyok, jót teszek másokkal, de a saját életemben én vagyok a legfontosabb, elvégre ha csak annyi az élet amennyit most látok belőle, és nincs lélekvándorlás meg menyország, akkor most kell úgy tennem ahogy nekem jó. És ez még mindig nem azt jelenti hogy leszarok másokat vagy hogy átgázolok másokon. De persze mindenki magából indul ki... :)
Köszönöm az értelmes válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!