Ezek alapján melyik vallás esik a legközelebb hozzám?
Mielőtt félreértenétek, nem akarok mindenáron és fanatikusan egy valláshoz tartozni, de azért szeretek képben lenni önmagammal. Elvesztem a rengeteg vallás és azok alfajai között miközben olvasgattam, ezért úgy döntöttem inkább megkérdezem azoktól akik jobban benne vannak a témában, hogy az én világmeglátásomhoz melyik vallás áll a legközelebb?
- Nem hiszek a gonoszban. Szerintem minden ember jónak születik, csak a körülményei, a környezete viszik el rossz irányba. Pokolban sem hiszek, meg abban hogy Isten megbüntet.
- Hiszek abban, hogy halálunk után a lelkünk egy új testbe vándorol, egészen addig ameddig át nem éltünk minden létező életformát.
- Nem szeretnék olyan valláshoz tartozni ahol a szolgálatra nagy hangsúlyt fektetnek. A szabad akaratban hiszek. Az egyéni önmegvalósításban.
- Olyat se szeretnék követni ahol az élet adta jó dolgoktól is meg kéne szabadulnunk mint pl. finom ételek, szerelem, szex, az egyetlen amiről le tudnék mondani azok a dolgok amik kényelmessé teszik az életünket, a pénz, a luxus.
- Hiszek a karmában. Azt kapod az életben amit adsz. Se többet, se kevesebbet.
- Az egyenjogúságban hiszek. Az én világmeglátásomban nincs rasszizmus, homofóbia, szexizmus, egyéb hasonló baromság.
- Az állatokat és a természetet is tisztelem.
- Nem hiszem azt, hogy minden tárgyban van egy isten (mint ahogy a buddhizmusban van...) de abban sem hogy egy emberszerű isten irányítja a világot (mint ahogy a kereszténység hiszi...).
- Nem azért érdekel a vallás, mert a Menyországba vagy tudom is én hova akarok jutni. Nem a halál utáni események érdekelnek. Inkább amolyan ösvényt szeretnék találni, ami mindig a jó úton tart. Egy kapaszkodót. Tehát nem feltétlenül az Istenem megtalálása a cél, inkább a vallás/hit.
Hirtelen ezek a dolgok jutottak eszembe, de ha értelmes válaszokat is kapok a sok lehurrogás mellett, akkor majd még írok ha eszembe jut valami...
Hát buddhizmus, hinduizmus meg ehhez hasonlók ilyenek.
A "szolgálatot" nem így kell értelmezni hisz az írások szerint "önmegvalósítani" jöttünk az anyagi világba. Szolgálatot olyat teljesíts ami érdekel, az orvos is szolgálatot teljesít.
Nincs minden tárgyban úgymond egy isten itt sem, csak úgymond mindenben benne van, egy isten van itt is csak sok "avatár", buddhizmus meg nem beszél nagyon istenről amúgy.
Nem kell vegának sem lenned, nem alapfeltétele, csak a nem ártás elvén jött így ki, ha nem szerzetesi életet akarsz élni.(így is van kivétel)
A szexel sincs úgy semmi gond, csak nyilván az asszony háta mögött ne kufircolj, bár úgy gondolom ez alapvető emberi érték.
"Hiszek abban, hogy halálunk után a lelkünk egy új testbe vándorol,"
Hát ezzel konkrétan leszűkítetted a kört a hindu vallásokra ha ebből nem engedsz.
Testi örömök hajhászása mint pénz szex is kilövi szinte az összes manapság létező vallást, főleg a buddhizmust.
Talán egyfajta kihalt pogány vallás vagy satanizmus lehet hozzád közeli de ott az egyenjogúság és az adott istenekbe/ gonoszba vetett hit hiánya lesz a baj, szóval mindenképp fel kell adnod valamit a felsoroltakból.
Első köszönöm a választ!
Második: Az egyenjogúságból, a gonosz tagadásából nem engedek, a testi örömökkel meg úgy vagyok hogy nem vagyok hedonista, de megvonni se szeretném magamtól...
Talán a lélekvándorlást tudnám elengedni, igazság szerint ezt azért említettem meg, mert ez jobban közelebb áll hozzám mint pl. Pokol-Menyország....
Isten nem hozott létre vallásokat, és nem is támogat ilyen kezdeményezést.
Mindig is az embereknek kellett az általa felállított elvekhez alkalmazkodni, ami ugyan az volt mindenkire vonatkozóan.
soha nem tett olyat, hogy személyre szabottan tesz valakit "vallásossá".
Hol olvashatunk olyat, hogy minden egyes embernek egyénileg kellett vallásosnak lenni, a személyéhez mérten?
Isten hozott egy egységes alapelvet, ami mindenkire vonatkozik egységesen.
Mindenben egyformán kellett részt venni mindenkinek az Istennek imádatot bemutatni.
Rendben. De ez engem nem érdekel. Nem érdekel miért lettek különböző vallások meg hogy Isten mit akar. Nem is hiszek egy emberszerű istenben. Erő féleségben hiszek ami létrehozta a világot, az meg nem fog nekem parancsokat osztogatni...
Mint mondtam, én egy ösvényt keresek, amihez jó alap lehet ha találok egy vallást ami közel állhat a szívemhez, és új dolgokat is tanulhatok általa.
Hát akkor szerintem nem állsz messze az egyistenhittől ha valódi jelenlegi vallást keresel. Mivel ilyen fontos neked az egyenjogúság a először talán a bahai vallás jut eszembe ami a 3 Ábrahámi vallást gyurta össze, de vannak zavaros hatulütők, mint saját szent könyv vilagkormany létrehozása, nemzetek tagadása.
De gonosz/sátán nincs benne ha jól tudom, viszont Isten, Ábrahám Istene ott van.
Legalábbis ezt mondanám ami hozzád legközelebb áll.
7-es:
Uhh! Ez így most zavaros, van kedved mesélni róla itt vagy privátban? Ha nem, természetesen megértem, legfeljebb holnap utána nézek :)
Ezek alapján kb. semelyik.
"Hát buddhizmus, hinduizmus meg ehhez hasonlók ilyenek." Hát nem. Ezek sem felelnek meg ezeknek a kitételeknek maradéktalanul, mégha a lélekvándorlás miatt elsőre egyezőnek tűnhet.
Sajnálom, hogy a kérdezőt nem az igazság érdekli, nem a világot akarja megérteni, hanem a világot akarja a saját elképzeléseihez igazítani.
Őszintén szólva, nem is értem minek keresel vallást. Neked már megvannak a saját elképzeléseid. Egyszerűen csak nevet akarsz nekik adni? Ez nem lehurrogás, egyszerűen csak nem értem. Téves elképzeléseid vannak, az ismereteid felszínesek, ezt látom a felsorolásodból, de ez nem zavar, hanem mindenáron a saját elképzeléseidnek akarsz valami nevet adni. De, miért? Miért nem elég az, hogy ebben hiszel és kész? Talán megnyugtatna a tudat, hogy mások is abban hisznek, amiben te? Csak erre tudok gondolni.
"Hiszek a karmában. Azt kapod az életben amit adsz. Se többet, se kevesebbet." A karma nem ez. Csak max. az ezósoknál, de szerintem még náluk is bonyolultabb ennél.
"a szolgálatra nagy hangsúlyt fektetnek. A szabad akaratban hiszek. " A szolgálat nem ellentétes a szabad akarattal.
"Hiszek abban, hogy halálunk után a lelkünk egy új testbe vándorol, egészen addig ameddig át nem éltünk minden létező életformát." 1. És miért? 2. Ez se a hinduizmusban, sem a buddhizmusban nem így van. A hinduizmusban nincs vége a dolognak. A buddhizmusban meg nem kell minden létező életformát végig élned.
"Az egyenjogúságban hiszek." Akkor a hinduizmus kapásból kilőve.
Szerintem te el vagy tévedve és eleve rosszul közelíted meg a dolgot. Előbb megkéne ismerned a különböző vallásokat, megérteni, hogy mi miért van bennük és azután leszűrni a tanulságot és eldönteni, hogy miben akarsz hinni.
Tojok arra hogy mi van a vallásokban, én egyikre se mondtam, hogy hmm na talán ez lesz az. Én megszeretném találni azt, amelyik a leginkább illik hozzám, nem fogok agyf.szt kapni ha nem lesz ilyen, csak érdekes lenne. Ennyi az oka :)
Nem akarok igazodni a vallások hülyeségeihez, önmagam akarok lenni és önmagamból a legjobbat kihozni. Pl. nem felidegesíteni magamat az okoskodó, mindentudó embereken... :)
Miért is kell az embereknek a vallás? Hogy valami/valaki utat mutasson nekik nem? Valami ilyesmit keresek én is. De ha a jelenleg létező vallásokban ilyen nincs, mármint ami az én világképemmel azonos, akkor se fogom felakasztani magam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!