Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Korán megbíthatóbb mint a...

A Korán megbíthatóbb mint a Biblia?

Figyelt kérdés

A Biblia esetében Jhon Mill száz különféle verzió alapján 30 000 eltérést számlált össze a kéziratolban az 1700-as években. Ma több ezer szövegtanú van...

A Koránról viszont azt mondják a muszlimok, hogy a 7. század óta egy betűt nem váltotott. Ez még akkor is igaz, ha eredetileg több változat volt, amit végül egyesítettek. A Korán esetében nem tudok arról mint a Bibliánál, hogy meg kellene nézni a sínai kódexet, meg egyéb kéziratokat, hogy a legrégebbiben mi van. Egy Korán van.

Úgy látszik, a muszlimok jobban tisztelték a maguk szent könyvének a szövetsét, mint a keresztények.

2020. jún. 10. 02:01
1 2 3 4 5 6 7
 51/66 A kérdező kommentje:

Amit te hiszel a Bibliáról, az mennyire tény?

Te tudtad például, hogy Máté evangéliumának a szerzőségét némely modern kutatók vitatják? Nem bizonyítható az apostoli szerzőség.

2020. jún. 11. 17:45
 52/66 anonim ***** válasza:
0%

"Legalábbis te ezt hiszed...

De hogy te hiszel valamiben, attól az még semmilyen formában nem lesz tény."

Amiket felsoroltam tények, nem hit kérdése. Az pedig hogy csak ennyit tudsz reagálni, a te értelmi képességeidet lövi be egy hétéves gyerek szintjére.

2020. jún. 11. 17:57
 53/66 anonim ***** válasza:
16%

"Mit erőltetek? Összesen két hozzászólásom volt, talán a te "éles" elméddel van baj, nem? Vagy már két hozzászólás is erőltetés a fanatikus mohamedán logikád szerint?"

Mondtam már hogy az ilyen hozzálószásoknál arra se veszem a fáradságot hogy megnézzem korábban mit írtál.

"A többi meg csak a te feltételezésed, semmi más. Egy írásos forrás nem sok, annyival se tudod igazolni. Nincs egyetlen egy szövegtöredék sem az eredeti írásokból."

Nem sokkal későbbről van és nem töredék és semmi nem utal arra hogy bármi változott volna.

"Egyébként Jézus tanítványainak se volt semmi indoka változtatni. Mi értelme lett volna?"

Ki mondta hogy Jézus tanítványai hamisítottak? Én biztos nem, de mondjuk ha Júdás képes volt elárulni Jézust fillérekért akkor akár meg is változtathatták a Bibliát. Ettől függetlenül nem hiszem hogy ők voltak. Többszáz év állt rendelkezésre így volt idő bőven a változtatásra. Sokkal inkább a keresztény egyház és az akkori világi halatom lehetett. Az Újszövetségben megtalálható tengernyi pogány elem eléggé árulkodó.

"Az Újszövetség könyveinek nyelve pedig nem arám, nem tudom honnan vetted ezt a hülyeséget, mert görög nyelven íródtak eredetileg."

Honnan tudod milyen nyelven írták le eredetileg ha nincs meg az eredeti te észlény? Jézus és az első tanítványok mind zsidók, anyanyelvük pedig az arámi, tehát egyértelmű hogy ezen a nyelven írták le. Valószínű a tanítványok nem is tudtak görögül vagy ha igen, olyan szinten biztos nem hogy megfogalmazzanak egy ilyen nehéz szöveget. A meglévő szövegtöredékek görög nyelvűek, igen, de ez már csak egy fordítás.

2020. jún. 11. 18:10
 54/66 anonim ***** válasza:
16%

"Te tudtad például, hogy Máté evangéliumának a szerzőségét némely modern kutatók vitatják? Nem bizonyítható az apostoli szerzőség."

Az Újszövetség könyveinek szerzői nagyrészt ismeretlenek vagy bizonytalan. Az alábbi táblázat szépen leírja könyvenként hogy a keresztények kit hisznek a szerzőnek és mi a tudományos álláspont:

[link]

2020. jún. 11. 18:14
 55/66 A kérdező kommentje:

Igen, és ez azért eléggé hitelteleníti a Bibliát. A pszeudonomitás ugyanis éppenséggel ellene való érv, függetlenül attól, a tudósok hogy magyarázkodnak miatta. Na ez persze nem jelenti azt, hogy a Korán hiteles lenne.

Mármint az isteni szerzőség szemszögéből foglaltam most állást.

2020. jún. 11. 18:52
 56/66 anonim ***** válasza:
81%

"Amiket felsoroltam tények, nem hit kérdése"

Nem egészen. Felsoroltál egy-két tényt, a köré épített hitedet pedig próbáltad közé rejtve hasonló tényként eladni. Nem új ez a módszer, kreacionisták, ezoterikusok, ufó mániások pontosan ugyanígy érvelve próbálják tudományosnak, tényszerűnek láttatni a sületlenségeiket.

2020. jún. 11. 18:55
 57/66 anonim ***** válasza:
55%
Nem
2020. jún. 11. 21:05
 58/66 anonim ***** válasza:
0%

"Felsoroltál egy-két tényt, a köré épített hitedet pedig próbáltad közé rejtve hasonló tényként eladni. Nem új ez a módszer, kreacionisták, ezoterikusok, ufó mániások pontosan ugyanígy érvelve próbálják tudományosnak, tényszerűnek láttatni a sületlenségeiket."

Kizárólag tényeket soroltam fel a Koránra és a Bibliára vonatkozóan is, és nem egy-kettőt. A hitemet pedig nem rejtettem sehová. Részedről pedig semmiféle érv nem hangzott el csak ez a folyamatos gyerekes semmitmondó beszólogatás. Nyilván ha érveket nem tudsz hozni akkor marad ez.

2020. jún. 11. 21:21
 59/66 anonim ***** válasza:
67%

"Kizárólag tényeket soroltam fel a Koránra és a Bibliára vonatkozóan is, és nem egy-kettőt"

Ehhez képest továbbra is csak hitkérdés például hogy a Mohamed kori Korán mindenben megegyezne egy maival, hisz semmi nem bizonyítja ezt.

Hiába mantrázod vég nélkül, meg hiába személyeskedsz érvek híján. Ha nincs bizonyíték, akkor az bizony szimpla hitkérdés.

2020. jún. 11. 21:30
 60/66 anonim ***** válasza:
16%

"Ehhez képest továbbra is csak hitkérdés például hogy a Mohamed kori Korán mindenben megegyezne egy maival, hisz semmi nem bizonyítja ezt."

Nem mantrázok semmit, tényeket közlök. A rendelkezésre álló információk mind azt mutatják hogy a Korán semmit nem változott. Tudom hogy ez nem tetszik neked de ez a te bajod. És mivel egyetlen egy bizonyítékot sem tudsz felmutatni ennek cáfolására, marad az hogy ez részedről hitkérdés.

2020. jún. 11. 21:44
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!