Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Korán megbíthatóbb mint a...

A Korán megbíthatóbb mint a Biblia?

Figyelt kérdés

A Biblia esetében Jhon Mill száz különféle verzió alapján 30 000 eltérést számlált össze a kéziratolban az 1700-as években. Ma több ezer szövegtanú van...

A Koránról viszont azt mondják a muszlimok, hogy a 7. század óta egy betűt nem váltotott. Ez még akkor is igaz, ha eredetileg több változat volt, amit végül egyesítettek. A Korán esetében nem tudok arról mint a Bibliánál, hogy meg kellene nézni a sínai kódexet, meg egyéb kéziratokat, hogy a legrégebbiben mi van. Egy Korán van.

Úgy látszik, a muszlimok jobban tisztelték a maguk szent könyvének a szövetsét, mint a keresztények.

2020. jún. 10. 02:01
1 2 3 4 5 6 7
 41/66 anonim ***** válasza:
0%
Ha nem tudsz felmutatni semmit ami azt bizonyítaná hogy megváltozott, akkor mard az hogy ugyanaz a Korán. Tehát részedről hitkérdés hogy megváltoztatták.
2020. jún. 11. 13:18
 42/66 A kérdező kommentje:
Ha jól értettem, van olyan 7. századi Korán, ami megegyezik a maival. Mármost, habez igaz, akkor ez nagy dolog. Függetlenül attól, hogy a Korán végleges szövegének milyen előtörténete van.
2020. jún. 11. 13:21
 43/66 anonim ***** válasza:
84%

"Ha nem tudsz felmutatni semmit ami azt bizonyítaná hogy megváltozott, akkor mard az hogy ugyanaz a Korán. Tehát részedről hitkérdés hogy megváltoztatták"

Csakhogy én sosem állítottam, hogy megváltoztatták.

Érdekes, hogy korábban te próbáltál a szövegértéssel kötekedni... Te vajon érted amire reagálsz?

2020. jún. 11. 13:27
 44/66 anonim ***** válasza:
0%
Őszintén megmondom arra se vettem a fáradságot hogy megnézzem korábban mit írtál, mert totál felesleges. Egy hét éves gyerek szintjét hozod, így nem tudlak komolyan venni.
2020. jún. 11. 13:42
 45/66 anonim ***** válasza:
84%
Az elég ciki ha egy hét éves ennyire lazán cáfol téged :D
2020. jún. 11. 13:52
 46/66 anonim ***** válasza:
84%
Mondjuk az még cikibb hogy úgy reagálsz hozzászólásokra, hogy bevallottan el sem olvasod azokat...
2020. jún. 11. 13:53
 47/66 anonim ***** válasza:
84%

"Ilyen kézirat nem maradt meg, legalább is eddig, de olyan Korán napjainkig is eljutott ami nem sokkal Mohamed próféta halála után íródott"

Egyébként én kértem ilyen forrást, de ezek szerint nem létezik. Ha pedig nem létezik, akkor mi alapján írod, amit? Ha Mohamed halála után íródott, akkor pedig azt hantáztak bele, amit akartak, lehet az eredeti, amiről egyetlen forrás sem maradt fent, számtalan tekintetben más volt. Ezt nem lehet tudni, hiszen nincs semmi ezek szerint, ami alátámasztaná.

Miként az másik hozzászóló írtam, ez pusztán hit kérdése, amire semmi bizonyíték nincs. Nagyjából annyi, mint a sok ezer Mohamed előtti iszlám prófétára. Na az még nagyobb vicc a hitelességet tekintve.

2020. jún. 11. 16:50
 48/66 anonim ***** válasza:
3%

Nem tudom miért erőlteted. Jó neked ha megkérdőjelezik az értelmi képességeidet? Utoljára megpróbálom leírni neked a te szinteden, háta megérted. Ahogy írtam napjainkig is eljutott egy olyan Korán ami nem sokkal Mohamed próféta hala után íródott. Tudjuk hogy kik írták le, mikor, milyen körülmények között stb. Ugye az első muszlimokról van szó akik Mohamed próféta rokonai, barátai voltak, mind hívő muszlimok. Tehát nem volt sem indokuk sem alkalmuk arra hogy bármit is megváltoztassanak, mert ez egyből kiderült volna a többi muszlim számára. Persze mondhatod hogy Mohamed próféta rokonai, barátai, akik amúgy hívő muszlimok, mind szövetkeztek annak érdekében hogy meghamisítsák a Koránt és eltüntették az eredeti szöveget, írtak helyette másikat, és elhitették a többszázezer muszlimmal hogy ez az eredeti, és egyetlen embernek sem tűnt fel hogy megváltozott a Korán. Mondhatod csak éppen nulla a valószínűsége.

Biblia esetében teljesen más a helyzet. Rengeteg eltérő változatban létezik, minden keresztény irányzat más és más könyveket fogad el, és nagyon sok az apokrifnak mondott szöveg. Nem ismert kik írták, mikor, hogyan. A keletkezés dátuma és a legkorábbi szövegtöredékek között többszáz év van és azok is csak fordítások, nem az eredeti arámi nyelvűek. Tehát teljesen egyértelmű hogy ezek alapján a Biblia nem hiteles. Remélem így már érted.

2020. jún. 11. 17:33
 49/66 anonim ***** válasza:
81%

"Nem tudom miért erőlteted. Jó neked ha megkérdőjelezik az értelmi képességeidet? Utoljára megpróbálom leírni neked a te szinteden, háta megérted. Ahogy írtam napjainkig is eljutott egy olyan Korán ami nem sokkal Mohamed próféta hala után íródott. Tudjuk hogy kik írták le, mikor, milyen körülmények között stb. Ugye az első muszlimokról van szó akik Mohamed próféta rokonai, barátai voltak, mind hívő muszlimok. Tehát nem volt sem indokuk sem alkalmuk arra hogy bármit is megváltoztassanak, mert ez egyből kiderült volna a többi muszlim számára. Persze mondhatod hogy Mohamed próféta rokonai, barátai, akik amúgy hívő muszlimok, mind szövetkeztek annak érdekében hogy meghamisítsák a Koránt és eltüntették az eredeti szöveget, írtak helyette másikat, és elhitették a többszázezer muszlimmal hogy ez az eredeti, és egyetlen embernek sem tűnt fel hogy megváltozott a Korán. Mondhatod csak éppen nulla a valószínűsége"

Legalábbis te ezt hiszed...

De hogy te hiszel valamiben, attól az még semmilyen formában nem lesz tény.

2020. jún. 11. 17:43
 50/66 anonim ***** válasza:
80%

"Nem tudom miért erőlteted."

Mit erőltetek? Összesen két hozzászólásom volt, talán a te "éles" elméddel van baj, nem? Vagy már két hozzászólás is erőltetés a fanatikus mohamedán logikád szerint?

A többi meg csak a te feltételezésed, semmi más. Egy írásos forrás nem sok, annyival se tudod igazolni. Nincs egyetlen egy szövegtöredék sem az eredeti írásokból.

Egyébként Jézus tanítványainak se volt semmi indoka változtatni. Mi értelme lett volna? Az Újszövetség könyveinek nyelve pedig nem arám, nem tudom honnan vetted ezt a hülyeséget, mert görög nyelven íródtak eredetileg. Mindössze egy evangélium esetén merült fel, hogy talán arám. Ha ennyire nem vagy képben, akkor nem vagy azon a szinten, hogy érdemben lehessen vitatkozni veled.

2020. jún. 11. 17:43
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!