Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A biblia a 16. században lett...

A biblia a 16. században lett kiadva. Mit hozott a biblia?

Figyelt kérdés

A kérdés mindenkihez szól aki ehhez a kérdéshez tudna valamit hozzáfűzni.

Az érdekelne (mint laikus gondolkodót), változott-e valami az emberek alapfelfogásában, vagy bármilyen téren? Ha igen, mi?

A kérdés kiindulópontja:

Annyi rengeteg ember hivatkozik a bibliára manapság nap mint nap, mint az élet kérdéseinek az igazi válaszadójára, hogy felmerül a kérdés, milyen válaszok voltak előtte. Annyi ember tartja magát (többé kevésbé) a biblia "írásaihoz"

, hogy az ember arra gondol, a biblia megváltoztatta az embereket az élethez való hozzáállásukban. Végülis ez egy óriási változást kellett hozzon(ha lassan is), ha abból indulok ki, milyen sok bibliahívő van.

Nem tudom mennyire nehéz a kérdés hozzáértőknek, akik a történelmet jól ismerik, és átfogó rálátásuk van. Számomra rejtély, de annál jobban érdekel.

(Ha nem jól érthető a kérdés, visszakérdezésre, megpróbálok azonnal válaszolni)

Aki tud segiteni, nagyon köszönöm.

2019. dec. 23. 21:32
1 2 3 4 5
 21/44 A kérdező kommentje:
Jön a karácsony tudom, mindenkinek van jobb dolga, nekem utána is jó, akinek eszébe jut
2019. dec. 23. 22:55
 22/44 anonim ***** válasza:
88%

Egyik szavának sem adok hitelt, mert Krisztus Egyházát az apostolokra bízta, nem önjelölt tanítókra. Az apostolok pedig maguk választottak utódokat, akikre bízták a tanítást.

Ha már 30 vagy, akkor gimis törivel tényleg kicsit megcsúsztál, de nem olyan vészes, bármikor pótolhatod. Ha érdekel a kereszténység, akkor olvasgasd a Szentírást és az őskeresztény irodalmat elsősorban:

[link]

[link]

Ajánlott mind a kettő és biztos az ember épülésére szolgál. A szektáktól pedig nem árt óvakodni.

2019. dec. 23. 22:59
 23/44 A kérdező kommentje:
22: Köszönöm a hozzászólást, és a linkeket.
2019. dec. 23. 23:04
 24/44 A kérdező kommentje:
Egy dolgot muszáj bevallanom. A bibliát már többször kiolvastam. Négyszer komplett, de részeket belőle van amit 100-szor is, vagy nem tudom lehet többször, ami tetszett. Ami nem tetszett egyszer is elég volt, hogy megmaradjon. Én hiszek a többségnek, és az engem körülvevő többség útmutatásnak a bibliát ajánlja. Szeretni akarom a bibliát, az ellentmondások ellenére is. Számomra akkor lenne a dolog teljes, ha az ellentmonásokat is megérthetném. Csak a különféle értelmezések bizonytalanítanak el, mert nem tudom melyik a helyes. Ha mind egybehangzó lenne, az volna számomra az ideális, de lehet hogy isten direkt hagy kételyek között. Az is lehet hogy akik különféleképp értelmezik, nem jól értelmezik. Ha lenne egy szabály ami szerint mindent értelmezünk az lenne az ideális.
2019. dec. 23. 23:15
 25/44 anonim ***** válasza:
90%

Az jó, ha olvastad a Szentírást, de mint észrevetted, értelmezni nem könnyű. Ezért van mára sok ezer keresztény felekezet és hirdeti még a néhány évtizedes szekta is a maga igazát, mintha 2000 éven át nem létezett volna kereszténység.

A Szentírás mellett általam linkelt másik könyv segít majd értelmezni is, mivel olyanok írták a benne szereplő írásokat, akik az apostolok közvetlen tanítványai voltak. Ha valakik tudják autentikusan értelmezni, akkor azok ők.

2019. dec. 23. 23:23
 26/44 anonim ***** válasza:
100%

"Engem azok a változások is érdekelnek, amik nem azonnal jöttek."

Valahogy úgy érzem mintha azt vártad volna, hogy kiolvasod mint egy könyvet és történik valami benned.

A "változás" amit hozott, inkább fejlődés. Fokozatos és lassú, mivel elválaszthatatlan az erkölcsi és kulturális fejlődésünktől. A közösségi együttélés magától is hozta magával azokat a követendő normákat, amik nélkül egy társadalom nem lenne képes működni. És ezek hatással is voltak egymásra. Vagyis nem választhatod le egyiket a másikról, hogy külön értelmezhető hatásokat vizsgáljunk.

Én akárhányszor olvasom a Bibliát nem tudok elvonatkoztatni az erkölcsi fejlődés szakaszaitól. Szerintem aki ezt megérti, az helyén tudja kezelni az ószövetségi Istenképet is. [link]

Az ószövetségi ember prekonvencionális szinten működik, ebben fejeződik ki Istenképe, és ebből határozza meg a törvényeit. Nem lehet különválasztani ezt az értelmi és érzelmi fejlődéstől. Pl. az értelmi szintek első szakaszában a megfigyelő magát helyezi a középpontba és abból határozza meg a világot. Neki kel fel a Nap, hogy nappal láthasson, és addig terjed a felszín ameddig a szeme ellát.

Az emberiség fejlődése nem egyenlő az egyén fejlődésével. Meg kell várni még a többség felzárkózik. A kérdés, hogy mihez. Mert többféle irányt lehet követni. És igaziból mi emberek meg is tettük ezt, elég rákeresni az izmusainkra. A Bibliában mindig is azok az erkölcsi alapelvek voltak leírva amiket érdemes lenne követni. Az hogy ezt hányféle módon használták fel ellenkező célokra, megint nem elválasztható a történelmünktől, vagyis az adott gazdasági és politikai helyzetektől. Ott is az volt a lényeg, hogy a nagyobb tömeg mit hajlandó követni. Mind egy-egy szintugrás volt ha fejlődésben mérjük, csak rettentő nagy árat fizettünk közben ezekért. Van amit örömmel, könnyedén, és van amit saját kárunkon tanulunk meg.

Ugyanakkor a Biblia úgy szól mindenkihez, hogy közben személyesen és egyenként minden embernek külön-külön a saját életére vonatkozóan is útmutatást adhat. Ebben pont az a lényeg, hogy ne keresd az összefoglalót, az egymondatos mondanivalóját, mert bár lehet neki ilyen is, de ugyan úgy csak azoknak mondana valamit, akik nem a funkcióját keresik a szövegnek. Nem olyan mint egy szakkönyv, vagy regény, nem akar életvezetési tanácsokkal ellátni, sem ideológiákról győzködni. Szeretni tanít minket. Nem úgy mint egy tanfolyam ahol egymásra épülő tárgyakat kell teljesíteni. Azt mondja el miért jó szeretni és miért az egyetlen járható út a szeretet. Ezt minden vallás így gondolja, egy olyat nem fogsz tudni ide hozni nekem amelyik másképp gondolja. Nehezebb része az, hogy hogyan kell szeretni. Ebben lehetnek eltérő elképzelések. Talán meg kell ugranunk még néhány erkölcsi szintet, ki tudja mi jöhet még a posztkonvencionális után.

Szerintem olvasd úgy a Bibliát, mintha a távoli jövőből az emberiség egy sokkal fejlettebb szintjén, megpróbáltak volna üzenetet hagyni nekünk, kezdetleges emberformáknak arról, hogy merrefelé vegyük az irányt. Mert egyszer mindenképp oda fogunk érni, máshova nem tudunk.

Akkor van benne ellentmondás, ha történelem vagy természettudomány könyvnek olvasod, vagy ha elvárod egy többezer évvel előtted élt embertől, hogy ugyan azon az erkölcsi szinten álljon mint te. Azt szokták mondani, aki nincs igazán képben a hitről, az jobb ha az újszövetsèggel ismerkedik először. Azért is könnyebb mert az az erkölcsi szint már elég közel áll a mienkhez. Az is lehet, hogy nem is kell semmilyen változást megélned, mert magadtól is a megfelelő irányt követed, vagy nem voltak olyan életszakaszaid ahol kétségeid lettek volna a saját döntéseidet illetően. Szóval ha téged alapvetően a jó iránti vágy és a szeretet vezérel, és békében élsz a környezeteddel, akkor talán elég akkor kinyitnod a Bibliát ha útmutatásra, segítségre lenne szükséged, vagy ha szeretetre, reményre vágysz.

2019. dec. 24. 00:42
 27/44 A kérdező kommentje:

Szentírás mellett általam linkelt másik könyv segít majd értelmezni is, mivel olyanok írták a benne szereplő írásokat, akik az apostolok közvetlen tanítványai voltak. Ha valakik tudják autentikusan értelmezni, akkor azok ők.

Apostolok tanítványai? Ezt tényleg nem kötözködésképpen, de,

Ők autentikusan(hitelesen) közvetítenek?

Tudnál valamit mondani amitől ők hitelesebbek mint bármely halandó?

Nem kötözködök, tényleg csak az igazság érdekel.

De nyitott vagyok bibliai idézetekre, es annak magyarázatára is.

És köszönöm a hozzászólást, sőt nagyon hálás vagyok belül, mert segítő szándékot érzek.

2019. dec. 24. 00:42
 28/44 anonim ***** válasza:
28%

Nagyon fontos, hogy a bibliát de főleg az újszövetségi részt jelképesen kell érteni.

Inkább úgy fogd fel a Bibliát mint egy útmutató, nem mint egy szabályzat.

Sok régebben megállapított dolog ma is időt álló, például a 10 parancsolat jelentős része a mai törvényekbe is bele van foglalva, mint ne ölj ne lopj stb.

A biblia maga egy gyűjtemény, a tartalma sokkal korábban elérhető mint a 16.sz. amit írtál.

Egyes apostoli levelek például már Kr. u. 100 környékén elérhetőek voltak másolatok formájában is például.

A bibliát mint már kifejtettétek, a különböző értelmezések formálták hajdanán és ma is.

Reformáció, ma különböző hitgyülekezetek stb.

Idézni azok szoktak, akik megvitatni szokták, aki vakon közéleti kérdésben ezt használja bármihez, az idióta és képmutató.

Hozzátéve, hogy nem egy éjszakás olvasmány, valamint nem egy fordítása van, tehát ha meg is érted olvasásra, kijelentheted, hogy a jelenlegi keresztények legalább tizede biztosan nem olvasta végig nemhogy még idézhessen belőle.

Igazából nem tudom konkrétan mire vagy kíváncsi, így többet nem írok, privátba kérdezhetsz ha gondolod.

2019. dec. 24. 01:40
 29/44 anonim ***** válasza:
21%

Kérdező,

Először is szeretném kifejezni, hogy jó a kérésed! Gondolkodó emberre vall.

500 évvel ezelőtt élt egy Luther Márton nevű római katolikus szerzetes Németországban, aki mivel szerzetes volt, hozzáfért a Bibliához, és elkezdte azt olvasni. Az időtájt hirdette a Katolikus Egyház a búcsúcédula tanát, és árusították is a cédulákat, amelyek segítségével - a római egyház tanítása szerint legalábbis - meg lehetett vásárolni a bűnbocsánatot, az üdvösséget. Ez viszont ellentmondott azoknak a tanításoknak, amit Luther a Bibliából olvasott: ott az volt leírva, hogy ingyen lehetett megkapni a bűnbocsánatot, az üdvösséget kegyelemből Istentől. Ez a felfedezett mély és feloldhatatlan ellentmondás, ami a regnáló Római Katolikus Egyház tanítása és a Bibliában olvasott tanítások között volt, felháborította a szerzetest, és hitvita kezdeményezésére indította.

[link]

"

A mélyen hívő Luthert, aki meg volt győződve arról, hogy az embernek egész életében Isten kegyelmében bízva kell élnie, a búcsúcédulák árusítása háborította fel legjobban. A pénzért árusított egyházi papír lényegében a gyónást helyettesítette, ezáltal a lelki üdvösség megvásárlását jelentette. Egy idő után már a halottak lelki üdvét is meg lehetett így váltani. A római kúria és a német püspökségek igen komoly bevételekre tettek szert ennek révén, a “szent árucikket” még piacokon is árulták. Luther azonban úgy vélte 36. tételében: “minden igazán szívén talált keresztyén részesül a bűnhődésnek és a vétkességnek teljes elengedésében búcsúcédula nélkül is”.

"

A hitvitának az lett az eredménye, hogy a pápa Rómába idézte Luthert. Rómába utazásakor a papok romlott erkölcsi állapota és a Bibliával összeegyeztethetetlen, azzal ellentétes tanok miatt az Egyház reformációjának a szükségességét látta fontosnak Luther, amit eredetileg az Egyházon belül képzelt el. Róma Luther nézeteit elutasította (nyilván nem akartak lemondani a jelentős bevételekről), bibliai nézetei miatt eretnekséggel gyanúsították, és máglyahalállal is megfenyegették.

"

1521-ben a pápa kiátkozta, birodalmi átokkal sújtották, bárki szabadon üldözhette és megölhette. Ezután Wartburg várában talált menedéket, ahol németre fordította a Bibliát.

Luther Márton egyik legfontosabb tétele az volt, hogy az ember nem cselekedetek, érdemek, hanem egyedül Jézus Krisztusba vetett hite által üdvözülhet Isten kegyelméből. Kimondta, hogy Istennel közvetítő (egyház, papság) nélkül is kapcsolatba lehet kerülni, s hogy vallási kérdésekben az egyedüli forrás a Szentírás, amely mindenki, még a pápa felett is áll, ezzel kétségbe vonta a pápa elsőbbségét és tévedhetetlenségét.

"

Luther a Biblia alapján szembefordult a katolikus egyház egyes tanításaival. Megerősödött benne az a vélemény, hogy a pápai trónon az Antikrisztus ül, erre vonatkozó gondolatait „A német nemzet keresztyén nemességéhez” című 1520-as írásában tette közzé.

Luther a Biblia olvasása, és ez alapján keletkezett hite, majd hitbéli munkássága révén végett vetett a katolicizmus középkori egyeduralmának. Az egész emberiség kiszabadult a katolicizmus béklyói és bilincsei alól. A szegénységet, a papok torz uralmát felváltotta a prosperitás, és a fejlődés.

Ajánlot film: Luther

https://www.youtube.com/watch?v=EIIEazXnwp0

2019. dec. 24. 02:46
 30/44 anonim ***** válasza:
81%

Ha pedig egy korábbi világot akarsz látni, akkor nézd meg az Én a mennyországot választom című filmet :)

Amúgy a kereszténység csak Krisztus után jöhetett, valóban, hisz előtte Jézus nek élt, akkor hogy lett volna bárki Krisztus követő (kereszténység jelentése)?

2019. dec. 24. 04:50
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!