A biblia a 16. században lett kiadva. Mit hozott a biblia?
A kérdés mindenkihez szól aki ehhez a kérdéshez tudna valamit hozzáfűzni.
Az érdekelne (mint laikus gondolkodót), változott-e valami az emberek alapfelfogásában, vagy bármilyen téren? Ha igen, mi?
A kérdés kiindulópontja:
Annyi rengeteg ember hivatkozik a bibliára manapság nap mint nap, mint az élet kérdéseinek az igazi válaszadójára, hogy felmerül a kérdés, milyen válaszok voltak előtte. Annyi ember tartja magát (többé kevésbé) a biblia "írásaihoz"
, hogy az ember arra gondol, a biblia megváltoztatta az embereket az élethez való hozzáállásukban. Végülis ez egy óriási változást kellett hozzon(ha lassan is), ha abból indulok ki, milyen sok bibliahívő van.
Nem tudom mennyire nehéz a kérdés hozzáértőknek, akik a történelmet jól ismerik, és átfogó rálátásuk van. Számomra rejtély, de annál jobban érdekel.
(Ha nem jól érthető a kérdés, visszakérdezésre, megpróbálok azonnal válaszolni)
Aki tud segiteni, nagyon köszönöm.
"...bármelyik időszakra értem amikor az emberek tudatába jutott..."
Ahogy már írták, nem volt olyan idő, amikor szinte egyik napról a másikra megjelent volna az emberek életében, mint mondjuk a könyvnyomtatás, az elektromosság vagy az internet. Nem volt olyan, hogy globálisan, egyidejűleg jelent volna meg belőle valami. És nem igazán nevezhető egzaktnak sem. Vagy ha szerinted igen, akkor talán könnyebb lenne válaszolni, minek a függvényében értelmezendő az a változás, amit hoznia kellett volna.
Semmiben sem különbözik, csak nem a Bibliából alakult meg a kereszténység, hanem pont fordítva. Az Egyház "szülte meg" a Szentírást. Azon írások vannak benne összeszedve (legalábbis az Újszövetségben), melyeket az apostolok és tanítványok írtak Jézus életéről, tanításáról.
" de nem jött egy fordulat akkor amikor kiadták a 16 században?"
Nem jött fordulat, mert attól még az emberek nem tanultak meg olvasni. Mindössze annyi, hogy a nyomtatás megjelenésével több példány készülhetett, mert előtte szerzetesek másolták kézzel, hosszú és fáradtságos munka árán. Szóval egy szűk 0,1%-os réteg helyett immár 1% rendelkezhetett Bibliával. Vagy oszd még tízzel az arányt, csak hasra ütöttem kicsit.
Nem tudom milyen fordulatot vársz. A többség azért még nagyon sokáig nem tudott olvasni, de azt követően se nagyon jött fordulat.
Ha csak nem az, hogy egyre több önjelölt próféta és tanító lett, akik mind megalapították a saját kis szektájukat a 19-20. században.
11: köszönöm, és bocsánat, mert megint nem jól fejeztem ki magam. Engem azok a változások is érdekelnek, amik nem azonnal jöttek.
Tévedtem, nem egzakt.
Valóban nagyon kevés, de ne aggódj, gimiben töriből sok dolgot tanulni fogtok és úgy tisztább lesz minden. Csak figyelj órán és tanulj szorgalmasan.
17: az már nem lesz mert 30 vagyok, de nem szégyenlem. Rákattintottam a wikire ott azt írják, kr. u. jött a kereszténység.
Nem hiszek el mindent, amit az inertneten találok, csak egy kérésem van. Mind egy cipőben járnunk. Kérlek segítsetek, aki tud. Rossz kérdéseket teszek, ennek ellenere aki amit tud ossza meg részleteiben, ha nem nagy kérés, mert én bizonytalan vagyok ebben a témában
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!