Ha valaki tájszólással beszél az hogy-hogy nem szégyeli azt?
"Szerintem a kéne, dolgoznÁk, férfinAk, lássuk(látjuk helyett), eszeK (mondjuk ez még belefér) és az ezekhez hasolnó szavak nem túl szépek."
A látjuk helyett írt lássuk valóban nyelvhelyességi hiba, noha a nyelvhelyesség fogalma eléggé problematikus (nem mindenki fogadja el, hogy létezik ilyen). De tegyük fel, hogy létezik nyelvhelyesség. Akkor a "dolgoznák" is hiba. Az "eszek" viszont már belefér, a "férfinak" és a "kéne" pedig kifejezetten helyesek. Szóval a nyelvi purista szerepének eljátszása közben nyelvhelyességi tévedéseket írsz és ezután még nekiállsz parasztozni másokat. Nem lehetsz valami kellemes ember, de hát szerencsére nem ismerjük egymást.
Eszem, és eszek. Mind a kettő helyes, hivatalosan úgy szokták mondani, hogy az eszem az tárgyas ragozású, az eszek pedig tárgytalan.
Pl.
Én most eszem a sajtot.
Én most eszek. (nem tudjuk utána rakni, hogy sajtot, esetleg elé.)
A kénét pedig már előttem mondták, de ez is elfogadott, azt hiszem az egyszerűsítés elve alapján nyelvtanilag helyes a ,,kellenéből'' ,,Kénét'' alkotni.
Pont az ilyen... miatt kavarodtam meg, amikor 6 évesen felkerültem Budapestre, mert csúfoltak érte. Akkor próbálzam hozzá igazodni a Pesti e betűzéshez, és megyek lett a mögyök, de nem igazán sikerült. Ma, ha idegennel beszélek, e vél kezdek, aztán észrevétlenül átvált. Tehát, nem lehet megszokni, mert előbb vagy utóbb, kibukik.
De azt hiszen inkább a megyök, mint a sétálsz.
Akkor inkább a mögyök.
Az viszont idegesít, hogy valaki a hogy helyett csak egy h betűt, vagy a vagy helyett egy v-t ír, vagy ékezet nélkül ír.
Mögyök, szia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!