Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Ha valaki tájszólással beszél...

Ha valaki tájszólással beszél az hogy-hogy nem szégyeli azt?

Figyelt kérdés
Szerintem mindenkinek a standard nyelvet kellene beszélni és elég szégyen, hogy egyes emberek az anyanyelvükön sem tudnak rendesen beszélni. Mit gondoltok erről? Nem az akcentusra gondolok, olyan esetben ha más nyelven beszélsz, hanem az anyanyelvre...
2009. okt. 23. 16:16
1 2 3 4
 31/36 anonim ***** válasza:
100%
utolsó: ezért van odaírva mögé zárójelben, hogy a látjuk helyett használt lássukra gondolunk
2009. okt. 24. 12:21
 32/36 anonim ***** válasza:
76%

"Szerintem a kéne, dolgoznÁk, férfinAk, lássuk(látjuk helyett), eszeK (mondjuk ez még belefér) és az ezekhez hasolnó szavak nem túl szépek."

A látjuk helyett írt lássuk valóban nyelvhelyességi hiba, noha a nyelvhelyesség fogalma eléggé problematikus (nem mindenki fogadja el, hogy létezik ilyen). De tegyük fel, hogy létezik nyelvhelyesség. Akkor a "dolgoznák" is hiba. Az "eszek" viszont már belefér, a "férfinak" és a "kéne" pedig kifejezetten helyesek. Szóval a nyelvi purista szerepének eljátszása közben nyelvhelyességi tévedéseket írsz és ezután még nekiállsz parasztozni másokat. Nem lehetsz valami kellemes ember, de hát szerencsére nem ismerjük egymást.

2009. okt. 25. 03:22
 33/36 anonim ***** válasza:
74%
milyen csöndben vagy, kérdező, csak nem szégyelled, hogy ekkora tanulatlan tahó vagy?
2009. okt. 25. 09:29
 34/36 anonim válasza:
42%
te mekkora egy segg vagy:D hallod te meg pesti tájszólással beszélsz...csak aztse veszed észre:P
2010. júl. 18. 17:30
 35/36 anonim ***** válasza:
100%

Eszem, és eszek. Mind a kettő helyes, hivatalosan úgy szokták mondani, hogy az eszem az tárgyas ragozású, az eszek pedig tárgytalan.

Pl.

Én most eszem a sajtot.

Én most eszek. (nem tudjuk utána rakni, hogy sajtot, esetleg elé.)

A kénét pedig már előttem mondták, de ez is elfogadott, azt hiszem az egyszerűsítés elve alapján nyelvtanilag helyes a ,,kellenéből'' ,,Kénét'' alkotni.

2013. nov. 26. 19:09
 36/36 anonim válasza:

Pont az ilyen... miatt kavarodtam meg, amikor 6 évesen felkerültem Budapestre, mert csúfoltak érte. Akkor próbálzam hozzá igazodni a Pesti e betűzéshez, és megyek lett a mögyök, de nem igazán sikerült. Ma, ha idegennel beszélek, e vél kezdek, aztán észrevétlenül átvált. Tehát, nem lehet megszokni, mert előbb vagy utóbb, kibukik.

De azt hiszen inkább a megyök, mint a sétálsz.

Akkor inkább a mögyök.

Az viszont idegesít, hogy valaki a hogy helyett csak egy h betűt, vagy a vagy helyett egy v-t ír, vagy ékezet nélkül ír.

Mögyök, szia.

márc. 6. 02:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!