Ha valaki tájszólással beszél az hogy-hogy nem szégyeli azt?
De baszod miért vagyok paraszt=bunkó azért mert tájszólással beszélek??????????????
Te parasztoztál le és biztos nem azért mert földművelő lennék...mert nem vagyok az!Egyébként csak egy kicsit beszélek tájszólással mert nekem tetszik!Szerintem te most csak provokálni akarod a magyarokat vagy egyszerűen csak akkora az arcod hogy úgy gondolod te megteheted.1-et mondok:Ne csodálkozz ha egyszer azon veszed észre magad hogy egy "paraszt" szétzúzza a fejed.
Tehát MIÉRT IS KÉNE(vagy ha úgytetszik megint:kellene) SZÉGYELLNEM AZT HOGY TÁJSZÓLÁSSAL BESZÉLEK?
nevetséges vagy.
alföldi vagyok [szolnoki] és én pl. nem értem hogy miért tartod csúnyának pl. azt a szót, hogy kéne vagy, hogy eszek.
Szerintem a kérdező lehet arra gondolt, hogy ha egy messzi/idegen helyre kerül az ember, nem szégyelli e magát olyankor, hogy máshogy beszél.
Erre a válasz az, hogy... talán egy kicsit, de idő kérdése és asszimilálódik:) Mert különben ha mindenki más úgy beszél ahogyan ő, ugyan miért szégyellené magát.
A kéne szó az meg a kellene szó hivatalosan is helyes rövidítése, mármint még a firefox helyesírás ellenőrzője sem húzza alá:) Tehát nagyon erőltetett dolog volt amikor ebbe kötöttél bele, kérdező.
A nákolás az valóban tájszólás, könnyebb némely szavakat így kimondani, nincs ezzel semmi baj.
Az eszek-eszem, szókörnyezettől függ.
Más-más jelentéssel bírnak... "mindjárt jövök, megeszek egy almát..." "add ide, megeszem azt az almát"
Na te nem néznél furcsán ha valaki oda szólna neked hogy "...megeszek azt az almát"?
Hasonlóan a férfinek-férfinak, ez mind kettő helyes, de nem tudok pontos nyelvtani szabályt idézni rá.
Kedves Kérdező!
Te kevered a szezont a fazonnal. Ha annyira okos, tanult nyelvész vagy, aki mindenkitől okosabb és műveltebb, akkor miért nem vagy képes elkülöníteni a tájszólást a nyelvtani hibáktól? A kéne,eszek,férfinak mind tájszóláshoz tartozik és nyelvtanilag HELYES, tehát attól,hogy az neked nem tetszik, még nem jelenti azt, hogy helytelen és nem a "standard" magyar nyelvhasználatot követi. Nekem pl a férfinek hangzik hülyén...de attól még nem bántok senkit, aki így használja.A dolgoznák és a lássuk(látjuk helyett),már külön fogalom, ugyanis ezek a szavak már a legelterjedtebb nyelvtani hibák közé tartoznak.Még külön kifejezés is van rájuk (nákolás,suk-sükölés). Ezek már nem a tájszólás, hanem a hibány nyelvhasználat vonzáskörébe tartoznak. Nem tudom hány éves vagy és ki a magyar tanárod, de csókoltatom. És a szépirodalmi nyelvben is nagyon nagyon sok helyen fellelhetőek a különféle tájszólások. Csak olvass el egy Petőfit, vagy egy Mikszáth Kálmánt.De felsorolhatnék rengeteg költőt,írót, akár a közelmúltból is (pl Nyugatosok), akik igenis a tájszólások írott formáit használták, és gyönyörűen! Úgyhogy nem mi vagyunk a parasztok(bunkó értelemben), hanem te vagy egy műveletlen paraszt, amíg ezekkel a dolgokkal, amiket leírtam, nem vagy tisztában. És én addig nem ugatnék bele semmibe a helyedben, amíg fogalmam sincs róla.
Üdvözlettel: egy magyar- és történelem szakos egyetemista
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!