Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Ha valaki tájszólással beszél...

Ha valaki tájszólással beszél az hogy-hogy nem szégyeli azt?

Figyelt kérdés
Szerintem mindenkinek a standard nyelvet kellene beszélni és elég szégyen, hogy egyes emberek az anyanyelvükön sem tudnak rendesen beszélni. Mit gondoltok erről? Nem az akcentusra gondolok, olyan esetben ha más nyelven beszélsz, hanem az anyanyelvre...
2009. okt. 23. 16:16
1 2 3 4
 1/36 anonim ***** válasza:
91%
Inkább szégyelld te magad.
2009. okt. 23. 16:21
 2/36 anonim ***** válasza:
83%
a tájszólások is nemzeti kincseinkhez tartoznak...van különbség aközött, hogy valaki tájszólással beszél vagy helytelen nyelvtannal, kiejtéssel... az előzőnek igaza van, inkább te szégyeld magad! mellesleg ha egy olyan térségbe születtél volna, ahol erősebben kihallani a tájszólást a beszédből, te is úgy beszélnél és neked is az lenne a természetes!
2009. okt. 23. 16:31
 3/36 anonim ***** válasza:
86%

Szerintem egyáltalán nem szégyen a tájszólás. A magyar kultúra, néphagyomány része. Máshogy beszélnek a palócok, szegediek, alföldiek stb.

Érdekes és vicces, amikor a különböző tájegység emberei találkoznak és megosztják egymással a szavaikat, hagyományaikat, szófordulataikat.

Inkább az szégyellje magát, aki még helyesen írni sem tud. Pl. mint Te!

2009. okt. 23. 16:34
 4/36 anonim ***** válasza:
83%
Neked mi a szetenderd nyelv? Ja hogy amit te beszélsz? Aki tájszólással beszél annak meg az. Kicsit gondolkodj már mielőtt hülyeségeket írogatsz!
2009. okt. 23. 17:02
 5/36 A kérdező kommentje:

Nem szégyellem magam!!!

Mkinek más lenne a hivatalos nyelv? Én személy szerint kényelmetlenül érezném magam egy olyan társaságban, ahol mki a szép, hivatalos magyart beszéli és csak én beszélek tájszólással. Sok gyakorlással, odafigyeléssel meg lehet szokni a standardot!

2009. okt. 23. 17:22
 6/36 anonim ***** válasza:
87%

Minden nyelvész azt mondaná erre, hogy ásd el magad.

A tájnyelv az anyanyelv része. Sokkal rosszabb, amikor valaki egyfolytában rövidít, és helytelenül ír. Másrészt, ha ennyire adsz a helyes beszédre, akkor a helyesírásodra is figyelj oda. Hemzseg a kérdésed a hibáktól...

2009. okt. 23. 18:24
 7/36 anonim ***** válasza:
89%

Attól, hogy a te nyelvjárásod épp az irodalmi nyelv, attól még a többi semmivel sem értéktelenebb! Sőt. Ha én beszélnék nyelvjárást, én büszke lennék rá. Nagyon szépek vannak!

De biztos vagy benne, hogy te azt beszéled. Mert én még senkivel sem találkoztam, aki ne használt volna helyi hangzókat, ragozást, vagy kifejezéseket. Még ha körbelakta is a hazát.Hordja az anya nyelvét magával. A te anyád is csak valamelyik nyelvjárást kellett beszélje. Az irodalmi nyelv írott nyelv, s megtanuljuk az iskolában.

2009. okt. 23. 18:36
 8/36 anonim ***** válasza:
97%
Nem értem...MIÉRT KÉNE SZÉGYELLNI????
2009. okt. 23. 18:37
 9/36 anonim ***** válasza:
77%
Aki leír ilyen szörnyedvényt, hogy "standard nyelv", inkább annak kéne még gyakorolnia! Ez milyen (öszvér) nyelven íródott?
2009. okt. 23. 18:37
 10/36 A kérdező kommentje:

Na megjött a paraszt is :D kéne :D

A standard szóval mi a problémád? Angolból átvett szó, na és?

2009. okt. 23. 18:42
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!