Ha valaki tájszólással beszél az hogy-hogy nem szégyeli azt?
Szerintem egyáltalán nem szégyen a tájszólás. A magyar kultúra, néphagyomány része. Máshogy beszélnek a palócok, szegediek, alföldiek stb.
Érdekes és vicces, amikor a különböző tájegység emberei találkoznak és megosztják egymással a szavaikat, hagyományaikat, szófordulataikat.
Inkább az szégyellje magát, aki még helyesen írni sem tud. Pl. mint Te!
Nem szégyellem magam!!!
Mkinek más lenne a hivatalos nyelv? Én személy szerint kényelmetlenül érezném magam egy olyan társaságban, ahol mki a szép, hivatalos magyart beszéli és csak én beszélek tájszólással. Sok gyakorlással, odafigyeléssel meg lehet szokni a standardot!
Minden nyelvész azt mondaná erre, hogy ásd el magad.
A tájnyelv az anyanyelv része. Sokkal rosszabb, amikor valaki egyfolytában rövidít, és helytelenül ír. Másrészt, ha ennyire adsz a helyes beszédre, akkor a helyesírásodra is figyelj oda. Hemzseg a kérdésed a hibáktól...
Attól, hogy a te nyelvjárásod épp az irodalmi nyelv, attól még a többi semmivel sem értéktelenebb! Sőt. Ha én beszélnék nyelvjárást, én büszke lennék rá. Nagyon szépek vannak!
De biztos vagy benne, hogy te azt beszéled. Mert én még senkivel sem találkoztam, aki ne használt volna helyi hangzókat, ragozást, vagy kifejezéseket. Még ha körbelakta is a hazát.Hordja az anya nyelvét magával. A te anyád is csak valamelyik nyelvjárást kellett beszélje. Az irodalmi nyelv írott nyelv, s megtanuljuk az iskolában.
Na megjött a paraszt is :D kéne :D
A standard szóval mi a problémád? Angolból átvett szó, na és?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!