Mennyi borravalót illik adni, amikor fizetjük a számlát?
Szeretnénk majd megköszönni a pincérek munkáját. Mi 10% borravalóra gondoltunk, tehát ha olyan 500 ezer körül lesz a számla, akkor adunk 550 ezret, az az 50 ezer forint borravaló így is 4 ember között oszlik el.
Ez így korrekt, vagy ma már inkább 15-ot adnak, ha elégedettek az emberek?
Volt olyan hely, ahol alapból 15% volt a szervizdíj.
A pincérnek vannak asztalai, akikkel foglalkozik.
Több órás kapcsolat alatt azt értem, hogyha például szomjas vagyok, akkor ott kell lennie a közelben, intek neki, odajön. Vagy ha hideg a kaja, intek neki, visszaküldöm. Vagy ha desszertet rendelek, intek neki, odajön. Stb.
Úgy értem, hogy a pincérrel van egy kapcsolatod a rendeléstől egészen az ebéd befejezésig. Persze esettől függ, hogy ez mennyi. Lehet csak egy rendelés és egy fizetés, de lehet sokkal több is.
Még ugye a hentesnél az esetek 95%-ában egy rendelés és egy fizetés, nagyon ritkán diskurál el vele az ember a marhapörkölt szépségeiről.
Közben rájöttem a kérdés nyitjára!
Jó magyar szokás szerint az IRIGYSÉG a mozgatórugója a kérdésnek! Amíg a más szakmában senyvedők úgy látják hogy a felszolgálás holmi holiday és láblógatás és nincsenek benne a szakmában (bele sem látnak) addig azt képzelik hogy ők hátrányban vannak és le vannak nézve!
Pedig kedves barátaim ma már messze vannak azok a 70'-es, '80-as évek amikor a felszolgálóknak aranyból volt még a WC kagyló is, és a rendőr is félre nézett ha a kedvenc étterme pincérét kapta rajta pityókásan a volán mögött!
Nem irigykedni kell, hanem olyan szakmát választani amit szerettek, és amiben nem találtok kifogást!
A vendéglátás a maga egész embert kívánó természetével szemben egy nagyon szerethető szakma, míg sok más szakmunkát csak "úgy muszájból" végez el a jónép, mert ütik a hátát a szülők! Plusz ehhez még jatt is jár, hát jujj de szemét ez a világ! :D
Azta, jó sok hozzászólás érkezett :)
Kedves Digo, egy élmény olvasni a hozzászólásaidat, teljesen egyetértek veled.
Persze, hogy kiáll a borravaló mellett, hiszen a vendéglátásban dolgozik. Neki is az az érdeke, hogy minél több pénzt kapjon zsebbe, hogy minél kevesebbet kelljen adóznia. Nézz meg néhány hasonló kérdést, simán meg lehet ismerni, hogy ki dolgozik a vendéglátásban, akik a leghangosabban kiabálnak a borravalóért.
Amúgy meg mindenki elítéli a feketemunkát, adócsalást, mert csak kárt okoz, de pincérnek meg a futárnak (az orvosról nem is beszélve) simán megy zsebbe a pénz. Az érdekes módon senkit nem zavar.
Én nem dolgozom vendéglátásban, de én azért szoktam borravalót adni, mert SZOLGÁLTATÁST kapok. Ahogy a kozmetikusnál, fodrásznál, körmösnél (bár oda nem járok), masszázsnál ételhordónak, bármilyen futárnak (nem csak étel), is kerekítve adom az összeget, vagy ha az kevés, akkor a 10%-ot rászámolva. Régebben még a postásnak is adtak borravalót, amikor a fizetést/nyugdíjat hozta!
Ezt a pénzt azért adom, mert azalatt az idő alatt a szolgáltató szimpatikusan, emberségesen, normálisan viselkedett, mosolygós és kedves volt, leste minden kívánságomat, gyorsan és precízen végezte el a feladatát, szakmai tudása szerint válaszolt az esetleges kérdéseimre. Természetesen ha nem így történt, akkor kevés borravalót adok, vagy nem adok. Ennyi.
A boltban is gyakran otthagyjuk az aprót, ha a kisboltos hölgyemény szimpatikus és mosolygós, a fesztiválon is otthagyjuk az aprót a sör meg a lángos után, a kocsmában is, és még sorolhatnám.
Akinek nem tetszik, ne hagyjon, de azon felesleges vitatkozni, hogy ez milyen dolog. A kultúránkba beépült, elfogadott, normális, hétköznapi dolog.
Aki meg azt írta, hogy nyugaton nincs borravaló (pár oldallal visszább), az szimplán hülye. Németországban élek, pont 2 napja voltam étterembe, 26 eurós számlát 30-ra kerekítve kértünk a német párommal. A világ legnormálisabb dolga itt is a borravaló.
"Nézz meg néhány hasonló kérdést, simán meg lehet ismerni, hogy ki dolgozik a vendéglátásban, akik a leghangosabban kiabálnak a borravalóért."
Ha ez igaz lenne akkor a pincérek csak a vendéglátós kollégáktól kapnának jattot, mert "csak azok kiabálnak érte", de persze nem így van!
Nálunk pl el sem fogadunk jattot egymás közt ha tudjuk hogy kolléga az illető!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!