Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Mennyi borravalót illik adni,...

Mennyi borravalót illik adni, amikor fizetjük a számlát?

Figyelt kérdés

Szeretnénk majd megköszönni a pincérek munkáját. Mi 10% borravalóra gondoltunk, tehát ha olyan 500 ezer körül lesz a számla, akkor adunk 550 ezret, az az 50 ezer forint borravaló így is 4 ember között oszlik el.

Ez így korrekt, vagy ma már inkább 15-ot adnak, ha elégedettek az emberek?

Volt olyan hely, ahol alapból 15% volt a szervizdíj.

2013. máj. 21. 12:56
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 81/90 anonim ***** válasza:

A pincérnek vannak asztalai, akikkel foglalkozik.

Több órás kapcsolat alatt azt értem, hogyha például szomjas vagyok, akkor ott kell lennie a közelben, intek neki, odajön. Vagy ha hideg a kaja, intek neki, visszaküldöm. Vagy ha desszertet rendelek, intek neki, odajön. Stb.

Úgy értem, hogy a pincérrel van egy kapcsolatod a rendeléstől egészen az ebéd befejezésig. Persze esettől függ, hogy ez mennyi. Lehet csak egy rendelés és egy fizetés, de lehet sokkal több is.

Még ugye a hentesnél az esetek 95%-ában egy rendelés és egy fizetés, nagyon ritkán diskurál el vele az ember a marhapörkölt szépségeiről.

2013. máj. 21. 22:41
 82/90 anonim ***** válasza:
65%
A hentes mar hogy ne tudna hogy melyik alap etelhez melyik hus kell?? Ez a szakmaja!
2013. máj. 21. 22:42
 83/90 anonim ***** válasza:
58%

Közben rájöttem a kérdés nyitjára!

Jó magyar szokás szerint az IRIGYSÉG a mozgatórugója a kérdésnek! Amíg a más szakmában senyvedők úgy látják hogy a felszolgálás holmi holiday és láblógatás és nincsenek benne a szakmában (bele sem látnak) addig azt képzelik hogy ők hátrányban vannak és le vannak nézve!

Pedig kedves barátaim ma már messze vannak azok a 70'-es, '80-as évek amikor a felszolgálóknak aranyból volt még a WC kagyló is, és a rendőr is félre nézett ha a kedvenc étterme pincérét kapta rajta pityókásan a volán mögött!

Nem irigykedni kell, hanem olyan szakmát választani amit szerettek, és amiben nem találtok kifogást!

A vendéglátás a maga egész embert kívánó természetével szemben egy nagyon szerethető szakma, míg sok más szakmunkát csak "úgy muszájból" végez el a jónép, mert ütik a hátát a szülők! Plusz ehhez még jatt is jár, hát jujj de szemét ez a világ! :D

2013. máj. 22. 03:10
 84/90 A kérdező kommentje:

Azta, jó sok hozzászólás érkezett :)

Kedves Digo, egy élmény olvasni a hozzászólásaidat, teljesen egyetértek veled.

2013. máj. 22. 10:44
 85/90 anonim ***** válasza:
36%

Persze, hogy kiáll a borravaló mellett, hiszen a vendéglátásban dolgozik. Neki is az az érdeke, hogy minél több pénzt kapjon zsebbe, hogy minél kevesebbet kelljen adóznia. Nézz meg néhány hasonló kérdést, simán meg lehet ismerni, hogy ki dolgozik a vendéglátásban, akik a leghangosabban kiabálnak a borravalóért.

Amúgy meg mindenki elítéli a feketemunkát, adócsalást, mert csak kárt okoz, de pincérnek meg a futárnak (az orvosról nem is beszélve) simán megy zsebbe a pénz. Az érdekes módon senkit nem zavar.

2013. máj. 22. 11:49
 86/90 anonim ***** válasza:
59%

Én nem dolgozom vendéglátásban, de én azért szoktam borravalót adni, mert SZOLGÁLTATÁST kapok. Ahogy a kozmetikusnál, fodrásznál, körmösnél (bár oda nem járok), masszázsnál ételhordónak, bármilyen futárnak (nem csak étel), is kerekítve adom az összeget, vagy ha az kevés, akkor a 10%-ot rászámolva. Régebben még a postásnak is adtak borravalót, amikor a fizetést/nyugdíjat hozta!

Ezt a pénzt azért adom, mert azalatt az idő alatt a szolgáltató szimpatikusan, emberségesen, normálisan viselkedett, mosolygós és kedves volt, leste minden kívánságomat, gyorsan és precízen végezte el a feladatát, szakmai tudása szerint válaszolt az esetleges kérdéseimre. Természetesen ha nem így történt, akkor kevés borravalót adok, vagy nem adok. Ennyi.

A boltban is gyakran otthagyjuk az aprót, ha a kisboltos hölgyemény szimpatikus és mosolygós, a fesztiválon is otthagyjuk az aprót a sör meg a lángos után, a kocsmában is, és még sorolhatnám.

Akinek nem tetszik, ne hagyjon, de azon felesleges vitatkozni, hogy ez milyen dolog. A kultúránkba beépült, elfogadott, normális, hétköznapi dolog.

Aki meg azt írta, hogy nyugaton nincs borravaló (pár oldallal visszább), az szimplán hülye. Németországban élek, pont 2 napja voltam étterembe, 26 eurós számlát 30-ra kerekítve kértünk a német párommal. A világ legnormálisabb dolga itt is a borravaló.

2013. máj. 22. 12:00
 87/90 anonim ***** válasza:

"Nézz meg néhány hasonló kérdést, simán meg lehet ismerni, hogy ki dolgozik a vendéglátásban, akik a leghangosabban kiabálnak a borravalóért."

Ha ez igaz lenne akkor a pincérek csak a vendéglátós kollégáktól kapnának jattot, mert "csak azok kiabálnak érte", de persze nem így van!

Nálunk pl el sem fogadunk jattot egymás közt ha tudjuk hogy kolléga az illető!

2013. máj. 22. 13:31
 88/90 anonim ***** válasza:
Én nem adnék egy csepp borravalót sem, szerintem alapból bele van ilyenkor számolva
2013. jún. 5. 19:11
 89/90 anonim ***** válasza:
Nálunk a leghülyébb aki kibukott már középiskola elsőbe az lett pincér. Annyira nem nagy szakma mint itt írják.
2013. jún. 5. 19:14
 90/90 anonim ***** válasza:
etikett szerint 5 - 10% borravalót illik adni fizetéskor
2013. aug. 14. 00:20
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!