Mennyi borravalót illik adni, amikor fizetjük a számlát?
Szeretnénk majd megköszönni a pincérek munkáját. Mi 10% borravalóra gondoltunk, tehát ha olyan 500 ezer körül lesz a számla, akkor adunk 550 ezret, az az 50 ezer forint borravaló így is 4 ember között oszlik el.
Ez így korrekt, vagy ma már inkább 15-ot adnak, ha elégedettek az emberek?
Volt olyan hely, ahol alapból 15% volt a szervizdíj.
"Miért, a gyári munkás emberekkel foglalkozik és szolgáltat? "
Miért nem a gyári munkás varrja meg a ruhádat, állítja össze a telefonod készíti el a tv-det?
"A borravaló az elégedettség kifejező eszköze"
Az elégedettség kifejező eszköze az, ha legközelebb is odamegyek vacsorázni. Az étlapon ott van az ár, annyit kell fizetni.
A gyári munkás ha összerak egy TV-t akkor az mióta foglalkozik emberekkel? :D
Az alapvető probléma az hogy fogalmatok sincs arról amiről vitáztok. Borravalót nem kell adni és igen, ott van az ár az étlapon annyit kell fizetni.
De ha egy felszolgáló többet tesz a vendégért mint azt hogy kiviszi a tányérokat A-ból B-be akkor bizony illik adni. A jó felszolgáló pszichológus is, ért minden típusú ember nyelvén, legyen az gyári melós, orvos, festőművész, vagy miniszter. A jó felszolgálónak nagy mennyiségű tudásanyag van a birtokában azokról az ételekről, italokról és kultúrákból ahonnan ezek jöttek, tud bort ajánlani, tud beszélni arról amit el fog adni.
Egyetértek azzal aki nem ad borravalót egy Mc Donalds-ban, ahol gépen nevelt egyencsirkéből készült hamburgert árul a "Segíthetek?" táblás akárki akinek köze sincs magához a vendéglátáshoz és nulla képessége van problémát kezelni, vagy egyáltalán megnyilvánulni.
Viszont ha egy 2+ osztályos étterembe betérsz és ott egy előzékeny, szakszerű és nem utolsó sorban baráti kiszolgálásban van részed és te mégsem adsz jattot, betérsz másodjára és ugyanazt a mosolygós felszolgálást kapod és ismét nem adsz semmit akkor ott bizony barátom a te készülékedben és gyerekszobádban volt a hiba.
"Az elégedettség kifejező eszköze az, ha legközelebb is odamegyek vacsorázni."
Teljesen jó, ezzel jól fog járni az étterem tulajdonosa. Viszont az étel és ital ára viszont nem tartalmazza a felszolgálást (szervízdíj), amit a pincér végez. Ha ez nincs beleépítve a számlába és elégedett voltál magával az összképpel akkor illetlenség jatt nélkül távozni.
Zárójelben teszem hozzá hogy akinek ezt magyarázni kell annál ez lehet a legkisebb gond.
"Ja mert egy 3. hónapos tanfolyamtól tuti pincér lesz."
Bármilyen meglepő, nem az iskola teszi a jó pincért!
Dolgoztam már együtt olyannal aki Gundelt végzett és egy csimpánz is ügyesebben oldotta volna meg és dolgoztam olyannal is aki csak "belecsöppent" a szakmába, viszont érzéke és adottsága volt hozzá, érdekelte, villámgyorsan tanult és rövid időn belül leiskolázta a végzett felszolgálókat. Itt sokkal inkább az emberi kvalitásokon múlik a dolog mint egy iskolai papíron. Az egy jó alap, de kell hozzá egy személyiség is, ami sokkal fontosabb!
"Miért a szakács aki elkészíti a kaját az miért nem kap borravalót."
Mert a szakács fizetést kap! :) A szakácsok órabére jóval több mint a felszolgálóké. De van olyan rendszer ahol bizony a szakács is kap a jattból, nálunk is így van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!