Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Mennyi borravalót illik adni,...

Mennyi borravalót illik adni, amikor fizetjük a számlát?

Figyelt kérdés

Szeretnénk majd megköszönni a pincérek munkáját. Mi 10% borravalóra gondoltunk, tehát ha olyan 500 ezer körül lesz a számla, akkor adunk 550 ezret, az az 50 ezer forint borravaló így is 4 ember között oszlik el.


Ez így korrekt, vagy ma már inkább 15-ot adnak, ha elégedettek az emberek?


Volt olyan hely, ahol alapból 15% volt a szervizdíj.



2013. máj. 21. 12:56
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 21/90 anonim ***** válasza:
50%
A gyári munkás is munkát végez, lehet hogy még keményebbet is mint a pincér. Miért érdemel többet az aki emberekkel foglalkozik? A pedagógus is kap borravalót? Az óvodában dolgozók is mind "face to face" szolgáltatnak. Kapnak borravalót?
2013. máj. 21. 15:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 22/90 anonim ***** válasza:

"Miért, a gyári munkás emberekkel foglalkozik és szolgáltat? "


Miért nem a gyári munkás varrja meg a ruhádat, állítja össze a telefonod készíti el a tv-det?

2013. máj. 21. 15:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 23/90 anonim ***** válasza:
47%

"A borravaló az elégedettség kifejező eszköze"

Az elégedettség kifejező eszköze az, ha legközelebb is odamegyek vacsorázni. Az étlapon ott van az ár, annyit kell fizetni.

2013. máj. 21. 15:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 24/90 anonim ***** válasza:
55%

A gyári munkás ha összerak egy TV-t akkor az mióta foglalkozik emberekkel? :D

Az alapvető probléma az hogy fogalmatok sincs arról amiről vitáztok. Borravalót nem kell adni és igen, ott van az ár az étlapon annyit kell fizetni.

De ha egy felszolgáló többet tesz a vendégért mint azt hogy kiviszi a tányérokat A-ból B-be akkor bizony illik adni. A jó felszolgáló pszichológus is, ért minden típusú ember nyelvén, legyen az gyári melós, orvos, festőművész, vagy miniszter. A jó felszolgálónak nagy mennyiségű tudásanyag van a birtokában azokról az ételekről, italokról és kultúrákból ahonnan ezek jöttek, tud bort ajánlani, tud beszélni arról amit el fog adni.

Egyetértek azzal aki nem ad borravalót egy Mc Donalds-ban, ahol gépen nevelt egyencsirkéből készült hamburgert árul a "Segíthetek?" táblás akárki akinek köze sincs magához a vendéglátáshoz és nulla képessége van problémát kezelni, vagy egyáltalán megnyilvánulni.

Viszont ha egy 2+ osztályos étterembe betérsz és ott egy előzékeny, szakszerű és nem utolsó sorban baráti kiszolgálásban van részed és te mégsem adsz jattot, betérsz másodjára és ugyanazt a mosolygós felszolgálást kapod és ismét nem adsz semmit akkor ott bizony barátom a te készülékedben és gyerekszobádban volt a hiba.

2013. máj. 21. 15:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 25/90 anonim ***** válasza:
Ja mert egy 3. hónapos tanfolyamtól tuti pincér lesz.
2013. máj. 21. 15:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 26/90 anonim ***** válasza:
22%

"Az elégedettség kifejező eszköze az, ha legközelebb is odamegyek vacsorázni."


Teljesen jó, ezzel jól fog járni az étterem tulajdonosa. Viszont az étel és ital ára viszont nem tartalmazza a felszolgálást (szervízdíj), amit a pincér végez. Ha ez nincs beleépítve a számlába és elégedett voltál magával az összképpel akkor illetlenség jatt nélkül távozni.


Zárójelben teszem hozzá hogy akinek ezt magyarázni kell annál ez lehet a legkisebb gond.

2013. máj. 21. 15:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 27/90 anonim ***** válasza:
87%
Számomra semmi különbség nincs a mekis pincét meg egy csillagos étterem pincére között. Mekis dolgozó is barátságos kedves és az, hogy egyen csirkét árul vagy nem az baromira nem az ő dolga. Miért a szakács aki elkészíti a kaját az miért nem kap borravalót. A kész terméket már könnyi kivinni eladni nem az a nagy dolog hanem megcsinálni.
2013. máj. 21. 15:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 28/90 anonim ***** válasza:
24%

"Ja mert egy 3. hónapos tanfolyamtól tuti pincér lesz."


Bármilyen meglepő, nem az iskola teszi a jó pincért!

Dolgoztam már együtt olyannal aki Gundelt végzett és egy csimpánz is ügyesebben oldotta volna meg és dolgoztam olyannal is aki csak "belecsöppent" a szakmába, viszont érzéke és adottsága volt hozzá, érdekelte, villámgyorsan tanult és rövid időn belül leiskolázta a végzett felszolgálókat. Itt sokkal inkább az emberi kvalitásokon múlik a dolog mint egy iskolai papíron. Az egy jó alap, de kell hozzá egy személyiség is, ami sokkal fontosabb!

2013. máj. 21. 15:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 29/90 anonim ***** válasza:
24%

"Miért a szakács aki elkészíti a kaját az miért nem kap borravalót."


Mert a szakács fizetést kap! :) A szakácsok órabére jóval több mint a felszolgálóké. De van olyan rendszer ahol bizony a szakács is kap a jattból, nálunk is így van.

2013. máj. 21. 15:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 30/90 anonim ***** válasza:
84%
Miért a pincér nem kap fizetést?
2013. máj. 21. 15:43
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!