Mennyi borravalót illik adni, amikor fizetjük a számlát?
Szeretnénk majd megköszönni a pincérek munkáját. Mi 10% borravalóra gondoltunk, tehát ha olyan 500 ezer körül lesz a számla, akkor adunk 550 ezret, az az 50 ezer forint borravaló így is 4 ember között oszlik el.
Ez így korrekt, vagy ma már inkább 15-ot adnak, ha elégedettek az emberek?
Volt olyan hely, ahol alapból 15% volt a szervizdíj.
"Lehetséges, hogy a pincér tud olyat, amit az eladó nem. Viszont ez nem elég különbség ahhoz, hogy egy bolti eladó ne érdemeljen borravalót."
Érdekes, a gyakorlat azt mutatja hogy több millió ember ezt máshogy látja! :)
Nincs különbség a bolti eladó és a pincér között?
Aha.. Akkor menjetek be a boltba, és kérdezzétek meg, hogy ma este borjúpaprikást akarsz csinálni, milyen köretet és bort ajánl mellé? Nem tud (és nem is kell, hogy tudjon) válaszolnia, mert ő egy eladó. Annyit kell tudni, hogy mit árulnak, és hogy mi hol van a boltban.
Pincérként ismerni kell legalább alapszinten a borokat, pezsgőket. Tudni kell, hogy melyik ételhez mi illik. Udvariasnak kell lennie (bolti eladóval ellentétben például nem kezdheti úgy, hogy Helló, mit szeretnél?), ismernie kell a terítést, kiszolgálást stb.
Igazad van. A hentes valóban szaktudást igénylő szakma, ezzel nem vitatkozom. Én a bolti eladókról beszéltem (bár nem tudom, hogy pontosan mit értettek alatta, árufeltöltő, pénztáros, vagy maszek boltos).
És hogy miért nem kap a hentes borravalót, ha egy szinten van szaktudásban a pincérrel?
1.) Hagyomány
2.) A hentessel általában annyi a kapcsolatod, hogy odamész, hogy mit kérsz, és ő meg odaadja. Még a pincérrel egy ebédnél egy több órás többé-kevésbé szoros kapcsolatban vagy.
3.) A hetesnek nem "munkaköri kötelessége", hogy tudja milyen pörkölthöz melyik hús kell, recepteket meg főleg nem kell tudnia.
Félreértés ne essék, egyrészt a hentes komoly szakma, másrészt meg a Te ismerősöd igen lelkiismeretesen és jól végzi a munkát, ha ért ezekhez és segít is a vásárlóknak.
Ezért is az utolsó mondatom: "Tehát hiába az összehasonlítás az OKJ bizonyítvány alapján, emberfüggő is..."
Egyébként szoktak a pénztárosnak is "jattot" hagyni. Dolgoztam pénztárosként, és műszaki eladóként is.
Mindkét esetben volt aki adott borravalót, holott én is megkaptam a fizetésemet azért a munkakörért.
Ja, és én is szoktam adni borravalót akár a futárszolgálatos sofőrnek is, ha normálisan viselkedik és nem morogva jön ide, hogy márpedig tegnap is ide jöttem miért nem egyszerre rendelted meg a két terméket és akkor egy nap elég lett volna idejönni. Mert ilyen is előfordult már.
elvileg kap fizetést szóval nem kap lóf.szt se tőlem :DD
tudom én ilyn r.hadék vagyok, de én úgysem leszek pincér sosem :D
Több órás kapcsolat a pincérrel? Mit csináltok vele? Dugjátok? Alapesetben kijön, mondod a rendelést, elmegy, hozza a cuccot, eszel, majd visszajön a pénzért.
Ez kb másfél perc kapcsolat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!