Tegezés - Magázás: Örök dilemma. Hol a határ az évek között?
Nagyon sokszor letegeznek az emberek. Ha munkám során tegez le valaki, akkor addig nem tegezem vissza, míg meg nem engedi (idősebbeknél és nőknél, persze). Viszont a magánéletben ha letegeznek, akkor már kissé komplikáltabb a helyzet:
Ma pl. a postás jött, kimentem elé, s egy "Helló" -val kezdett. Én ugyebár a szokásos Jó napot kívánok-ot mondtam. Miután átadta a dolgokat, köszönésnél én a "Viszont látásra"- ő pedig a "Helló" mellett döntött. Én egyből visszaköszöntem neki, hogy "Akkor helló!". Erre ő: -Szevasz!
Mire én: Akkor szevasz!
Odébb gurult a bringájával, de elkezdett mormogni, hogy ő az idősebb, és engem nyugodtan tegezhet. Ő 50, én 30 vagyok. Nem illet meg engem annyi, hogy magázzanak? Az a húsz év nem indok arra, hogy így lenézzen! Én voltam a bunkó? (Igen, valamilyen szinten én, mert megpróbáltam rávilágítani, hogy talán viselkedhetne máshogy is.). De ezen túl még mindig nyitott a kérdés: Hol a határ? Hol lehet elvárni, hogy magázzanak, vagy normálisan köszönjenek? Köszönök minden építő jellegű hozzászólást!
Pont a munkahelyen kellene, hogy szigorúbb legyen a magázódás-tegeződés, ott a velem egykorúakkal is magázódni szoktam, persze ha letegez, akkor visszategezem.
Hivatalban kimondottan bosszant, amikor letegez a banki alkalmazott ügyintézésnél. Nekem az nem profi. Postán mindegy vagy boltban, de egy bankban, APEH-ban, komolyabb helyen elvárnám, hogy magázódjunk, ha már nem ismerjük egymást.
Magánéletben lazán veszem a dolgokat, aki letegez, azt én is. Úgy gondolom, én is elmúltam már 30, ne legyen automatikus a csendőrpertu! Akkor sem, ha kétszáz éves az illető, sőt állítólag az öregek még jólneveltek és illemtudóak? Akkor nem kellene a felnőtteket kapásból letegezniük a "koruknál fogva"-szerintem.
Nincs egy egységes határ, mindenki mást vár el, akár a korától függetlenül.
Én 22 évesen úgy vagyok vele, hogy aki velem kb egykorú, azokat ösztönösen tegezem, akik már kb 10 évvel idősebbek, őket először mindig magázom... aztán ha ő úgy dönt, hogy tegeződjünk nyugodtan, akkor tegeződünk, ha nem, akkor marad a magázás.
A protokoll szerint alapból magázódunk.
Először a hölgy, illetve azonos neműek között az idősebb ajánlhatja fel, hogy a másik fél tegezheti, erre a kölcsönösség jegyében a másik félnek is ugyanezt fel illik ajánlania, és innentől van tegeződés.
A gyakorlatban alig találkozok olyannal, hogy ez így lezajlana. A postás ott tévedett, hogy nem tegezhet le, mert ezzel hallgatólagosan felajánlotta a tegeződést, tehát kérdező, nem voltál bunkó, jogosan tegeztél vissza.
Audrey válaszára: a boltokban, bankokban kb. én is így szoktam csinálni, de mondjuk mi van, amikor pl. a banki tanácsadóddal kényelmesen leültök egymás mellé, ő fiatalabb tőled, és letegez? Azért más helyzet, mint amikor a pultnál üveg mögül beszélgetsz valakivel. Én nem tudtam rá haragudni ezért.
Szerintem az egész magázódás-tegeződés téma csak bonyolítja az életünket, egyszerűsíteni kellene. Mégis ragaszkodunk hozzá. Lásd:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__szokasok-..
A dilemma oka éppen ez: a kérdező is melléfog: nem az évek közötti határ a gond (hol a határ - áll a címben). Tehát nem az évek számítanak, hanem a kettő közötti viszony.
>> Én voltam a bunkó? (Igen... mert megpróbáltam rávilágítani, hogy talán viselkedhetne máshogy is.
Egyszerűen érthetetlen, hogy miért látod így... az, hogy megpróbáltál rávilágitani, az jó... a baj inkább az, hogy pipogya alak voltál és nem álltál a sarkadra.
Az, hogy a postás 50 éves, nem ad jogot ahhoz, hogy bárkit is letegezzen. Én rákérdeztem volna: Mondja, együtt jártunk a postás-tanfolyamra ? Legyen szíves, ne tegezzen. Sok paraszt ugyanis ezzel próbálja "egyenjogusítani magát" - kihasználva azt, hogy az emberek nincsenek tisztában a szabályokkal, a háború óta Mo-on nem létezik illemtan, diplomatát is láttam már, aki nem tudott viselkedni, enni. Akkor mit szóljunk egy postáshoz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!