Miért vezérli a divat az emberek nagy részét?
Tény, hogy a divat régóta vezérli a társadalom egy jelentős részét, ez már évtizedek óta jelen van, de akár évszázadok óta is, mivel a barokk korban is voltak "trendek". De itt nem csupán a ruhabeli trendekre értem, hanem globálisan. Rengeteg lány, fiú van a környezetemben akik [nem túlzok] ugyanolyan ruhákat hordanak, ugyanolyan a hajuk, ugyanolyan zenét hallgatnak, de a flegma viselkedés és neten használt írásuk is eléggé hasonló. Elsőként, miért jó egyformának lenni, és nem pedig a saját utukba venni önmaguk felderítését, hogy mi is okoz nekik örömöt az önmegvalósítás terén , mert ezt ugye nemcsak karrierre, egzisztencia megteremtésére, tanulásbeli sikerekre értjük. Vajon ennyire erős a megfelelési kényszer? A másik, hogy a mai divat számomra nevetséges, szegecses cuccokat hordanak,egy éve meg gondolom megvetették volna, hogy: "ááá fúj ilyet csak rockerek hordanak" zenekaros pólókat, holott nem is hallottak az Iron Maidenről, Kissről, Metallicáról még csak hírből sem, akkor ezek a szakmunkásbakancsok, a szar minden árnyalatában, lenyalt, középen elválasztott haj, ombre címszó alatt lenövést festenek a hajukba, a fiúkon mustár színű gatya, szigetre emlékeztető ecsethaj. Nem támadásból, és indulatból írom ezeket, de számomra ez inkább megvetendő, mert ne mondja nekem senki, hogy x ezer embernek egységesen ez jön be, főleg, hogy vannak ruhák [pl. most divatos 80as években rockerek körében reneszánszát élt szegecses bőrdzseki] ami egy adott szubkultúrában jellegzetesség.
A legszomorúbb, ha kilógsz közülök, kiközösítenek, és UFÓként kezelnek. Miért nem lehet önmaguknak lenni??
Szóval, várom a véleményeket.
ne haragudj, kedves vitapartnerem, de én azt veszem le hogy tézis-antitézis-szintézis elvén vitted végig ezt a kis konfliktust kettőnk között. folyton feloldod az adott állításod, cáfolod, aztán megint pártolod. ahh.
szerintem a divat melletti érvelésed hülyeség. kell hozzá egy alapvető intelligencia, hogy az ember ne hónaljkutyával meg pink-piros párosítással flangáljon az utcán, illetve példának okáért ne vegyen fel szandált zoknival.[bár ha az is divatba jönne erre is kitalálnál valami értelmes kis pártolást]
és látod mégis vannak szandálzoknis, hónaljkutyás, papagáj emberek, tehát végső soron mi az anyja a divatnak? a fogyasztói társadalom. ez üzlet, amit te és még sok más ember bekajál, rétegeket, butuska ideológiákat és gusztustalan mentalitást szül, amibe bele kell tartoznod, különben kinéznek. az addig oké, ha valami divatos, de tetszik és jól áll, akkor hordja az illető, de én nem fogom ezek ellenére sem, mert zavar. na igen, jó megoldás erre a second hand :D
szerintem jobb tudatosan keresni magunkat, mint rögtön megenni mindent, én ettől érzem jól magam a bőrömben.
off: te gyanúsítottál meg, hogy nincsenek barátaim, erre magadtól is felhozod, te sem bővelkedsz..hopsz. bár semmi közöd hozzá, de nekem is vannak, és hasonszőrűek, mint én, szintén szörnyülködnek a jelenségen, zsák a foltját elven működik ez is.
Mert a média arra ösztönöz már egészen kicsi kortól, hogy ne gondolkodj, csak fogyassz.
A magad gondolatait, a magad stílusát felvállalni mindig is nehéz dolog, mert sokan félnek a kiközösítéstől (azért félnek, mert nem ismerik önmagukat). Ezért inkább bevállalják, hogy magukra húznak egy sablont, és trendi dolgokat csinálnak - mindegy, mi az ára ennek akár anyagi, akár morális értelemben.
Szerintem még mindig többségben vannak azok akiket nem a divat szerint élnek, csak azok nem járkálnak az utcákon, hanem (mint én) pl. otthon ülnek a gép előtt.
Én egy viszonylag nagy iskolába (középiskola) járok, kb. 1000-1500 tanulója van. Ha 10 embert találomra kiválasztanánk kb. 3-4 ember az aki "divatosan" öltözik, a többi átlagos (nem a divat átlag, hanem az átlag átlag:D).
#26.
Nem teljesen értek veled egyet abban, hogy akik nem a divat szerint élnek, azok otthon ülnek. Abban teljesen igazad van, hogy a divatot nem követők kevésbé vannak szem előtt, kevésbé látványosak, de én ezt nem azzal magyaráznám, hogy azért, mert otthon ülnek, hanem inkább azért, mert mind külsőleg, mind viselkedés szempontjából kevésbé feltűnőek. Az ilyen emberek az én tapasztalataim szerint ugyanúgy eljárnak mindenfelé, a szabadidejüket sem otthon üléssel töltik, csak mivel nem hordanak rikító színű, feltűnő, furcsa ruhákat, átlagos a hajviseletük is, és nem is feltűnősködnek, nem hangoskodnak, valahogy kevésbé veszi észre őket az ember.
Ami egyébként szerintem nem hátrány, sőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!