Miért vezérli a divat az emberek nagy részét?
Tény, hogy a divat régóta vezérli a társadalom egy jelentős részét, ez már évtizedek óta jelen van, de akár évszázadok óta is, mivel a barokk korban is voltak "trendek". De itt nem csupán a ruhabeli trendekre értem, hanem globálisan. Rengeteg lány, fiú van a környezetemben akik [nem túlzok] ugyanolyan ruhákat hordanak, ugyanolyan a hajuk, ugyanolyan zenét hallgatnak, de a flegma viselkedés és neten használt írásuk is eléggé hasonló. Elsőként, miért jó egyformának lenni, és nem pedig a saját utukba venni önmaguk felderítését, hogy mi is okoz nekik örömöt az önmegvalósítás terén , mert ezt ugye nemcsak karrierre, egzisztencia megteremtésére, tanulásbeli sikerekre értjük. Vajon ennyire erős a megfelelési kényszer? A másik, hogy a mai divat számomra nevetséges, szegecses cuccokat hordanak,egy éve meg gondolom megvetették volna, hogy: "ááá fúj ilyet csak rockerek hordanak" zenekaros pólókat, holott nem is hallottak az Iron Maidenről, Kissről, Metallicáról még csak hírből sem, akkor ezek a szakmunkásbakancsok, a szar minden árnyalatában, lenyalt, középen elválasztott haj, ombre címszó alatt lenövést festenek a hajukba, a fiúkon mustár színű gatya, szigetre emlékeztető ecsethaj. Nem támadásból, és indulatból írom ezeket, de számomra ez inkább megvetendő, mert ne mondja nekem senki, hogy x ezer embernek egységesen ez jön be, főleg, hogy vannak ruhák [pl. most divatos 80as években rockerek körében reneszánszát élt szegecses bőrdzseki] ami egy adott szubkultúrában jellegzetesség.
A legszomorúbb, ha kilógsz közülök, kiközösítenek, és UFÓként kezelnek. Miért nem lehet önmaguknak lenni??
Szóval, várom a véleményeket.
Mert az emberek nagy része birka, amely alatt az értem, hogy nem gondolkodik. Azt eszi, amit elé raknak. Ez nem helyes és nem jó, már csak azért sem, mert a "divatos" holmik többsége ízléstelen és csúnya, valamint drága is. Hogy miért nem gondolkodnak az emberek? A legtöbben azért, mert ezt látják maguk körül. A szüleik, a barátaik, és a többi olyan ember sem gondolkodik, akik példaképek lehetnek a számukra. Van egy kisebb százalék, akik a megfelelési kényszer miatt mennek el ebbe az irányba.
A gondolkodó kisebbségnek meg meg kell őriznie az emberi mivoltát azáltal, hogy a kiközösítés, esetleg a gúnyolódás ellenére sem megy el a tömeg után. Ez nem könnyű, természetesen, és sajnos nem is mindenkinek sikerül. De például én, és gondolom, még sokan mások is, soha, de soha, semmi szín alatt sem lennék hajlandó a kereskedelmi tévé- és rádióadók szemetét, a kommersz "írók" "műveit" és a többi hulladékot zabálni. Soha. Nem azért, mert lázadok, hanem olyasfélék miatt, mint ízlés, igényesség, vagy emberi méltóság.
16.55
vártam a hasonlók bégetését, mint te, látom nagyon felkavart a téma :D nem akarok én neked semmit se bizonygatni, csupán egy kérdést tettem fel, és a trendi emberkék lélektanára vagyok kiváncsi. gondolom te is azt zabálod, amit eléd tesznek, attól még az olyan embereket kell bántanod, akik kiszűrik az ilyesfajta viselkedést, hanem magadba nézni ha már ennyire vérszemet kaptál a kérdéstől :]
nem kaptam vérszemet, se semmi ilyesmi. nem vagyok ideges típus. csak egyszerűen nem értem meg a magadfajta embereket, hogy ami nem tetszik neked, az mért lesz mindjárt rossz?
és nem, nem azt "eszem" amit elém tesznek, hanem elmegyek a Hádába és kb olyan cuccokat veszek, amit az életben nem jönnek velem szembe az utcán, a ruhatáramból kemény 3 darab van nem second-hand boltból, mert UTÁLOM, ha valaki ugyanolyan ruhákat hord mint én. nem hordok rózsaszínt meg sárgát, meg zöldet, de szeretem a barnát, a sötétkéket, a szürkéket attól függetlenül, hogy ezek divatosak, mivel ezek harmonizálnak a bőr és hajszínemmel. és igen ombre hajfestés van a hajamon (mondjuk csak színezővel) és ráadásul kék, húú, de szar ember lettem. felvállalom az iskolám "reklámpólóját" is akár, mert büszke vagyok rá, hogy oda járhatok. úgyhogy lehetőleg valótlan állításokat ne szűrj le ;)
hmm. na lássuk csak.
először is, rosszul látod, nem a divatot pártolom, hanem azokat az embereket nem pártolom, akik mindent leszaroznak feleslegesen (általában féltékenységből)épp ezért az éppen "szidott" elemeket próbálom védelmezni saját szempontjaim alapján.
miért lenne rossz dolog? mármint, hogy objektíven. honnan veszed, hogy a te gondolkodásod a normális? valószínűleg akkor több millió ember, aki követi, vagy teremti a divatot idióta... a divat igenis jó dolog. meg is mondom szerintem miért: azoknak az embereknek ad iránymutatást, akik maguktól képtelenek ízlésesen öltözködni (hangsúlyozom a divatnak is vannak bőséggel értelmetlen elemei, amit inkább már "művészetként" tartanak számon) azért azt ismerjük el, hogy egy rózsaszín felsős, piros tréningnadrágos lány, akinek kilóg a spagettipánt alól a melltartó szilikonpántja, na meg a hónaljkutyája nem egy túl esztétikus látvány. na pont az ilyeneknek találták ki a divatot (mmint a hétköznapi részét) hogy ne akarj okádni az utcán járkálva, vagy esetleg ne röhögd magad halálra minden második sarkon.
viszont vannak azok az emberek, aki akár lehetsz te is, nemtudom, nem ismerlek, soha nem láttalak, de pl én pont ilyen vagyok, és ez nem önteltség, mert pl nem a szépségemre vagyok oda, mert teljesen átlagos vagyok, hanem arra, hogy fel tudok öltözni normálisan, sőt csinosan. és van egy stílusom, ami nem igazán tükrözi az éppen futó divatot, de ettől függetlenül esztétikus, megnéznek a férfiak, és nem azért, mert seggem mellem kinn, mert nincs kinn.
ha követnéd a divatot tudnád, hogy az ombre a tavalyi év divatja, de én most döntöttem úgy hogy szeretnék ilyen hajat. akkor nem gondolkodtam ezen. vagy például vegyük a mintás leggingseket, hogy ilyen "divatpéldával éljek" körül-belül 3 éve hordok ilyen leggingseket, idén jön lassan divatba, amikor én kezdtem nem voltak még divatosan egyáltalán, de nekem nagyon tetszettek, így vettem párat és akkor is, most is előszeretettel hordom őket.
a flegmázásra pedig: én mindig mindenkivel így viselkedem. épp ezért van kevés barátom, de ők legalább tényleg úgy szeretnek, ahogy vagyok. valamint senkinek nem fogom megmásítani magamat, főleg egy névtelen oldalon nem.
Kedves 17.!
Nem azért nem hordok divatos ruhákat, mert olyan hű de nagy egyéniségnek tartom magam, hanem mert:
-A divatos ruhák nem szépek, és akkor még nagyon finoman fogalmaztam.
-Nem is praktikusak. A jó kis bakancsom már nem egy mai darab, mégsem ázik be soha, és jó meleg is.
-Drágák is. Néha megállok egy-egy pillanatra egy ruhaüzlet kirakata előtt, és a szám keserű mosolyra húzódik az árak láttán. Annyi pénzért, amennyibe manapság egy csúnya és nem is strapabíró ruhadarab kerül, a család egyheti élelmét megveszem.
Ez a kérdés azonban szerintem nem csak az öltözködésről és a hajviseletről szól, hanem a médiáról éppúgy. Mit nézünk a tévében? Mit hallgatunk a rádióban? Milyen könyveket olvasunk? Ezek ugyanúgy részei a divatnak, mint a ruha vagy a frizura.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!