Akik vidéki tájszólással beszélnek azok nem is tudnak az úgymond normál akcentussal?
Figyelt kérdés
"vót" meg "taaancótam"2011. szept. 27. 18:36
31/33 anonim válasza:
Hűha, régi kérdés. De, ha egyszer mégis visszatalálnál ide, kedves 2011-09-27 19:12-es, megkérdezhetem, hogy miért ronda a palóc tájszólás?
Valaki írta, hogy ők legalább nem beteszik az ajtót, embört mondanak stb. Miért baj, ha valaki ezt teszi? Szerintem nagyon szép tud lenni, mikor valaki tájszólással beszél. Inkább óvni kellene az ilyen dialektusokat, mert kezdenek eltűnni. A fiatalok már nem sokan beszélnek így, a médiában pedig a köznyelv érvényesül, vagy a pesti.
Én is palóc vagyok, és igenis büszke vagyok a kiejtésemre (és tudok normálisan is beszélni)!
32/33 anonim válasza:
Az ország keleti része Erdély. :) esetleg a középsőrészére gondolsz utolsó előtti válaszoló. Én budapesti vagyok, és Békés megyébe költöztem (egy helyre, ahol történelmi szempontból elmagyarosodott tótok, vagyis szlovákok élnek) és itt nem éreztem különbséget, ez egy kis község.
33/33 anonim válasza:
Én somogyi vagyok..használok a beszédemben erre a területre jellemző kifejezéseket..amikor a szülővárosomban/Kaposvár/ vagyok és ott beszélek az emberekkel akkor a helyi dialektust beszélem/Gabozsvár/...s helyett zs-t mondunk,k helyett sokszor g- pl.sok helyett sog,nyitva helyett nyidva,csukva helyett csugva ..de persze tudok sztenderd módon is beszélni persze a nyílt e-zés nem megy,mert nem ahhoz szoktam hozzá az ö és az e közötti hangot mondjuk itt..azért igyekszem odafigyelni a beszédemre ha idegen környezetbe kerülök...azt viszont észrevettem.ha ideges vagyok akkor viszont előjön ez a beszédstílus amiről nem tehetek..amúgy minden nyelvjárás,tájszólás szép..védjük,becsüljük meg,ne nézzük le..szeressük az.anyanyelvünket..nem az határozza meg hogy ki a jó vagy a rossz ember h.milyen dialektusban beszél
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!