Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Melyik nyelvet lehet megtanuln...

Melyik nyelvet lehet megtanulni legkisebb akcentussal? Az angolt, olaszt vagy a franciát?

Figyelt kérdés

Angol: Ha valaki pl. 6 éves kora óta tanul angolt, akkor meg lehet?

Olasz: Ezt meg lehet tanulni akcentus nélkül beszélni, nem? Végülis az olasz hangrendszere hasonló a magyaréhoz és nincs is olyan hang, ami a magyarban ne lenne meg.

Francia: Lehetséges egyáltalán egy magyarnak?

2011. júl. 19. 14:21
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Szerintem a franciát kifejezetten könnyű akcentus nélkül beszélni.

Olaszul nem beszélek, azt nem tudom.

Angol...én is tanulom 6 éves korom óta (23 vagyok), van felsőfokúm, sokat foglalkozok vele...de szerintem egy angol bármikor kiszúrná az akcentusomat.

2011. júl. 19. 15:15
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Egyén függő. Prog tanárom akcentus nélkül beszéli. Mindig ezzel kérkedik. De nekem nem hiszem hogy menne akcentus nélkül. Nincs nyelvérzékem.

De nagyjából egyetértek veled. Csak annyi hogy az olaszok gyorsabban beszélnek mint mi.

2011. júl. 19. 15:53
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Nem a nyelvtől függ, hanem attól, hogy mennyit és milyen módszerrel gyakorlod.

Ha nem vagy átlagon felüli nyelvtehetség és/vagy nem veszel részt rendkívül intenzív és specializált kiejtési gyakorlatokon, akkor nincs sok esélyed az akcentus nélküliségre.

Egyébként miért izgat ennyire ez az akcentusnélküliség? Hírszerzőtiszt akarsz lenni?

"Angol: Ha valaki pl. 6 éves kora óta tanul angolt, akkor meg lehet?"

Igen, lehet. 10-12 éves kor alatt érdemes (intenzíven) elkezdeni a nyelvtanulást, és akkor még jó esély van az akc. nélk.-re. Későbbi kezdésnél nagyon keserves, ld. fentebb.

"Olasz: Ezt meg lehet tanulni akcentus nélkül beszélni, nem? Végülis az olasz hangrendszere hasonló a magyaréhoz"

Hasonló, de nem azonos.

"és nincs is olyan hang, ami a magyarban ne lenne meg"

A magyarban pl. nincs nyílt o, míg az olaszban van. A nyílt o-t elég nehéz egy magyarnak megtanulnia, nem is hallja a különbséget a kétféle o között. Az olasz "e" és "é" szerűséget sem könnyű egy magyarnak tisztán ejtenie. Egyébként tényleg az olasz van legközelebb a három közül a magyar rendszerhez, de ez nem jelenti, hogy nincsenek nehézségek.

"Francia: Lehetséges egyáltalán egy magyarnak?"

Valamivel nehezebb az olasznál, bár szerintem az angolnál talán egyszerűbb.

A legnehezebb benne egy magyarnak az olaszhoz hasonló kétféle o és ezek párja, a kétféle ö.

2011. júl. 19. 20:11
 4/11 A kérdező kommentje:

Egyszerűen kiváncsi voltam:)

Szerintem az olasz e-t, è-t nem olyan nehéz kiejteni. Talán a nyílt o-t sem.

A franciában meg szerintem a nazális hangok a nehezek.

2011. júl. 20. 14:51
 5/11 A kérdező kommentje:
Ja, szerintem hiába jó nyelvtehetség pl. valaki, akármilyen könnyen tanul valaki nyelveket, lehet, hogy pont a kiejtés az, ami mégsem megy neki olyan jól.
2011. júl. 20. 14:53
 6/11 anonim ***** válasza:

ma 14:51

Ha a nyílt o szerinted könnyű, akkor a francia kiejtést is könnyűnek kell tartanod. A nazális hangokat néhány perc megtanulni.

"akármilyen könnyen tanul valaki nyelveket, lehet, hogy pont a kiejtés az, ami mégsem megy neki olyan jól"

Akkor mondjam úgy, hogy nyelvkiejtés-tehetség?

A lényeg, hogy az akcentus nélküli idegennyelv-kiejtés nagyon ritka, és sokkal ritkább, mint a magas szintű idegennyelv-tudás.

2011. júl. 20. 17:42
 7/11 A kérdező kommentje:

Hát az akcentus nélküli persze, hogy nagyon ritka, de azért akcentusok között is van különbség. Pl. ha valakinek olyan minimális, hogy szinte csak az anyanyelvűek veszik észre, akkor az szerintem már teljesen jó.

Nazális hangok: Annyit tudok róluk, hogy az n-t nem vagy inkább csak félig ejtik ki. Pl. maintenant [má't(ö)no] meg hogy amikor ejtik őket, akkor a levegő az orron jön ki. De szerintem, ahogy én ejtem őket az akkor sem az igazi, attól, hogy pl. az impossible-t [ámpászibl]-nak mondom.

2011. júl. 20. 18:23
 8/11 anonim ***** válasza:

"Hát az akcentus nélküli persze, hogy nagyon ritka, de azért akcentusok között is van különbség."

Van, persze, pl. egy holland biztosan szebben beszél angolul, mint egy magyar.

Viszont az, hogy milyen az akcentusod, részletkérdés ahhoz képest, hogy van-e.

Hogy van-e akcentusod, az bizonyos (nagyon ritka) helyzetekben fontos lehet: tudják-e hogy külföldi vagy vagy sem. Pl. ha bőrfejű focihuligánok verik a külföldieket az utcán, akkor nagyon hasznos az akcentus nélküli nyelvtudás, ahogy titkosügynököknek is jól jöhet. Minden más esetben az akcentus kb. mindegy.

Az akcentus ugyanakkor nem összetévesztendő a hibás kiejtéssel.

Ami a nazális hangokat illeti, próbálkozni kell. Nincs ott félig kiejtett n. Inkább azt a hangot próbáld elcsípni, ami a "hang" vagy az "ing" szóban van a G előtt (az ott nem N a beszédben!). Azt a hangot ejtsd ki külön. Nevezzük ezt X-nek. Utána ejtsd ki, hogy aX, oX stb. Igyekezd megtalálni azt a félutat, ami a magánhangzó és eközött a mássalhangzó között van.

Fogd meg az orrod (gyengén) és ejts magánhangzókat. Ha orális magánhangzókat ejtesz, az orrod nem remeg, ha nazálisat, remeg. Így tudod ellenőrizni, hogy nazális mgh.-t produkáltál-e. Tényleg pár perc az egész, persze gyakorolni kell sokat, hogy igazán franciásan hangozzon.

2011. júl. 22. 17:23
 9/11 A kérdező kommentje:
Köszi! Igen, arra gondoltam, amit te írtál. A munka szóban is ilyen. Kipróbáltam és remeg. Szóval akkor lehet mégis jól ejtem:)
2011. júl. 22. 23:05
 10/11 anonim ***** válasza:

Nekem a német megy egész jól, sok német mondta, hogy majdnem olyan, mintha német lennék. :)

És az olasszal is hasonlóképpen vagyok.:)

Viszont az angol és a francia kiejtés sehogy sem akar menni.

2011. aug. 1. 20:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!