Akik vidéki tájszólással beszélnek azok nem is tudnak az úgymond normál akcentussal?
Evvel csak az a baj, hogy az által, hogy egy gyerek csak az adott vidékre jellemző akcentussal tud beszélni rögtön alá is írja hogy sehol máshol Magyarország területén (de főleg a fővárosban nem) nem vállal olyan munkát, ahol a szájára is szükség lehet.
Képzeljétek el hogy bementek egy boltba a Mamut-ban, és így fogad az eladó: "Jaúú napot báttya, hugyan lehetek a szógálatára?" Egy lightos röhögés, és én fordulnék is ki rögtön. És még számtalan ilyen példát lehetne mondani, ahol pusztán az akcentus miatt kerül hátrányba valaki, holott lehet hogy sokkal intelligensebb és rátermettebb mint az aki szépen beszél.
Én tudok normálisan is beszélni, csak a tájszólás van megszokva. (Alföld) Igaz születésem óta faluban lakom. Kisvárosba jártam iskolába, ott is így beszéltek nagy részben.
18f
"A pesti a "normál" bárhogy is vesszük"
Szerintem ez a baj. A "normálnak" az irodalmi nyelvnek kellene lennie.
Hát elég tudatlan és a magyar nyelvet nem ismerő ember az, aki a pestit tartja "normál"-nak. A hivatalos irodalmi magyartól az is ugyanolyan távol van, mint a többi tájszólás, és még ocsmányabb, csak sokan beszélik, és fel sem tűnik nektek, mert általában ezt halljátok, ahogy a parasztbácsi is a saját tájszólását.
A tévében meg persze hogy ugyanezt hallani, mert ott is főleg pestiek beszélnek.
De azért a jobb színészek normálisan beszélnek, ami a pestitől nagyon-nagyon elüt. De ehhez fül kell és értelem, hogy meg tudd állapítani.
De most, milyen az a bizonyos "pesti beszéd"?? Bocs eddig még csak 2x voltam ott.
18f voltam
Csak néhány apróság:
Nem tesznek különbséget a nyílt és a zárt e hang közt, és sokat használnak belőle, ezért mekegőssé válik a beszéd.
Gyakran helytelenül ragoznak, és helytelen vagy nem odavaló nyelvtani szerkezeteket használnak.
Elferdítik a szavakat, hagy mondjam típusúak
Nálunk a faluban sokan beszélnek tájszólással, például a nagymamám is.
Tudnak normálisan is beszélni de így szokták meg.
Attól hogy az mondja hogy kinyér még tudja hogy valójában az kenyér csak az ő szülei, ismerősei így mondták és így szokta meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!