Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Akik vidéki tájszólással...

Akik vidéki tájszólással beszélnek azok nem is tudnak az úgymond normál akcentussal?

Figyelt kérdés
"vót" meg "taaancótam"
2011. szept. 27. 18:36
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
79%
Bár én "vidéken" élek:D de errefelé senki nem beszél úgy h "szíp", "husz", "embör", mi is a busz után futunk, és még soha nem hallotam olyat valaki "betenné" az ajtót. Mi is ugyanúgy mondunk minden szót ahogyan Pesten, Plázába járunk, Sparban vásárolunk, nem járunk gumicsizmában és nem fejünk tehenet reggente:D
2011. szept. 30. 18:23
 22/33 A kérdező kommentje:
Akkor kitalálhattad volna hogy nem neked szó! a kérdés!
2011. szept. 30. 19:30
 23/33 anonim válasza:
86%
Nem mindenki beszél tájszólással vidéken sem. Nem használok olyan szavakat, hogy grádics, kaucs, kredenc, sifon, szuszék, kas (bár nagyanyámnál minden napos dolog, ezért tudom mit jelent). Nem vót-olok, bót-olok, zöd-dellek, mégis érzik a szabolcsi hanglejtés a kiejtésemen. Magamnak nem hallom, de felvételről visszahallva elég borzasztó. Gondolom ugyan úgy kiröhögnek engem is egy nagyobb városban, de nem zavar. Mert még így is kifejezőbben, gazdagabb szókinccsel fogalmazom meg mondanivalómat, mint néhány városi akik még a tulajdon nevek elé is névelőt raknak (a Pista, a Klára.....). Lehet, hogy tiszta a kiejtésük, de néha olyan nyelvtani megoldásokat használnak, hogy égnek áll a hajam.
2012. jún. 23. 11:25
 24/33 A kérdező kommentje:
Tulajdon nevek előtti névelő teljesen normális tudtommal. A Béla kigáncsolta a Petit.
2012. jún. 24. 21:20
 25/33 anonim ***** válasza:
57%
Tudtoddal. Nem ez az egyetlen tévedésed. Ha már itt tartunk, van olyan szó hogy kigáncsol?
2012. jún. 24. 22:48
 26/33 A kérdező kommentje:

Lehetséges, de a lényeg nem azon van hanem hogy a névelős téma szerintem "hibásan" is de senkinek nem zavaró. Ha te fogod a fejed tőle akkor lehet más bajok vannak. Egy cikket egyébként ha mellékelnél ahol ez a szabály van azt szivesen venném, okulnék belőle.

Köszi!

2012. jún. 25. 00:18
 27/33 anonim ***** válasza:
41%
Helyesen elgáncsol lenne.
2012. jún. 25. 09:38
 28/33 anonim válasza:
Én még így tanultam: [link]
2012. júl. 7. 13:56
 29/33 anonim ***** válasza:
30%
A nevek elé nem kell névelőt tenni ezt suliban is így tanítják. Meg mi az a kigáncsol? Jó hülye vagy kérdező.
2012. aug. 27. 09:49
 30/33 anonim ***** válasza:
100%

Én az ország keleti feléből költöztem a nyugati határszélre.

Már évek óta itt élek, és az alföldi családom szerint már érződik a kiejtésemen is.

De amikor hazamegyek hamar átállok arra a kiejtésre, ami kiskorom óta berögzült. Sőt, ha nem figyelek oda, akkor is azon kapom magam hogy mások szerint "igénytelenül" beszélek. Persze az ország mások oldalán meg az az igénytelen ami itt normálisnak tűnik.

2012. nov. 27. 19:51
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!