Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Miért lett ilyen nagy divat a...

Miért lett ilyen nagy divat a tegeződés? Jóval ötvenen túl vagyok, elég furcsa számomra, mikor pl. egy boltbe belépve a tizenéves eladó kislány szia, mit kérsz? Kérdéssel indít.

Figyelt kérdés
Más is van ilyen helyzetben? Engem kifejezetten zavar.
2011. febr. 26. 17:36
1 2 3 4 5
 41/44 anonim ***** válasza:
38%

17:45 Épp erről van szó. Az udvariasság nem csak a tegeződés /magázódás megválasztásával fejezhető ki. Az angol nyelv aműgy nem arra példa, hgy azt kell követni, csupán azt mutatja, hogy az udvariassághoz nem kell feltétlenül más ragozást használni.

A magázódás csak azért fejezi ki a tiszteletet, mert valakik kitalálták, hogy azt fejezze ki. Számomra az az erőltetett, éa a tegeződés a természetes. Ma egy boltban csúnyán lemagázott az eladó. Valószinűleg sokáig nem megyek abba a boltba.

2011. febr. 27. 19:41
 42/44 anonim ***** válasza:
27%

Inkább örülnél neki, lehet nem néz olyan vénnek.

Ha nagyon öregnek lát, akkor már nem mer tegezni úgysem.

2011. márc. 1. 07:51
 43/44 anonim ***** válasza:
28%
Nem tudom olvassa e még valaki, de azért leírom, ha már az eladókról esett szó a kérdésben is. 26 éves nő vagyok és egy üzletben dolgozom. Kifejezetten kimért vagyok és a 30 fölöttieket már csak abban az esetben tegezem, ha feltűnően fiatalnak, már-már kölykösnek szeretné láttatni magát. Ha a sértésről és a tiszteletlenségről van szó, akkor személy szerint nekem sértő ebben a kérdésben, hogy úgy van feltálalva, mintha az üzletekben csak buta, tanulatlan 15-18 évesek dolgoznának. A legtöbb cégünknél dolgozó kollegina 22-28 éves, minimum 1 idegen nyelven beszél és 60%-a már vagy rendelkezik valamilyen diplomával, vagy éppen folyamatban van és amellett dolgozik. Ennek ellenére a vásárlók jelentős hányada lekezelően szól hozzánk, nemhogy előre, még vissza sem köszön és az udvarias, magázódó megszólítás ellenére is csak lekezelő hangnemben bök oda egy-egy "szevasz"-t, "ezt váltsd már fel!" meg "nem kell! egyedül is tudok nézelődni"-t. Szóval a "szia, mit adhatok?" szerintem abszolút nem elítélendő. Több cég üzletpolitikája kifejezetten előírja ezt a megszólítást és ezt elvárják minden dolgozótól, kortól, nemtől függetlenül. Úgyhogy amíg a "tizenéves kislányt" becsmérlik itt sokan, addig el lehetne gondolkodni a -leginkább felsőbb társadalmi rétegből kikerülő- középkorúakon(leginkább férfiakon), hogy amíg az ő modorukban is van kivetnivaló, addig ne várják el alanyi jogon a tiszteletet, vagy ha igen, akkor ahhoz méltó viselkedést kellene nekik is produkálni. Mert amíg mi olyan megszólítást kapunk, hogy "szevasz. posta?", akkor addig nem fogunk úgy válaszolni, hogy "Szép estét uram! Balra a lépcső mellett találja."
2012. márc. 11. 13:32
 44/44 anonim válasza:
100%

Mi is ha Édesanyámmal bemegyünk egy boltba jön a

" Sziasztok" engem vicces is lenne ha magáznának, de Anyukám is szokta mondani, hogy őt zavarja és neveletlen dolog...de nagyon sok ilyen fiatal van ma.

Így haladunk eltűnik egy ettiket

2013. aug. 26. 20:40
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!