Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Miért lett ilyen nagy divat a...

Miért lett ilyen nagy divat a tegeződés? Jóval ötvenen túl vagyok, elég furcsa számomra, mikor pl. egy boltbe belépve a tizenéves eladó kislány szia, mit kérsz? Kérdéssel indít.

Figyelt kérdés
Más is van ilyen helyzetben? Engem kifejezetten zavar.
2011. febr. 26. 17:36
1 2 3 4 5
 31/44 anonim ***** válasza:
47%
Ezt el kell fogadni, a világ változik. Látod, te is mondod: a szüleidet magáztad, a gyerekeid téged pedig már tegeznek. Most egy új lépcsőfok következik. Nagy szerepe van ebben az internetnek is, hisz itt mindenki tegez mindenkit.
2011. febr. 26. 18:33
 32/44 anonim ***** válasza:
36%
Itt is ciki egymást tegezni?
2011. febr. 26. 18:33
 33/44 anonim ***** válasza:
34%

"Itt is ciki egymást tegezni?"

Nagyon jó kérdés. Érdemes lenne akár külön kérdésként kiírni.

2011. febr. 26. 18:36
 34/44 anonim ***** válasza:
32%
Én az ismeretlen kb. 18 évnél idősebb hölgyeket bizonyosan magázom és a férfiakat is, igaz ez helyét válogatja. Amikor egy ismerőssel találkozom akit tegezek és vele van mondjuk egy fiatal azt biztos, hogy letegezem.
2011. febr. 26. 18:38
 35/44 anonim ***** válasza:
97%

Nos, az internet arctalan/kortalan világában természetes a tegeződés, itt ez engem sem zavar!

Néha jó is a tegeződés íme egy példa:

A gyárban az egyik ember rendszeresen eltűnik az ebédidő alatt. Az igazgató kíváncsi mit csinál Kovács az alatt az egy óra alatt, és ráállítja az egyik emberét.

Másnap az ember jelenti mit látott:

- Kovács hazament a házába, megette az ebédjét, megdugta a feleségét, elszívott egyet a szivarjai közül, és jött vissza dolgozni!

- Akkor jó, én meg azt hittem valami rossszban sántikál!

- Igazgató úr, tegezhetlek?

- Persze!

- Akkor ismét elmondom mi történt: Kovács hazament a házadba, megette az ebédedet, megdugta a feleséged...

Mindazonáltal én sem tegeződök idegenekkel...

2011. febr. 26. 18:41
 36/44 anonim ***** válasza:
22%

Kedves kérdező! Először is elnézést a tegeződésért. Nem tiszteletlenségből teszem, hanem mert a netes fórumokon így szokás. Ha abból az alapfeltevésből indulsz ki, hogy a tegeződés neveletlenség, akkor nem fog tetszeni a válaszom. Inkább csak másfajta nevelés. Én olyan vagyok, hogy tudok magázni, de nem szeretek. Van a magázásban egy kínos fészkelődős természetellenes érzés, ami azonnal megszűni, ha tegezőre váltanak a felek. Lehet, hogy másnak, például neked, a magázás a természetes, és a tegezés a kényelmetlen. Tiszteletben tartom az érzésed, de nem tudom osztani. A másik oldalról írom le a véleményem

Én-ön-ő-mi-önök-ők. Ugye, milyen természetellenes? Nem így tanultuk, és régen sem volt magázás. Tisztelettudó tegeződés voltévszázadokkal ezelőtt, és csak a késő feudalizmusban alakult ki ez csökevény.

Mi van mögötte? Abból a társadalmi "problémából" ered, hogy "hogy jön X ahhoz, hogy csak úgy mondjun valamit a nála valamilyen értelemben magasabb rangú Y-nak?" Én úgy gondolom, hogy ember-ember, de sokan lenézik az "alsóbb réteget".

Viszont van oléyan helyzet, hogy X-nek mégiscsak kellene mondania Y számára valamit. Erre találták ki azt a "megoldást", hogy ne közvetlenül hozzá beszéljen, hanem tegyen úgy, mintha másnak mondaná (magyarul, és még jópár nyelven) vagy tekintse beszédpartnerét több embernek (egyéb nyelveken). A feudalizmus nagyrészt már megdőlt, de a szokás a fejekben lassan épül le. A szokás odáig finomodott, hogy az emberek kölcsönösen megadják a tisztletet egymásnak. Sokak számára a magázás ennek eszköze. Mások viszont úgy érzik, inkább azzal adják meg egymásnak a tiszteletet, hogy nem várják el a másiktól a magázást.

A kultúrát a benne élő emberek alakítják. Ha olyasmibe futottál bele, hogy tegeztek, amikor számodra ez nem lett volna természetes, egyszerűen olyan emberekbe futottál bele, akik inkább hozzám hasonlóan gondolkodnak erről a kérdésről. Engem az zavar, ha magáz az eladó kislány. Ilyenkor rendszeresen visszategezem. Ha továbbra is magáz, akkor fintorgok, és valószinűleg nem jövök többet a boltba. Ne nézzenek öreg bácsinak!

2011. febr. 26. 18:43
 37/44 anonim ***** válasza:
32%

Én is inkább próbálom elkerülni a tegeződést vagy magázódást inkább "jó napot kívánok miben segíthetek" így sem tiszteletlen nem vagyok sem lenéző inkább udvarias és segítőkész ,de ha zavarja akkor úgyis mondani fogja az illető ,hogy tegeződjünk.

Nem vagyok eladó:))

Amúgy édesanyám is már 52 ,de ő pl kifejezetten szereti ha tegezik a fiatalok is.

Furcsa dolog ez ,de kinek a pap kinek a papné.

2011. febr. 26. 18:57
 38/44 A kérdező kommentje:

Egyik kollégám rendszeresen letegezte a betegeit. Nála 20-30 évvel idősebb nőbetegeket no mit csináltál már megint te rossz kislány kifejezésekkel illette. Mit mondjak...nem örvendett nagy népszerűségnek.

Részemről maradok a magázás mellett.

2011. febr. 26. 19:25
 39/44 yuda ***** válasza:
33%

Furcsa véleményem, hogy a tegezés magában nem kellene hogy tiszteletlenséget jelentsen, ebből a konzervatívista sznobságból ideje lenne felébredni .

-és hozzáteszek még egy furcsa dolgot: Keresztény emberként, minden imádkozásomban Istent tegezem és soha ezért fejbekólintást nem kaptam, habár igaz az is, senkitől nem hallottam hogy a mindenség urát magázta volnabárki is --- ha pedig ezt elfogadjuk, akkor miért háborodik fel egy pár évtizedes ember? :)

2011. febr. 26. 20:15
 40/44 anonim ***** válasza:
87%

Nem vagyok öreg (21 éves), de a magázódás mellett foglalok állást. Nekem is természetellenek és túlzottan erőltetettnek hat ez a "mindenkit kapásból tegezzünk" elmélet. Szerintem szükség van magázásra, mert nem csak ridegséget fejez ki (sőt, legtöbbször nem azt) hanem udvariasságot, tiszteletet is. Számos nyelvben megvan, és meg is lesz még egy jó darabig.

Egyébként, aki azt hiszi, hogy az angolok pl. közvetlenebbek egymással a tegeződég miatt, az nagyon téved. Ott sokkal bonyolultabbak az udvariassági szabályok, és kissé merevebbek, udvariaskodóbbak az emberek, mint nálunk.

2011. febr. 27. 17:45
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!