Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Miért lett ilyen nagy divat a...

Miért lett ilyen nagy divat a tegeződés? Jóval ötvenen túl vagyok, elég furcsa számomra, mikor pl. egy boltbe belépve a tizenéves eladó kislány szia, mit kérsz? Kérdéssel indít.

Figyelt kérdés
Más is van ilyen helyzetben? Engem kifejezetten zavar.
2011. febr. 26. 17:36
1 2 3 4 5
 21/44 anonim ***** válasza:
98%

Érdekes kérdés. Épp a napokban mesélt ugyanilyen esetet egy ismerősöm. 62 éves, s egy boltban a huszonéves eladó letegezte. Az ismerősömet is meglepte ez a dolog.

Persze, alapvetően biztos nem a tegeződés/magázódás dolgon múlik a tisztelet vagy tiszteletlenség, de szerintem nyelvünk egyik szépsége, hogy mindkét forma megvan benne. És ha már megvan, használjuk. 30/F

2011. febr. 26. 18:00
 22/44 anonim ***** válasza:
62%

És ki dönti el,hogy hány éves kortól "illik" magázni az embert?Én 35 vagyok.Az óvodás számára öreg, a tini számára felnőtt, a 80 éveshez képest gyerek.Az ovis mindenkit tegez,neki az a természetes,ezért nem zavar.A tini vagy tegez,vagy magáz,attól függően, mit neveltek bele és hány évesnek néz.Őszintén szólva, ha egy tini magáz, az jobban zavar, mert egyből arra gondolok, na tessék, csak 20 évvel fiatalabb és vényasszonynak lát.

Ha egy öreg tegez, de elvárja, hogy én viszont felnőtt létemre magázzam, az is zavar.

Tehát ez a magázósdi úgy,ahogy van,hülyeség.Nincs értelme,nem ettől függ a tisztelet.Sőt, még felesleges sértődés is lehet belőle.Én is egyre több embert tegezek idősebbeket is.Kivéve hivatalos helyeken ,ott a fiatalabbakat is magázom, bár nem szívesen.A tegeződést jobban szeretem,az barátságosabb, közvetlenebb, őszintébb.

2011. febr. 26. 18:01
 23/44 A kérdező kommentje:

Azért férfiaknál kicsit más, nekik végképp nem illik letegezni egy nőt, amíg a nő fel nem ajánlja.

Ami az amerikai szokásokat illeti, miért csak a rosszat kell átvenni? Magyar vagyok, nem a külföldi értékrend szerint szeretnék élni.

Természetesen nekem is van sok ismerősöm, barátom, akikkel tegeződöm, de itt sosem látott emberekre gondolok.

2011. febr. 26. 18:02
 24/44 anonim ***** válasza:
61%

Szerintem kicsit elavult nevelést kapott a kérdező (:

Mindenesetre, én egy huszonévest simán letegezek, sőt! Azokat szoktam magázni, akik kb. szüleim korúak. Aztán vagy megkér a tegezésre, vagy nem. Mindenesetre rühellem a magázódó formát.

Nem véletlenül halt ki a legtöbb nyelvben a két forma, én azt mondom.

Egyébként: én boldog leszek, ha 50 évesen letegez egy fiatal lány...

15/L

25/44 anonim ***** válasza:
68%
Én is 54 vagyok. Öszintén megmondom nem zavar, ha tegeznek, de egy kicsit érdekes amikor egy ismeretlen 10-20 éves letegez. Szüleimet is tegeztem, vejkóim is tegeznek, de 14 évvel idősebb anyósjelöltemtől és apósjelöltemtől még nem kaptam engedélyt a tegezésre, ez viszont egy kicsit cikis. Kondizni járok ott megoszlanak a fiatalok. Igazán régen volt nagy hagyománya a magázódásnak. Azt én sem tartom jónak, ha be mész egy üzletbe és a 18 éves eladó letegez. Igaz ezt nem tapasztaltam még. Egyébként a tegeződés mellett teleszem le a voksot.
 26/44 A kérdező kommentje:
17.59-esnek. Az én gyerekkoromban még nem sok családban tegezték a gyerekek a szüleiket. A maga kifejezés nekem sem tetszik, a szüleimet "tetszikeltem", az idegeneket önözni szoktam.
2011. febr. 26. 18:06
 27/44 anonim ***** válasza:

Nem túl régen feltettem én is hasonló kérdést. Érdemes mazsolázgatni a válaszok között!

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__szokasok-..

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__szokasok-..

2011. febr. 26. 18:12
 28/44 anonim ***** válasza:
80%
Én mindig tegeztem a szüleimet, sőt a nagymamát is, Budapesten nőttem fel és idestova lassan hatvanas vagyok. Nekem a jónapot kivánok, mit adhatok a normális egy üzletben. Az is igaz, hogy én viszont köszönök, akárhová belépek.
2011. febr. 26. 18:18
 29/44 anonim ***** válasza:
33%
kérdező ez nem csak amerikai szokás. Sajnos nem haladtál a korral, a világ mindig változik. Persze nem azt jelenti, hogy innentől minden 18 év körüli fiatal tegezni fog téged, csak ne vedd úgy, hogy azért tegez le mert tiszteletlen veled, nekik már ez a természetes. És ez így van jól. Mint az is, hogy a férfi is ugyanúgy tegezhetia nőt mint a nő a férfit :)
2011. febr. 26. 18:23
 30/44 A kérdező kommentje:
Érdekes volt olvasni a kommenteket. Eléggé megoszlanak a vélemények, úgy látom.
2011. febr. 26. 18:29
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!