Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Miért lett ilyen nagy divat a...

Miért lett ilyen nagy divat a tegeződés? Jóval ötvenen túl vagyok, elég furcsa számomra, mikor pl. egy boltbe belépve a tizenéves eladó kislány szia, mit kérsz? Kérdéssel indít.

Figyelt kérdés
Más is van ilyen helyzetben? Engem kifejezetten zavar.
2011. febr. 26. 17:36
1 2 3 4 5
 11/44 anonim ***** válasza:
86%

Magázva is el lehet küldeni az embert melegebb éghajlatra, és tegeződve is meg lehet adni a tiszteletet.

Nekem ilyen problémám nincs még, bár nekem meg az furcsa, mikor a 10-12 éves gyerekek csókolommal köszönnek néha..:) (26 vagyok) Én sem szoktam egyből letegezni a jóval idősebbeket, bár van, akinek én sem tudom megtippelni a korát.. Számomra furcsa volt például, hogy akármilyen munkahelyre kerültem - pedig elég sokféle helyen dolgoztam már - az 50-60 éve körüliek is teljesen magától értetődően kérték, hogy tegeződjünk.

Szerintem éppen ugyanennyi embert zavar, ha fiatalnak érzi magát, és mégis magázva szólnak hozzá.. Bár az etikett szerint az udvariasság ezt követelné meg.

2011. febr. 26. 17:49
 12/44 anonim ***** válasza:
69%
Én 54 vagyok, és engem nem zavar. Általában a gyorséttermekben szokása az eladóknak ez a: szia mit kérsz. Szerintem nekik ezt igy tanitják. Mivel egyébként udvariasak ezért nem tartom tiszteletlenségnek.
2011. febr. 26. 17:50
 13/44 anonim ***** válasza:
50%

Úgy látom az első 17:49-essel nagyon egyre jár az agyunk:)

A másik 17:49-es

2011. febr. 26. 17:51
 14/44 A kérdező kommentje:

Elég konzervatív családban nőttem fel, nem volt nálunk divat a tegeződés, a szüleimet sem tegeztem. Munkám is olyan, ahol nincs tegeződés. Természetesen a gyerekeim, unokáim tegeznek, de pl. a rokon gyerekek nem.

Nálam a tegeződés már egyfajta bizalmat, közvetlenebb kapcsolatot jelent.

15/44 anonim ***** válasza:
60%
Szerintem akkor fér még bele ha fiatalabbnak néz ki akit letegeznek vagy engedi.Mondjuk én nem lennék ezen felháborodva amig valaki tisztelettudóan beszél.
 16/44 anonim ***** válasza:
29%

Lehet, hogy ez is amerikai példa: ott sincs tegeződés.

De jelentős szerepe van annak is, hogy a szülők már nem tudnak annyi időt fordítani a gyerekükre mint a régiek.

Minden generáció egyre tudatlanabb. (most nem az egyéb észbeli dolgokra célzok).

Nekem a tegeződés volt furcsa dolog. Sokszor kérték anyukák, meg néha nagymamák, hogy tegezzem őket. Ilyenkor ugye ez megengedett. Csak sokszor nem tudtam hogy kinek mit köszönjek, így mindig maradt a magázódás. És akkor rám meg azért haragudtak :)

2011. febr. 26. 17:54
 17/44 A kérdező kommentje:
Nem felháborítónak, neveletlenségnek tartom, ha valaki egy idegent letegez. A huszonéveseket sem tegezem le.
2011. febr. 26. 17:55
 18/44 anonim ***** válasza:
54%

Kedves Kérdező! Megértem, hogy Önt ez zavarja, bár én meg pont a másik oldalt képviselem. 38 éves fickó vagyok, aki lelkiekben valahogy a mai napig nem nőtt fel. Én kimondottan örülök a mai tegezésmániának. Juteszembe, sok külföldi nyelvben kb 70-ig tegeződnek és a magázódás egy kifejezetten távolságtartó, nagyon udvarias beszédforma, amit csak nagy korkülönbség vagy nagy társadalmi különbség esetén alkalmaznak. Én a magam részéről tegezéspárti vagyok. Ha fiatalabbak lebácsiznak, mindig kérem, hogy inkább tegezzenek és a barátjuknak tekintsenek, mint "bácsinak". Nem vagyok pedofil vagy ilyesmi, csak lazábbnak és közvetlenebbnek tartom a tegeződést.

A legjobban az idegesít, amikor mondjuk bemegyek egy boltba, és a fiatal női eladó tegez és én visszategezem. (Indításból tegezni én csak velemkorú vagy fiatalabb férfiakat szoktam, vagy jóval fiatalabb lányokat) Legközelebb meg sziával nyitok ugyanannál, erre jónapotkívánokoz, mert nem emlékszik.

2011. febr. 26. 17:56
 19/44 anonim ***** válasza:
69%

én 18 vagyok és magázom azokat, akik ismeretlenek, idősek szóval akiket kell. ettől függetlenül azt gondolom, hogy jobb lenne, ha mindenki mindenkit tegezne, jóval egyszerűbb lenne minden. van olyan, hogy nem tudom, hogy hogy fejezzem ki magam magázva, mert pl. csak tegezve tudnám értelmesen elmondani, amit szeretnék. és nem azért mert szegényes a szókincsem.

ps amikor valaki a saját nagymamáját magázza az már számomra abnormális.

2011. febr. 26. 17:58
 20/44 anonim ***** válasza:
65%

kérdező, ha még a szüleidet sem tegezted akkor tényleg furcsa lehetett, de én például nem tudom elképzelni, hogy magázzam a szüleimet az olyan mintha nem is lennénk egymással olyan közvetlenek.

/van olyan ember is akinek ha nem azt mondod, hogy ön hanem azt hogy maga már azon is ki akad../ :D

2011. febr. 26. 17:59
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!