Csak nekem furcsa ez a szó, puszizkodni (puszilkodni)?
Én és az ismerőseim is mindig úgy mondtuk: puszilkodni. Puszilkodunk, nem puszilkodom stb.
Már hallottam pesti internetes barátaimtól is a puszizkodtunk és hasonló szavakat, de nem foglalkoztam vele. Ennél egyébként is sokkal jobban idegesít a tatám kifejezés. Én nagypapámnak, papámnak ismerem. Tudomásom szerint a tata sértő kifejezés vagy legalábbis gúnyos.
Még a helyesírás ellenőrzős is aláhúzza ezeket a szavakat.
Tényleg én vagyok tudatlan és így kell mondani, szóval én vagyok a hülye vidéki, vagy igazam van és mások is észrevették már?
Itt Győrben használjuk azt a szót, hogy puszilkodni... Pl. búcsúzáskor rokonoknál (szintén győriek)
Tatám --> Barátom (Dél-alföldi) így hívta a nagypapáit. Náluk teljesen elfogadott. Senki nem sértődött meg rajta.
Szerintem akkor sértő, ha valakire sértő szándékkal mondod. Sokszor hallom tizenéves suhancoktól, hogy mennyé má tata! (és majd föllökik a zebrán)
Dehogyis vagy hülye vidéki! Bár a magyar nyelvben nincsenek egetverő különbségek a nyelvjárások között, sőt már maguk a nyelvjárások is kikopóban vannan, akadnak egyes kifejezések, amelyeket más formában vagy kicsit eltérő értelemben használnak. Esetleg az is megesik, hogy egy kisebb közösség (egy 1000 fős iskola diákjai, település, városrész stb.) alkalmaz egy, a nagy beszélőközösségnek idegenül hangzó szót vagy kifejezést (pl. az internetnek, a chateknek is megvan a saját fura eszköztára).
"Tata": bizonyos helyeken nem számít sértőnek.
"Puszizkodni": ez olyasmi, mint amikor a Dunántúlon azt mondják a szárító helyett, hogy szárogató, az Alföldről származó tanárom állandóan türülte a táblát törlés helyett, és itt Borsodban néhány (többnyire ikes) igére más (persze az MTA által el nem fogadott) szabály vonatkozik, például lakol - laksz, menel - mész, fülelel stb.
Melelsleg az, ami engem leginkább elborzaszt, az az "itthoL" használata az itthon helyett.
a "tata" szó sértő a magyarok közt
lovári cigány nyelven aput jelent
A puszilkodni egy standard alak, ahogy mondtad és a puszizkodni egy (helytelenül) képzett formája, ami nem mindenhol használatos. Én vidéki vagyok és a puszilkodni szót használjuk. A puszizkodni formulát nem mindenki, csak egy bizonyos réteg használja, de egyébként igaz az, hogy a nyelvjárásokban sok olyan szó használatos, amit aláhúz a helyesírás-ellenőrző, hisz nem standard forma, de ettől még használják és lehet egy régióban nagyon gyakori. Sokan azt felejtik el, hogy a pestieknek is megvan a saját nyelvük és nem kell kiakadni azon, ha új szavakat formálnak. A nyelv változása természetes dolog.
A tata lehet bántó is meg nem is. Szerintem attól függ, hogy ki, hol és hogyan használja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!