Vajon miért nem gondolunk arra, hogy télen öltözzünk fel kint is bent is?
Szia!
Én természetesnek tartom a min. 20 fokot, egész nap, mert én egész nap itthon vagyok a gyerekemmel.
Szerintem a (gáz)spórolás nem úgy működik, hogy fagyjon meg az egész ország. Beruházás kérdése az egész, csak sajnos ez sok-sok pénzbe kerül. Rengeteg alternatív megoldás létezik, csak élni kéne a lehetőségekkel.
Ismét mondom, ez a kérdés nagyon bonyolult. Mert lehet azt mondani, hogy csak beruházás kérdése, de ez nem ilyen egyszerű. Le kell gyártani, meg kell szervezni, lobbyzni kell mellette, át kell vinni a politikán, pénz kell rá a költségvetésből, stb.
Mondhatnánk azt is, hogy nem baj, hogy nincs gáz, nosza, építsünk atomerőművet. Oké. Hová? Ki akarja a háza mellé? A Duna itt nem biztos, hogy elbír mégegyet. Nagyon sokba kerül. Bedobna mindenki pár százezer forintot rá? Vagy hogyan? (A 4-es metrónál valószínű, többe kerül.) Az uránt is meg kell venni, a fáradt fűtőelemeket el kell szállítani, személyzet kell, stb, stb.
Oké, akkor hagyjuk az atomot, legyen naperőmű? Megint csak hová? Magyarország amúgy sem mindig napos. Oké, rakjunk minden ház tetejére napkollektort. Drága. Nem baj, támogassa az állam. Jó, de mennyire? Mert az nem frankó, hogy a nagyon sok, panelban élő ember fizesse a 30-ezres fűtésszámlát, a családi házasok meg szinte ingyen fűtsenek, többek között a panelosok pénzéből. Stb.
A panel tetejére is lehet napkollektort rakni...
Én abban látom a problémát, hogy sok ember legyint, hogy ááá, úgysem telik rá, pedig okosan mindent meg lehet oldani. Csak kell egy ember (pl. a közös képviselő) aki utánajár a dolgoknak. Pl. Én egy négyemeletes tömbfűtéses panelban lakom, két éve szó van arról, hogy napkollektort csináltatunk, talán idén már sikerül is. Nem azért húzódik, mert nincs rá pénz, hanem mert közös fűtésen vagyunk más házakkal is, nekik előbb le kell válniuk ... Az önkormányzat minimálisan beszáll a beruházásba, a többire pedig olyan hitelkonstrukciót kaptunk, hogy úgy tudjuk törleszteni, hogy nem nő semmilyen költségünk. Amennyit spórolunk annyi lesz a hiteltörlesztés. 5 év alatt letudjuk az egészet.
De -nem emlékszem, hogy melyik településen- valahol megcsinálták azt, hogy a termálvizet felhasználták a közintézmények fűtésére.
Nem szabad "állami" összefogásra várni, helyi szinten kell intézkedni.
Na, végre valami pozitív hír!
De mondjuk a felület/fő arány kisebb egy tízemeletes panel esetén, mint a családi házaknál, vagy tévedek?
Persze, de már azzal iszonyatos sokat lehet spórolni, hogy nem 8 fokos vizet melegít fel a kazán, hanem 12 fokos vizet...
Családi háznál nem kell feltétlenül napkollektorban gondolkodni (az úgy drága lenne, és olyan pályázati lehetőségek sincsenek, mint egy társasháznak). Viszont fűtésrásegítésre találták ki a sörkollektort.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!