Vajon miért nem gondolunk arra, hogy télen öltözzünk fel kint is bent is?
Persze, hogy fel kell hagyni. De amíg nincs lehetőség arra, hogy alternatív energiát használjunk vagy a saját természeti kincseinkből kinyerjük a gázt, addig fűtünk az orosz gázzal.
Most megmutatta magát Oroszország. Náluk egy gázcsap, és nyenyó Európa nagy részének.
Mi még szerencsések vagyunk, mert csak 60%-ban függünk az oroszoktól. DE van ország, amely 100%-ig azt a gázt használja, nincs saját készlete.
De ilyen az élet, mindig függtünk valakitől. Nem csak mi, mások is. Van aki a főbérlőjétől, van aki a főnökétől, van aki a szüleitől, stb.
Az orosz gázzal felhagyni nem úgy kell, hogy otthon felöltözöl. Mert a gáz nagy része az ipari fogyasztókhoz jut, akik nem a munkásaikat melegítik vele (illetve nem csak azt.)
És ez nem Gyurcsány szerepköre. Kedves Viktor fővezír sem lenne képes arra, hogy leváljon az orosz gázvezetékről. Még ha megfagyasztja az egész parlamentet akkor sem. Ez nem a napi politikai kérdések közé tartozik. Hidd el, bármelyik politikus meglépte volna már a függetlenedést, ha erre lehetősége lett volna.
Megszokás kérdése, ki milyen hőmérsékleten érzi jól magát. Voltam Nagy-Britanniában vendégségben februárban, a kétszintes házban alul 15 fokra volt beállítva a termosztát, a felső részt egyáltalán nem fűtötték, mert szerintük a hálószobákban egészségtelen a meleg. Mikor látták, hogy reszketek, a kedvemért felkapcsolták a fűtést 18 fokra, trikóra vetkőztek, izzadtak. Én meg még mindig majd' meg fagytam.
Régen sem kabátban üldögéltek az emberek a lakásban, hanem a szervezetük nagyobb hőingadozáshoz volt szoktatva. Akik kabátban aludtak, azok csak a legszegényebbek voltak, ahol egyáltalán nem volt fűtés, sokszor mínuszfokok voltak a szobában. Azt nem tudom, hozzá lehet-e ilyesmihez úgy szokni, hogy az ember 20-30 évet leélt állandó szobahőmérsékleten. Mindenesetre én 23 fokra lekapcsoltam a termosztátot a válság idején, és szabályosan fáztam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!