Karácsonyra összejön a család. A testvérem viselkedése szerintetek fura, bunkó, vagy velem van a gond?
Adott két felnőtt testvér, egyikük a 30-as, a másik 40-éveiben jár. Összejön a család az idős szülőknél, családostól, gyerekekkel, a párjukkal, szűkösen, de elhelyezve a szülői ház különböző szobáiba stb.
Szóval a szokásos családi karácsony, néhány nappal megtoldva, de szilveszter előtt már mindenki utazik haza.
A testvéremmel kicsit távolabbi a kapcsolat, ritkábban találkozunk, időnként olyan fura, évek óta kissé idegesnek, ellenségesnek érzem, szóval nem is erőltetem, évi néhány alkalommal meglátogatom, kisebb ajándék a gyerekeknek, egy-egy rövid vizit. Tehát nem olyan bensőséges, de szerintem nagyjából korrekt kapcsolat, legalábbis én próbálok tenni érte, egyensúlyozni: szóval értitek.
Én egy ilyen karácsonyi alkalommal azért megpróbálnák valamennyire kapcsolatot teremteni, legalább úgy alakítani, hogy közösen együnk, összegyűljünk az asztal mellett, kicsit beszélgetni. A testvéremnek úgy tűnik erre semmi igénye, eszébe sem jut, hogy mondjuk ahelyett, hogy leül a párjával és a gyerekeivel mondjuk vacsorázni, lehetne szólni a többi családtagnak, hogy vacsorázzunk együtt, megteríthetnénk mindenkinek, ehetnénk egy asztalnál, ha már ilyen ritkán jön össze a család.
Hasonló dolog: mondjuk 27-én egyszer csak azt látom, hogy összeszedik magukat, felöltöznek, elköszönnek és elmennek valahova. A szüleimtől tudom még, hogy igen, most ők kinéztek egy filmet és elmentek megnézni moziba. Számomra egyszerűen bunkó dolognak tűnik, ahogy ezt (és más számtalan hasonló dolgot...) intéztek.
Nekem az a normális viselkedés, hogy hasonló körülmények közt elmondom, merre megyünk:
Ha moziba, akkor azt: hátha esetleg volna kedvük csatlakozni
Ha boltba, akkor lehet, hogy valami apróságot épp kellene venni és akkor semmiből nem áll nekünk hozni.
És lehetne sorolni...
Szóval értitek: mégis egy család vagyunk, nem idegenek egy olcsó panzióban, ahol közös a konyha és köszönök a másiknak, de legfeljebb ennyi a kapcsolat. Már csak az udvariasság szempontjából is elmondom, hogy most mi van, nem pedig csak otthagyom a többieket egy rövid elköszönéssel, miközben azt sem tudják, hogy egy fél órás sétára megyünk mentünk friss levegőt szívni, vagy egész délután távol leszünk.
Elfogadom, hogy más a személységünk, életünk, munkánk, kevés a közös téma, ritkán találkozunk, valahol van egy távolság köztünk.
De mégis: szerintem annyi lenne a minimum, hogy egy karácsonykor nem "turnus váltás"-ban működik minden étkezés, valamennyire összejövünk.
Az, hogy egy "sziasztokkal" otthagy minket a párommal a szülőknél, pedig nem tudom eldönteni, hogy ennyire érzéketlenség, vagy szándékos bunkóság a részéről.
Vagy vajon velem van a gond és érzek alapnak bizonyos dolgokat, amiket nem kéne?
Ti mit gondoltok?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!