Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Karácsonyra összejön a család....

Karácsonyra összejön a család. A testvérem viselkedése szerintetek fura, bunkó, vagy velem van a gond?

Figyelt kérdés

Adott két felnőtt testvér, egyikük a 30-as, a másik 40-éveiben jár. Összejön a család az idős szülőknél, családostól, gyerekekkel, a párjukkal, szűkösen, de elhelyezve a szülői ház különböző szobáiba stb.

Szóval a szokásos családi karácsony, néhány nappal megtoldva, de szilveszter előtt már mindenki utazik haza.

A testvéremmel kicsit távolabbi a kapcsolat, ritkábban találkozunk, időnként olyan fura, évek óta kissé idegesnek, ellenségesnek érzem, szóval nem is erőltetem, évi néhány alkalommal meglátogatom, kisebb ajándék a gyerekeknek, egy-egy rövid vizit. Tehát nem olyan bensőséges, de szerintem nagyjából korrekt kapcsolat, legalábbis én próbálok tenni érte, egyensúlyozni: szóval értitek.

Én egy ilyen karácsonyi alkalommal azért megpróbálnák valamennyire kapcsolatot teremteni, legalább úgy alakítani, hogy közösen együnk, összegyűljünk az asztal mellett, kicsit beszélgetni. A testvéremnek úgy tűnik erre semmi igénye, eszébe sem jut, hogy mondjuk ahelyett, hogy leül a párjával és a gyerekeivel mondjuk vacsorázni, lehetne szólni a többi családtagnak, hogy vacsorázzunk együtt, megteríthetnénk mindenkinek, ehetnénk egy asztalnál, ha már ilyen ritkán jön össze a család.

Hasonló dolog: mondjuk 27-én egyszer csak azt látom, hogy összeszedik magukat, felöltöznek, elköszönnek és elmennek valahova. A szüleimtől tudom még, hogy igen, most ők kinéztek egy filmet és elmentek megnézni moziba. Számomra egyszerűen bunkó dolognak tűnik, ahogy ezt (és más számtalan hasonló dolgot...) intéztek.

Nekem az a normális viselkedés, hogy hasonló körülmények közt elmondom, merre megyünk:

Ha moziba, akkor azt: hátha esetleg volna kedvük csatlakozni

Ha boltba, akkor lehet, hogy valami apróságot épp kellene venni és akkor semmiből nem áll nekünk hozni.

És lehetne sorolni...

Szóval értitek: mégis egy család vagyunk, nem idegenek egy olcsó panzióban, ahol közös a konyha és köszönök a másiknak, de legfeljebb ennyi a kapcsolat. Már csak az udvariasság szempontjából is elmondom, hogy most mi van, nem pedig csak otthagyom a többieket egy rövid elköszönéssel, miközben azt sem tudják, hogy egy fél órás sétára megyünk mentünk friss levegőt szívni, vagy egész délután távol leszünk.

Elfogadom, hogy más a személységünk, életünk, munkánk, kevés a közös téma, ritkán találkozunk, valahol van egy távolság köztünk.

De mégis: szerintem annyi lenne a minimum, hogy egy karácsonykor nem "turnus váltás"-ban működik minden étkezés, valamennyire összejövünk.

Az, hogy egy "sziasztokkal" otthagy minket a párommal a szülőknél, pedig nem tudom eldönteni, hogy ennyire érzéketlenség, vagy szándékos bunkóság a részéről.

Vagy vajon velem van a gond és érzek alapnak bizonyos dolgokat, amiket nem kéne?

Ti mit gondoltok?

2024. jan. 14. 00:18
1 2 3 4
 11/31 anonim válasza:
64%

10.

ugyanez

kiborító

én mostani karácsonykor nem voltam ott

inkább otthon bekuckóztam

persze ment a pampogás, hogy milyen dolog hogy nem megyek

ki nem sz@rja le

2024. jan. 14. 01:08
 12/31 anonim válasza:
78%
Igazad van kérdező. Elég furcsa a tesód. Nálunk ezek a dolgok nem így mennek.
2024. jan. 14. 01:28
 13/31 anonim ***** válasza:
28%
Megvan neki a saját élete, ennyi az egész.
2024. jan. 14. 01:34
 14/31 anonim válasza:
62%
Mindenkinek meg van a saját élete, ha már kirepült otthonról. Ez nem is lenne gond, itt inkább az a zavaró, hogy az ünnepkor nem képes odafigyelni másokra, pedig az csak néhány nap egy évben. Utána mindenki hazamegy és folytatja a saját életét újra.
2024. jan. 14. 01:39
 15/31 anonim ***** válasza:
67%

"A saját apjával, anyjával nem próbál meg egy asztalhoz ülni. Milyen már az, hogy nagyapa kint ül a konyhában, reggelizik. Ők közben megterítenek az ebédlőben, és nekiállnak enni, szóba se kerül, hogy az apját, gyerekei nagyapját áthívják, hogy egyen velük"

Aha. Innen nézve meg milyen dolog, hogy az apa, a gyerekek nagyapja kiult egyedül a konyhába reggelizni, holott megterithetett volna az ebédlőben és eleve oda hívhatta volna őket, hogy egyének együtt.

"Nulla kommunikáció: a családban, vendégségban nem úgy viselkedünk, mintha a másik idegen lenne. Pár szót szerintem illendő lenne szólni, illetve valamennyire jelezni, hogy mi újság, mikor jön vissza."

Megtortent, a szüleid, vagyis a vendéglátók tudták ezeket. Neked nem kell mindenről tudni.

2024. jan. 14. 05:38
 16/31 anonim ***** válasza:
51%

Ahogy a 15-ös írja. Apád nem bunkó, hogy nekiáll egyedül reggelizni a konyhában közös reggeli helyett?

Amúgy nem értem, a szüleidnek láthatóan rendben van a dolog, a tesódéknak rendnen van a dolog, csak neked nem. Inkább azon kellene elgondolkodni, ha ennyire nem érdeklitek egymást szerinted családilag, akkor minek van erőltetve ez a közös karácsony?

2024. jan. 14. 06:31
 17/31 A kérdező kommentje:

Elég vegyesek a vélemények, sokféle ember van.

Akkor így kérdezem: egy hasonló helyzetben ti akartok elmenni moziba. Rendben, nem szeretnétek másokat meghívni. Elmondanátok a testvéreteknek, aki szintén ott vendégeskedik, hogy kinéztük a moziban ezt a filmet és arra elmegyünk? Vagy pároddal és a gyerekekkel összekészültök, egy sziasztokkal elköszöntök a testvéretektől, hogy ő ne is tudjon arról mivel töltitek az aznap délutánt a vendégségben?

2024. jan. 14. 08:45
 18/31 anonim ***** válasza:
82%

Hát, ha én ennyire külön életet élnék a testvéremtől, hogy kb. a kapcsolatot sem tartanánk évközben, akkor szerintem eszembe sem jutna megkérdezni. Meg gondolom, akkor nem is szeretnék vele menni, csak a családommal.

Én se a testvéremmel meg a sógornőmmel járok programozni, hanem a saját családommal.

De akkor te erre válaszolj: miért a testvéred a bunkó, hogy nem hívta apátokat reggelizni, miközben apátok sem hívott senkit közös reggelizésre?

2024. jan. 14. 08:50
 19/31 A kérdező kommentje:

18: nem megkérdezésről van szó, hanem, hogy elmondod-e.

Ugye más városban élünk, stb. Ha már egyszer összejött a család, ennyi kapcsolódás, beszélgetés szerintem illendő lenne, mégsem idegenek vagyunk.

Közös reggeli: valahol a diszfunkcionális család példái ezek. Ugye mindenki máskor kel, szülők korán, mi később stb. Apám mondjuk 7-kor kel, már éhes, mire a többiek 3/4 9-re elkészülnek. Nekiáll reggelizni. Nem ideális, de ha már épp úgy van, akkor én odamegyek hozzá, hogy csatlakozzon hozzánk, üljön oda a mi asztalunkhoz. Számomra ennyi magától értetődik. Testvéremnek meg az a magától értetődő, hogy még ennyit sem tesz meg.

Valahol fáj megélni, hogy így működik a családunk, és testvérem meg még mintha szándékosan akarna rátenni pár lapáttal. :(

2024. jan. 14. 09:24
 20/31 anonim ***** válasza:
67%
Nézd, én külföldön élek és évente egyszer járok haza. Nem szoktam anyámnak otthon külön bejelenteni, hova megyek, mit csinálok és kivel. Felnőtt vagyok. Annyit jelentek be, hogy mikor jövök vissza. Nekimsincs bejelentési kötelezettsége felém, felnőtt ő is, azt csinál, amit akar. Ha moziba tervezek menni, akkor azt vagy egyedül akarom, vagy az általam kiválasztott társasággal, ergo nem fogom anyámnak azt mondani, hogy figyi, anyu, moziba megyek, mert nem vele tervezek menni és ez úgy bejelentve kb meghívás lenne.
2024. jan. 14. 09:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!