Karácsonyra összejön a család. A testvérem viselkedése szerintetek fura, bunkó, vagy velem van a gond?
Adott két felnőtt testvér, egyikük a 30-as, a másik 40-éveiben jár. Összejön a család az idős szülőknél, családostól, gyerekekkel, a párjukkal, szűkösen, de elhelyezve a szülői ház különböző szobáiba stb.
Szóval a szokásos családi karácsony, néhány nappal megtoldva, de szilveszter előtt már mindenki utazik haza.
A testvéremmel kicsit távolabbi a kapcsolat, ritkábban találkozunk, időnként olyan fura, évek óta kissé idegesnek, ellenségesnek érzem, szóval nem is erőltetem, évi néhány alkalommal meglátogatom, kisebb ajándék a gyerekeknek, egy-egy rövid vizit. Tehát nem olyan bensőséges, de szerintem nagyjából korrekt kapcsolat, legalábbis én próbálok tenni érte, egyensúlyozni: szóval értitek.
Én egy ilyen karácsonyi alkalommal azért megpróbálnák valamennyire kapcsolatot teremteni, legalább úgy alakítani, hogy közösen együnk, összegyűljünk az asztal mellett, kicsit beszélgetni. A testvéremnek úgy tűnik erre semmi igénye, eszébe sem jut, hogy mondjuk ahelyett, hogy leül a párjával és a gyerekeivel mondjuk vacsorázni, lehetne szólni a többi családtagnak, hogy vacsorázzunk együtt, megteríthetnénk mindenkinek, ehetnénk egy asztalnál, ha már ilyen ritkán jön össze a család.
Hasonló dolog: mondjuk 27-én egyszer csak azt látom, hogy összeszedik magukat, felöltöznek, elköszönnek és elmennek valahova. A szüleimtől tudom még, hogy igen, most ők kinéztek egy filmet és elmentek megnézni moziba. Számomra egyszerűen bunkó dolognak tűnik, ahogy ezt (és más számtalan hasonló dolgot...) intéztek.
Nekem az a normális viselkedés, hogy hasonló körülmények közt elmondom, merre megyünk:
Ha moziba, akkor azt: hátha esetleg volna kedvük csatlakozni
Ha boltba, akkor lehet, hogy valami apróságot épp kellene venni és akkor semmiből nem áll nekünk hozni.
És lehetne sorolni...
Szóval értitek: mégis egy család vagyunk, nem idegenek egy olcsó panzióban, ahol közös a konyha és köszönök a másiknak, de legfeljebb ennyi a kapcsolat. Már csak az udvariasság szempontjából is elmondom, hogy most mi van, nem pedig csak otthagyom a többieket egy rövid elköszönéssel, miközben azt sem tudják, hogy egy fél órás sétára megyünk mentünk friss levegőt szívni, vagy egész délután távol leszünk.
Elfogadom, hogy más a személységünk, életünk, munkánk, kevés a közös téma, ritkán találkozunk, valahol van egy távolság köztünk.
De mégis: szerintem annyi lenne a minimum, hogy egy karácsonykor nem "turnus váltás"-ban működik minden étkezés, valamennyire összejövünk.
Az, hogy egy "sziasztokkal" otthagy minket a párommal a szülőknél, pedig nem tudom eldönteni, hogy ennyire érzéketlenség, vagy szándékos bunkóság a részéről.
Vagy vajon velem van a gond és érzek alapnak bizonyos dolgokat, amiket nem kéne?
Ti mit gondoltok?
"Apám mondjuk 7-kor kel, már éhes, mire a többiek 3/4 9-re elkészülnek. Nekiáll reggelizni. Nem ideális, de ha már épp úgy van, akkor én odamegyek hozzá, hogy csatlakozzon hozzánk, üljön oda a mi asztalunkhoz. Számomra ennyi magától értetődik. Testvéremnek meg az a magától értetődő, hogy még ennyit sem tesz meg."
Ezt nagyon rosszul látod, itt apámnak kellett volna őket invitalni magához, nem forditva
És akkor ez másoknál is így működik? Karácsony másnapján érkeznek a rokonok, becihelődés, ajándékosztás, közös vacsora, aztán a következő néhány napban mindenki éli világát a saját kis családjával a kényszerű és kissé zsúfolt "társbérletben", mintha csak idegenek lennének?
Egyéni programokat csinálnak, amiről a másik nem is tud, fel nem merül, hogy valahova közösen menjenek el?
Mondok valami egyszerűt: kigondoljátok, hogy elmennétek a helyi jégpályára korcsolyázni: te és párod, a gyerekekkel. Tényleg úgy csinálnátok, hogy neki indultok, anélkül, hogy a saját testvéreteknek egyáltalán szolnátok róla, hogy merre mentek?
Ha ezek után összefutnátok velük a jégpályán, hogy "jé, ti it itt vagytok?!", akkor nem lenne valami fura érzés, hogy talán ez kicsit ügyetlen dolog volt?
Komolyan érdekelne, hogy pl. egy átlag ember tényleg annyit sem szól a testvérének, hogy "sziasztok, mi most kimegyünk a koripályára..."?
Azért nem lesz diszfunkcionális egy család, mert az egyik 6-kor kel, a másik meg 8-kor, és nem egyszerre reggeliznek.
Aki 6-kor ébred, az éhezzen fél 9-ig, míg mindenki összeszedi magát? Nem értem a logikádat.
Egyébként meg, az itt a fő probléma, hogy neked valójában nincs senkid, nincs se párod, se családod és rosszul esik azt nézni, hogy ők elvannak nélküled is, míg te magányosan ülsz ott. De ha egyébként sem vagytok jóban, akkor nem tudom, mit értetlenkedsz, nem kötődnek hozzád, nem akarnak veled lenni, amiatt sem, hogy karácsony van.
A szüleidnek szóltak, hogy mennek majd moziba családilag, most miért kéne ezt neked külön lejelenteni? Nyilván együtt akartak menni, nem veled. Nem értem, ezt neked miért kéne külön mondani, ez nem illem.
Egyébként, megválaszoltad magadnak; nincs rád igénye. Ez az igazság. Gondolom, csak a szülők erőltetik a közös karácsonyt, ezért mennek, amúgy nincs kedvem jópofizni még veled is.
Ezért mondtam, hogy nem kell eröltetni ezt a nyálas, csevegős közös karácsonyozást, ha ennyire rideg, érdektelen a kapcsolat.
23: saját családom van, nálunk kicsi a gyerek, nála már bőven tinik.
Olyan programra, -karácsonyi vásár, ilyesmi - ahol látok esélyt, hogy érdekelheti őket, megkérdezem, hogy megyünk: nincs-e kedvük csatlakozni. Játszóházba, ilyesmibe nyilván nem hívom el őket, de mindig mondom, hogy merre megyünk, nem csak otthagyom a vendégségben lévő családtagokat egy rövid köszönéssel.
"
Megvan neki a saját élete, ennyi az egész."
Arra ott az év többi napja. Ha egy évben egyszer összejön a család, akkor nem különcködni kell.
Ráadásul a kisgyereknek is élmény, hogy a nagybácsival/nénivel mehet programokra. Milyen családmintát fog kapni a gyerek, ha azt látja, ha együtt vannak nagy ritkán, akkor is szeparálódnak?
28!
De mi a jo egert kellene a x nap minden egyes óráját másokkal tolteni?
"Komolyan érdekelne, hogy pl. egy átlag ember tényleg annyit sem szól a testvérének, hogy "sziasztok, mi most kimegyünk a koripályára..."?"
Nálunk ez úgy van, hogy valaki felveti, hogy "Lenne kedvetek ....?"
Nem mindenki megy mindenhova mindig, de mindig többen mennek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!