Milyen már az, hogy egy 5 tagú család összesen 30 ezer forint nászajándékpénzt ad?
Nem rég volt az esküvőnk. Először fel sem tűnt, mert két ugyanolyan nevű vendég volt. Az egyik úgy írta a kártyára, hogy Kissék, a másik pedig Kiss család (nyilván a Kiss csak példa). Mivel az egyik 5 tagú család, gondoltuk ők a Kiss család. Abban a borítékban 100ezer Ft volt. A másikban a 30 ezer, gondoltuk azt adta az idősebb házaspár. És akkor anyu kérdi, mennyit adtak Kiss néniék. Mondom 30-at. Mondja az kizárt, mert egy távolabbi rokonnak adtak tavaly 60-at. És hogy szerinte a család adta a 30-at.
Akárhogy nézzük, ez még azt sem fedezi, amit az étteremnek fizettünk az ételükért. És még el is csomagoltunk nekik hazára. Számomra döbbenetes ez a sóherség. Ha ennyire garasos lennék, el sem mennék.
Őszintén azon gondolkozom, hogy a legnagyobb gyerekük jövő hónapban ballag. Meghívtak, de szívem szerint el sem mennék. Vagy nem adnék egy vasat se. Csak ugye nem a gyerek tehet róla.
Csak sajnálni tudlak téged a férjed, a családod. Ennyire pénz körül forog az életed? Azért tartotok esküvőt/lakodalmat, hogy elvárjátok a vendégek anyagi helyzetéhez mér nászajándékot?
Értelmes családokban ez nem a pénzről szól. Ott annak örülnek, hogy együtt örülnek az ifjú párnak. Természetesen nászajándék álltalában mindenhol van, de nem az értéket veszik figyelembe, hanem a tényét. Esetleg a frappánságát, viccességét. Ássátok el magatokat!
Hát, te is garasoskodsz 😃. Nálunk pl az a szokás, hogy aki pénzt ad az fehér borítékban és nincs rajta név, átadja, megköszönjük, letesszük. Pont azért, hogy ne legyen f.sz méregetés, ki mennyit adott.
Amúgy simán lehet, hogy a "Kiss néniék" adták a harmincat, attól hogy másnak többet adtak lehet nektek ennyit. Tudod, gazdasági válság van, lehet tavaly futotta nekik a 60, idén csak 30 🤷🏼♀️. Vagy szimplán nem annyira kedvelnek titeket és csak annyit adtak, ami a kaját fedezi.
A lagzi meg kb sose hozza vissza az árát, ez ilyen. Régen más volt, ráadásul akkor a nő rokonok sütöttek, főztek, vitték a rokonok a tyúkot, süteményt (gyerekként én voltam még ilyen esküvőn, ahol az asszonyok csinálták, meg pár olyan falubeli asszony, akiket felkértek). Olcsóbb volt a tyúkolból kikapni a levesnek valót, mint éttermet bérelni.
Ezt benézted, elbaltáztad. Adtak annyit, amennyit gondoltak, és nem annyit, amennyit te gondoltál. Máshogy gondolkodtak. Gyerekkoromban nem értettem, hogy anyáámék miért mondják vissza az ilyen esküvős meghívásokat, mikor én kíváncsi lettem volna rá. Csórók voltunk nagyon, nem volt rá pénz. Nem értettem, miért kell arra pénz. Na, most már értem...És milyen jól tették, utazni kellett volna, ünneplő öltözék, plusz az ajándék pénz.
Mi a férjemmel alig voltunk harmincan összesen. Belefért volna nagyobb is, de úgy voltuk vele, hogy minek meghívni olyat, akivel nincs is közeli viszony. Olyan csináltunk magunknak, amire ha senki nem hoz egy vasat se, nem bántuk volna. Bőven plusszos lett így is, mindenki elég közeli rokon és barát volt ahhoz, hogy nem a "kell" mozgatta őket sem. Tudom, van , ahol az anyósok listát írnak, hogy kitől mennyi jött, mert ugye minimum ennyit kell visszaadni, ha ők mennek, és ezt sose értettem, főleg, hogy manapság nem a szülői háztól, csupas s-eggel házasodnak a gyerekek, és el kell őket a nulláról indítani, de hát ez van. Ha neked ér a kapcsolat annyit, hogy ezt a békát lenyeld, akkor ér, ha nem, akkor nem mész el, vagy elmész egy szál virággal, és te is aránytalanul vékony borítékkal, hogy érezzék a "törődést". Én azonban úgy gondolom, hogy a fene megette az ilyen rokoni viszonyt, most gondolj bele, hogy nekik majd egyszer 3 kölykük is ballag, házasodik, mennyit kell jattolnod, neked meg mi van, ha csak 1 gyereked lesz? Sose látod viszont ezeket a befektetett pénzeket! Vigyázni kell ezekkel a sz---rágó sokgyerekesekkel, mindig csak kapnak, adni meg nincs miből! (irónia bezárva).
Örülj neki, hogy egyáltalán volt valami a borítékban.
Egy ismerősöm esküvőjén valaki össze hajtogatott taknyos zsebkendőt rakott bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!