Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Milyen már az, hogy egy 5...

Milyen már az, hogy egy 5 tagú család összesen 30 ezer forint nászajándékpénzt ad?

Figyelt kérdés

Nem rég volt az esküvőnk. Először fel sem tűnt, mert két ugyanolyan nevű vendég volt. Az egyik úgy írta a kártyára, hogy Kissék, a másik pedig Kiss család (nyilván a Kiss csak példa). Mivel az egyik 5 tagú család, gondoltuk ők a Kiss család. Abban a borítékban 100ezer Ft volt. A másikban a 30 ezer, gondoltuk azt adta az idősebb házaspár. És akkor anyu kérdi, mennyit adtak Kiss néniék. Mondom 30-at. Mondja az kizárt, mert egy távolabbi rokonnak adtak tavaly 60-at. És hogy szerinte a család adta a 30-at.

Akárhogy nézzük, ez még azt sem fedezi, amit az étteremnek fizettünk az ételükért. És még el is csomagoltunk nekik hazára. Számomra döbbenetes ez a sóherség. Ha ennyire garasos lennék, el sem mennék.

Őszintén azon gondolkozom, hogy a legnagyobb gyerekük jövő hónapban ballag. Meghívtak, de szívem szerint el sem mennék. Vagy nem adnék egy vasat se. Csak ugye nem a gyerek tehet róla.

#sóherség #nászajándék #döbbenet #kaksirágó #többetnemhívom
2023. máj. 30. 20:18
 111/140 A kérdező kommentje:

100, persze. Te adtál számlát a nászajándékpénzről? Vagy a karácsonyi ajándékaidról? Komolyan, ekkora tolok a mesekönyvben sincsenek.

Úgy csináltok, mintha ajándékot adni nem lenne egyidős kb az esküvőkkel. Már a középkorban is biztos adtak, ha más nem egy tyúkot. Nyilván ma már más a fizetőeszköz és egy esküvő is drágább. De úgy tűnik, ti az ingyenkaja miatt jártok vendégségbe. Már ha valaki meghív ilyen ingyenélőket.

2023. jún. 3. 07:19
 112/140 A kérdező kommentje:

103.

Azért kell olyan és akkora esküvő, mert normális embernek egy van belőle egész életében. Normális embernek ez egy fontos esemén, egy mérföldkő. És a legtöbb nő egész életében erről álmodik.

2023. jún. 3. 07:22
 113/140 anonim ***** válasza:
100%
Igen, szokás az ajándékozás. Mit nem fogsz fel azon, hogy ti valami okból "csak" ennyit értetek nekik?! Ez volt az ajándékuk. Pont. Az , hogy neked ez szánalmasan kevés, hogy illetlen, és felháborítóan pofátlan, értjük. De szerinted attól, hogy itt a gyakori népének hőbörögsz, meg fog oldódni valami? Ok, kiírod a dühödet, de ez nem fog változatni azon, ami a problémád, hogy most meg ők várnak titeket vendégségbe, és neked kell tolni a pénzt. Veszed a lapot, és te is csak egy szál kóróval, meg eg ycsomag színes ceruzával mész, és lezabálod a veszteséged - apropó a ballagási ebédre/vacsorára nektek mennyivel illene menni, hogy fedezzétek 2 főre a kiadásokat +ajándék?
2023. jún. 3. 07:25
 114/140 anonim ***** válasza:
100%
De még mindig nem írtad, miért vagy ebben ilyen biztos, hogy ki melyiket adta... Ha kifizették a kaját az hol "ingyenélés"? Ha a család adott százezret az fedezi a kaját. Fejenként 20ért tuti nem evett egyik gyerek sem, alkoholt pláne nem fogyasztottak (nekem az étteremben is lekellett adni, hány gyerek, mert rájuk nem számították fel a korlátlan italfogyasztást, csak az üdítőt). Én pl nem, nem az "ingyenkaja" miatt megyek vendégségbe, mert én simán lemondom az ilyen meghívásokat, ha rokon ha nem, de nem is az ajándék miatt hívok vendégeket. Sőt! Az árakat sem szoktam nézni, hogy milyen értékben adnak ha tárgyi ajándék.
2023. jún. 3. 07:27
 115/140 anonim ***** válasza:
100%
Ahh...ezért nem megyek esküvőre. Vicc már.
2023. jún. 3. 07:33
 116/140 anonim ***** válasza:
100%
Ha egy másik ember esküvője számomra vendégként arról szól, hogy én fizessem meg a kajámat és ezen felül adjak, hogy haszonnal is záruljon a dolog akkor őszintén miért menjek? Én megvagyok a vacsorátok nélkül, neked miért van szükséged a közönségre az esküvődhöz? Nem erről kellene szólnia az egésznek, a te esküvődre senkinek nem lett volna szabad elmennie a szülőkön kívül szerintem. Aztán megnézném hogy érezted volna magad a közönség nélkül.
2023. jún. 3. 08:37
 117/140 anonim válasza:
100%

"Az szokás úgy tartja, hogy ha ajándékot akarsz adni (illik), akkor azt a kaján felül."

Ha ennyire képben vagy az illemmel, akkor azt is tudnod kéne, hogy nem illik valakit úgy vendégségbe hívni, hogy elvárod nemcsak a viszonzást, hanem hogy még ő fizessen. Ha úgy érzed, hogy egy családon csak károd keletkezik akkor ha nem fizetnek ki neked egy minimum X összeget, akkor egyáltalán nem illik meghívni őket. Egy 3 gyerekes családnál a mai gazdasági helyet mellett ennyi pénz is rengeteget számít.

Sajnos az ilyen illemszabályok miatt egyre többen mondják le az esküvői meghívásokat, mert nem fér bele nekik, hogy több tízezret fizessenek egy vacsoráért. A saját esküvőmön is volt olyan meghívott, aki emiatt nem akart részt venni, pedig hangsúlyoztuk, hogy nem tartunk igényt a pénzre. Végül többen is voltak, akiktől csak apróbb tárgyi ajándékot kaptunk, de így is nagyon örültünk, hogy ott tudtak lenni, pedig nem közeli rokonokról van szó. Olyan embereket hívtunk meg, akiknek szívesen fizettük a vacsoráját úgy is, hogy egy forintot nem kapunk vissza belőle. Másképp nincs is értelme vendégeket hívni sem esküvőre, sem máshova.

2023. jún. 3. 08:54
 118/140 anonim ***** válasza:
95%

Ismertem ilyen sóher zsugori menyasszonyt. Sajnos az akkori párom miatt el voltam rángatva rá. Kapott is egy taknyos zsepit a borítékba.

Hát hol élsz te bogaram? Budapesten a Duna mellett az 5.kerületben a Dunakorzóban 3 fogás 15 ezer forint egy főre. Akkor te itt milyen árakról beszélsz? Annál csak fent a 12.kerületben lehet enni, az országban mindenhol máshol simán fele ennyi. Mondok én neked szívesen vagy 8000éttermet Pesten ahol lazán itallal együtt 6000egy vacsora.

Meg vegyük már azt bele hogy gondolom svédasztalos volt… szóva te szerinted mennyit eszik egy gyerek? Annyit mint egy meglett felnőtt?!

2023. jún. 3. 08:56
 119/140 anonim ***** válasza:
88%
Ha meglettem volna hívva erre a csodára lehet valami barnát teszek a borítékba :D
2023. jún. 3. 08:58
 120/140 anonim ***** válasza:
100%
Hát az tényleg szégyen, hogy oda jutottunk sokan ezért nem mennek el egy esküvőre. :( És a normális menyasszonyoknak ki kell hangsúlyozni ha megsejti ezt, hogy nem várunk el aqnyagiakat csak szeretnénk ha velünk lennétek ezen a csodálatos napunkon. Szomorú kérdező, hogy te típusod miatt van ilyen.
2023. jún. 3. 09:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!