Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Tényleg ennyire gáz a helyzet...

Tényleg ennyire gáz a helyzet nyelvtudásban nálunk?

Figyelt kérdés

Én ezt nem értem, most is volt több felmérés és tanulmány, hogy a magyarok valami rejtélyes oknál fogva egyszerűen nem képesek nyelveket tanulni, és alig 30% gagyog egy idegen nyelvet.

Ehhez képest, eddig akárki jött hozzánk Ny-Európából, tök evidens volt még a 14 éves gyerekeknek is, hogy folyékonyan beszéltek angolul, mert az egyszerűen alap, utána jöhet egy második idegen nyelv. nem is értem amúgy, hogy lehet az angol nélkül a mai világban ellenni, hiszen ilyen teljesen alap dolgokra gondoljunk, ebay, egyáltalán az internet világa, most abba bele se menjünk, hogy komolyabb tudományos dolgok is csak angolul érhetők el ...

És azt se értem, hogy 2018-tól kötelező lenne a középfokú az egyetemi felvételihez., amikor nekem a 90-es években is kötelező volt. Azóta rosszabb lett a helyzet, vagy mi történik?

Valaki érti ezt? És miért pont a magyarok járnak ebben is élen, mint minden negatívumban?

2017. jún. 26. 08:20
1 2 3 4 5
 31/43 A kérdező kommentje:

30

így van, ez a mentalitás abszolút így van sztem is, de azért azzal nem értek egyet h a német világnyelv lenne.... mert? az angol nyilván, na de németet összesen hány országban beszélnek akár anyanyelvként akár közvetítőnyelvként? nem sokban ...

régen se nagyon értettem ezt a párosítást amúgy a gimnáziumokban, hogy vagy angol vagy német. aztán persze jött egy olyan verzió is h ennek azért erős indokai voltak, mégpedig igen csak túlképezték a német nyelvtanárokat és próbálták rátukmálni akire csak lehetett a németet (rám is ... de megúsztam).

azért egy angol-francia vagy angol-spanyol "némileg" inkább világnyelv, nem?

2017. jún. 27. 11:34
 32/43 anonim ***** válasza:

No persze, a pontos fogalmazás az elengedhetetlen lett volna, én a világnyelvet a műszaki élet, a tudomány és technika oldaláról közelítettem meg, csak nem mondtam. Lehet, hogy egész Dél-Amerikában több marhapásztor és favella-lakó beszél portugálul és spanyolul, mint amennyien az egész bolygón lakunk (bár ez ellentmondás :) ), de az nekem nem világ.

A franciák nem jönnek számításba, eleget olvastam angol nyelven ahhoz, hogy hevesen szeressem az óceánt és lenézzem a franciákat. :D

2017. jún. 27. 11:56
 33/43 anonim ***** válasza:

"Ja, meg a szuahéliek és a kirgizek is.

Szedjünk össze még ilyen példákat a hordó legaljáról, jó? Nekünk az európai átlaghoz kell viszonyítanunk magunkat, már persze ha az lenne a cél, hogy velünk versenyképesek legyünk. (Ha jó nekünk Ázsiában lenni akkor nem szóltam.) "

Pont előtte írtam h Nyugat-Európában rokon nyelveket tanulnak!

2017. jún. 27. 12:18
 34/43 anonim ***** válasza:
52%

Nem szeretem az efféle magyarellenes kérdéseket, tényleg.

Amiben valában élen járunk, vagy jártunk, az az egyenesség, őszinteség. A legtöbb negatívumban való "élenjárás" ebből következik. Mert mások hazudnak, "szépítenek" a statisztikákban, véletlenné, balesetté válnak olyan dolgok, amikről MI, MAGYAROK elismerjük, hogy nem azok.

A turistákkal való beszélgetésről annyit, hogy persze, hogy nem fogok angolul-németül-oroszul segíteni egy bunkón, nyomulóan rámugató beképzelt németnek, amerikainak, ausztrálnak, franciának. Megvárom, hogy még a szemembe nézve sem viselkedik máshogyan, aztán annyi. Viszont, gyakran előfordult, hogy még el is kísértem olyanokat, akik emberként szólítottak meg, és nem ingyen szolgáltatásnyújtó, lekezelt valakiként. Aki pedig még törten magyarul köszönt is, még kezet is fogtam vele.

2017. jún. 27. 22:51
 35/43 A kérdező kommentje:

ezt vártam már :) néhányan mindenbe képesek bele látni a magyarellenességet, témától abszolút függetlenül. de hét ez se újdonság ezúttal, olvastam már sok olyan okos véleményt, mely szerint egy igaz magyar nem tanul más nyelvet, tehát ezen most nem döbbenek meg ...

ja és a magyar őszinte ... aha., hát nem tudom, én eddig a legalattomosabb hátbatámadásokat pont magyaroktól kaptam mindig, én az ellenkezőjét látom, egy nyugati, civilizált ember megmondja nyíltan a szemedbe, ami a gondja. a magyar már nem annyira, kellemesebb az áskálódás, miközben a képedbe mosolyog. úgyhogy na akkor most legyek magyarellenes ... pedig csak saját sokszoros tapasztalatom ismét.

2017. jún. 28. 09:30
 36/43 anonim ***** válasza:
52%

Tudod, kérdező, én is gondoltam már külföldön, hogy magyarok voltak, akik csúnyán kihasználtak. Aztán kiderült, hogy csak magyarul beszéltek.

Az baj, ha nem látod, hogy elfogult vagy a magyarokkal szemben. Bár, ha nem vagy magyar, szíved joga eldönteni, hogy hová tartozol.

Ha a felszínnél mélyebbre nézel, láthatod, hogy a definíciókon áll vagy bukik, hogy egy statisztikában hova kerül egy-egy alany. Hogy túladagolás vagy baleset lesz az öngyilkosságból, stb.

2017. jún. 28. 15:25
 37/43 anonim ***** válasza:

Jézusmária! Meneküljetek, mert ragadós lehet.

A maygarul beszéló csúnyán kihasználók. :D

Nincs a világon olyan nemzetközi szélhámos, ártó szándékú ember, aki ugyanúgy beszél magyarul, mint egy magyar. :D

Ezzel szemben rengeteg olyan magyar van, aki külföldön elért legalább egy előmunkás vagy csoportvezetői pozícióba, és mondja, hogy magyarokat nem szívesen alkalmaz, mert csak áskálódnak egymás ellen. :)

De ezt nekem már kedélyesen vigyorogva mondta kanadai ember a kilecvenesek elején. :) Hozzátéve, hogy jugoszlávval, stb ilyen problémák nincsenek.

2017. jún. 28. 16:41
 38/43 anonim ***** válasza:

16.41.

Kanada egy különleges hely magyar szempontból, igaz-e? És szerintem pontosan tudod, hogy miről beszéltem. Csak terelsz.

2017. jún. 28. 17:22
 39/43 anonim ***** válasza:

Nekem is most esett le, szal nem biztos hogy terel :D

Szal akkor a c tipusúak :D

Egyébként az is igaz, amit írtak, hogy a magyarok szeretnek áskálódni, betartani.

2017. jún. 28. 17:24
 40/43 anonim ***** válasza:

17.24.

A fene egye meg; mégse olyan egyszerű, úgy néz ki. Hagyjuk.

2017. jún. 28. 21:45
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!