Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Tényleg ennyire gáz a helyzet...

Tényleg ennyire gáz a helyzet nyelvtudásban nálunk?

Figyelt kérdés

Én ezt nem értem, most is volt több felmérés és tanulmány, hogy a magyarok valami rejtélyes oknál fogva egyszerűen nem képesek nyelveket tanulni, és alig 30% gagyog egy idegen nyelvet.

Ehhez képest, eddig akárki jött hozzánk Ny-Európából, tök evidens volt még a 14 éves gyerekeknek is, hogy folyékonyan beszéltek angolul, mert az egyszerűen alap, utána jöhet egy második idegen nyelv. nem is értem amúgy, hogy lehet az angol nélkül a mai világban ellenni, hiszen ilyen teljesen alap dolgokra gondoljunk, ebay, egyáltalán az internet világa, most abba bele se menjünk, hogy komolyabb tudományos dolgok is csak angolul érhetők el ...

És azt se értem, hogy 2018-tól kötelező lenne a középfokú az egyetemi felvételihez., amikor nekem a 90-es években is kötelező volt. Azóta rosszabb lett a helyzet, vagy mi történik?

Valaki érti ezt? És miért pont a magyarok járnak ebben is élen, mint minden negatívumban?

2017. jún. 26. 08:20
1 2 3 4 5
 11/43 anonim ***** válasza:

#6 ertek egyet.

Aprilisban ausztral baratok mentek Budapestre. Megnyugtattam oket, sokan beszelnek angolul, foleg a fiatalok. Visszajonnek, beszamoloban volt , hogy minden szep es jo volt. De utcan barkihez probaltak szolni, elfutottak eloluk, mondvan, hogy nem tudnak/nem ertenek angolul. Nagyon meglepodtek, de en is.

2017. jún. 26. 16:10
 12/43 anonim ***** válasza:
Bocsanat,#5-ost akartam irni. Ovele ertek egyet en is.
2017. jún. 26. 16:35
 13/43 A kérdező kommentje:

és akkor mégis minek tudható be az 5-ös szerinti helyzet? és miért lennének nyunyák a magyarok? csak mert? hát nem tudom, nekem ez fura, még eszembe nem jutott ilyen soha, pedig az én angolom se felsőfokú azért.

és azért nem igazán tudok egyetérteni több okból se a legtöbb válasszal.

Eddig hozzánk akárki belga, dán, norvég jött, mind gyönyörűen beszéltek angolul, döntően középiskolások. most pont az olaszokat ne hozzuk példának, ők közismerten szintén borzalmasak, de azért az értelmesebb fiatalabb generáció mát ott is igen komolyan beszéli az angolt.

aztán meg divat szidni az oktatást, és abszolút igazatok is van, egy rakás .ar, de ez elmondható ám más országokban is, csakhogy azért ne mindent a tanárnak kelljen már az ember szájába adni. az én időmben még nyelvkönyv is csak a komcsi-féle létezett az én nyelvemből, csak angol-német volt kicsit nagyobb választék, és mégis le tudtuk tenni érettségiig a középfokút (magántanár nélkül, de az igaz h elég pokoli otthoni tanulással).

Szóval azért sok sebből vérzik ez a dolog.

A másik, amit nem értek, ezt az örökös nyelvtanozásra hivatkozást. Már bocs, de ha nem vagytok tisztában a nyelvtannal, hogy akartok beszélni jól egy nyelvet? Ismertem én ilyet, aki azt mondta, minek az, majd ő kimegy baby sintérkedni, és ott "felszedi" a nyelvet, na aztán "fel is szedte", ugyanis olyan lélegzetelállító folyékonysággal beszélt teljesen rosszul., hogy az hihetetlen volt. Nem volt egy hibátlan mondatta. A folyékony kommunikáció megvolt, de amolyan "én menni a bolt és venni sok krumpli tegnap volt" -szinten. Most ez lenne a cél, mondván, hogy unalmas a nyelvtan? ami ráadásul nem is igaz sztem, ugyanis a legtöbb nyelvnek nagyon izgalmas és logikus a nyelvtani szerkezete. Én ebben sokkal inkább a hárítást látom, hogy addig se kelljen tanulni, és lehet szidni a rossz könyveket.

Szóval nem tudom ... saját és mások tapasztalata alapján se nagyon tudok egyetérteni ezekkel az érvekkel, és számomra fura.

(és de igen, a 90-es években bizony kötelező volt egyetemi felvételihez, pontosan emlékszem a mai napig erre, diplomához pedig két db közép C kellett vagy 1 db felső C. úgy látszik, azóta nagyon hígult a dolog, csak hát meg is van az eredménye.)

2017. jún. 26. 20:12
 14/43 anonim ***** válasza:
100%

"és akkor mégis minek tudható be az 5-ös szerinti helyzet? és miért lennének nyunyák a magyarok? csak mert? hát nem tudom, nekem ez fura, még eszembe nem jutott ilyen soha, pedig az én angolom se felsőfokú azért. "

Én írtam az ötös választ. Több oka is van ennek. Az egyik simán mentalitásbeli különbség, a magyarokban jobban benne van a hibázástól való félelem. Illetve az oktatási rendszerünk sem igazán a kezdeményezőkészséget támogatja, hanem a hibázástól való rettegést. Más országokban sokkal jobban támogatja maga az oktatás is, nevelés is, meg egyáltalán a közhangulat, hogy merj próbálkozni, nem baj, ha hibázol. Sok nyelvtanár (pl anyukám) megfigyelése, hogy a legfontosabb feladat az önbizalom növelése, a tanuló meggyőzése, hogy használja a nyelvet, nem fogja senki kiröhögni, ha hibázik vagy nem tökéletes a kiejtése.

Ez egy jó cikk a témában:

[link]

Nyilván túlozva adja elő a dolgot, illetve azért azt sem látom a gyakorlatban, hogy az amerikaiak tényleg ennyire pengék lennének nyelvtanulásban (hiszen igazából nincs rá szükségük, miért kéne erőfeszítést tenni), de az ilyen különbségek tényleg léteznek a magyarok és az amerikaiak (és sok más nép) között (nyilván tisztelet a kivételnek).

2017. jún. 26. 20:26
 15/43 anonim ***** válasza:

"A másik, amit nem értek, ezt az örökös nyelvtanozásra hivatkozást. Már bocs, de ha nem vagytok tisztában a nyelvtannal, hogy akartok beszélni jól egy nyelvet? "

Nyilván kell a nyelvtan, de sok tanár a végsőkig nyúzza vele a tanulókat, valódi nyelvhasználatra alig fektetnek hangsúlyt.

2017. jún. 26. 20:35
 16/43 Vree ***** válasza:
89%

Az #5ös azért egyfajta "szerénység" vagy "félénkség", ami, ha sok más nem is, de egy picit a mi oldalunkra dönti a mérleget. :D Én is a tökéletes (haha!nahiszen) nyelvtudásommal olykor "reflexből" le akarom tagadni, ha megszólítanak az utcán. Mondjuk sok turista a mi fogalmaink szerint kicsit bunkó is, ha nem kap tökéletes választ, már bye és megy is a következő emberhez. Nem érdekli, hogy töröd magad érte. :D

És #5nek teljesen igaza van, hogy más nemzeteknek más a habitusa: az amerikai nagy önbizalommal beszél akkor is, ha 100nál kevesebb szót tud, nyelvtudásnak jelöli meg a rubrkában az alapfokot is. Tehát van abban valamennyi valóság, hogy a magyarok nyelvtudása kicsit gyengébbnek láttatja magát, mitn amilyen valójában. (Na nem ANNYIVAL, hogy ne legyen így is siralmas az összteljesítményünk, de igen, itt visszakapunk egy pár jutalompontot. :D)

2017. jún. 26. 21:06
 17/43 Vree ***** válasza:
89%
A nyelvtanozás szidását én se értem. (Mondjuk el is engedem valószínűleg a fülem mellett, mert nekem nem tűntek fel ezek a kommentek.) A jó nyelvtan segíti a választékos, magabiztos beszédet. Azt képzelni, hogy lefaragunk a nyelvtanból, és azt az időt majd jól a beszédre fordítjuk - alapvető tévedés. Olyan, mint ha azt mondanánk az építésznek: ne trjük annyit a fizikával meg matematikával, térjünk rá rögtön a házépítésre.
2017. jún. 26. 21:14
 18/43 anonim ***** válasza:
100%
Akkor úgy írom, hogy igen, kell a nyelvtan, de hozzá kell a nyelvhasználat is, ami sok helyen viszont nincs.
2017. jún. 26. 21:19
 19/43 Vree ***** válasza:
89%

Amúgy összefoglalom a szerintemeket, azt' hagyok másokat érvényesülni, jókat mondanak:

1. felfogásbeli különbség - nincs a köztudatban, hogy a nyelvtudás alap, nem megvetendő; belejátszik az idegenekkel szembeni előítélet, a múltban élés

2. nincs hagyománya, háttere, ami nyomná az újakat előre

3. az oktatás rossz helyzete, folyamatos leépítése, pénzek elvonása a több, célzottabb támogatás helyett

(nem vicc, az általam látott iskolák mindegyike romlott csak a jelen kormányzat alatt)

4. általában a társadalmi különbségek, nyilván ha nő a szakadék a szegények és a középosztály között (ezért is lehet a kormányt hibáztatni), és nő a szegények műveletlensége, az rontja a statisztikai átlagot akkor is, ha a középosztály nyelvtudása amúgy javul.

2017. jún. 26. 21:25
 20/43 anonim ***** válasza:

Most bocs, de itt 10 perceket rászántunk, hogy elmondjuk neked a tapasztalatainkat, aztán még azzal jössz egy "kösz" helyett, hogy mennyire nem értesz velünk egyet? :D Azért kicsit visszatetsző.

Ezt a témát nem lehet egyöntetűen megfogalmazni,nehéz pontos adatokat találni, nehéz vizsgálni...

2017. jún. 26. 21:37
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!