Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Ha a hochdeutsch-ot beszélem,...

Ha a hochdeutsch-ot beszélem, akkor mennyire értem meg az osztrákokat beszéd közben?

Figyelt kérdés

Bécsbe mennék, folyamatosan tanulok meg hallgatok németet (TV, Rádió), de mennyire fogom megérteni az átlag osztrákot?

Mert láttam már olyan osztrák dialektusban írt szöveget, hogy csak pislogtam.

Pl : ich habe -> i hob

Ugye nem így beszélnek a mindennapokba?

2013. jan. 18. 11:32
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:

a ge hearst kb. annyit jelent, mint "figyu máá"

szóval bécsben is tudnak nagyon erősen tájszólással beszélni, de boldogulni fogsz.

ha egy északnémet délre költözik vagy fordítva, akkor is boldogulnak. a füled majd rá fog állni, vannak bizonyos kifejezések, melyeket a németek nem használnak,de neked könnyű lesz (pl. Blumenkohl helyett ilyen nehéz szavakat használnak, hogy "Karfiol") :)

aktívan megtanulni egy tájszólást az több év és még akkor sem biztos, h sikerül :) de azzal ne próbálkozz, mert ha magyar akcentusod keveredik egy tájszólással, az borzasztónak hangzik :)

és bécsben a zsemle nem Brötchen, hanem Semmel ... ilyenek vannak még :)

2013. jan. 18. 16:54
 12/26 anonim ***** válasza:
még annyit, hogy az osztrák tv-ben a hírbemondó kiejtése is meg van színezve egy picit :)
2013. jan. 18. 17:01
 13/26 A kérdező kommentje:

Középfokon beszélek németül de annyira azért nem állt rá még a fülem, mert nem tudnám megkülönböztetni a németet az osztráktól.:)

Amúgy német nyelvnél milyen a magyar akcentus?

hogy beszél az, akinek magyar akcentusa van?

2013. jan. 18. 18:14
 14/26 anonim ***** válasza:
Én is középfokon beszélem a németet, és nemrég volt alkalmam beszélni egy osztrákkal, aki osztrák dialektussal beszélt. Hát kisvárosból jött, valahonnan Közép-Ausztrából, de nemnagyon értettem meg mit mondott. A kiejtés is teljesen más, meghát ugye vannak saját szavaik is.
2013. jan. 18. 18:35
 15/26 A kérdező kommentje:

Miért lesz nagyon csúnya, ha az osztrák dialektust próbálom elsajátítani?:S

pl bald helyett azt mondom boid.

2013. jan. 18. 20:13
 16/26 anonim ***** válasza:
100%

Miért lesz nagyon csúnya, ha az osztrák dialektust próbálom elsajátítani?:S

pl bald helyett azt mondom boid.

Mert egyrészt amit boid-nak irnak, az nem egészen igy hallatszik, ez csak megközeliti az ottani kiejtést.

Meg elsajátitani sem fogod tudni, mert eleve magyar akcentusod van, ha ezzel akarsz dialektet beszélni, az olyan, mint amikor valaki raccsol és olyan nyleven akar beszélni, mai tele van kemény R hangokkal, és mindezek mellett még nyelvtanilag is hibás, amit mond.

2013. jan. 18. 21:33
 17/26 A kérdező kommentje:

jó a boid az nehéz példa de pl a kein/keine/kein helyett sokszor annyit írnak és mondanak h ka (ká)....azt azért elhibázni TALÁN nem lehet :P

Egyébként én úgy tudtam, hogy a magyar akcentust le lehet úgy "küzdeni" úgymond, hogy megfelelően hangsúlyoz valaki...mármint németesen.

2013. jan. 18. 21:57
 18/26 anonim ***** válasza:
a magyar akcentus az első szótagra hangsúlyoz, jobban nyújtja a szavakat, erőteljesebb az "e" betű ...kb. így tudnám megfogalmazni. :)
2013. jan. 18. 22:14
 19/26 anonim ***** válasza:

itt le tudod tölteni a windows-t osztrákul /nem komolyan venni/ :D

[link]

2013. jan. 18. 22:23
 20/26 A kérdező kommentje:
Letöltöttem...jézus...és amilyen idiótán van leírva, kb úgy ejtik is ki?
2013. jan. 18. 23:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!