Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Ha a hochdeutsch-ot beszélem,...

Ha a hochdeutsch-ot beszélem, akkor mennyire értem meg az osztrákokat beszéd közben?

Figyelt kérdés

Bécsbe mennék, folyamatosan tanulok meg hallgatok németet (TV, Rádió), de mennyire fogom megérteni az átlag osztrákot?

Mert láttam már olyan osztrák dialektusban írt szöveget, hogy csak pislogtam.

Pl : ich habe -> i hob

Ugye nem így beszélnek a mindennapokba?

2013. jan. 18. 11:32
1 2 3
 1/26 A kérdező kommentje:
Mert ugye a hochdeutsch-ot leginkább Németországban használják.
2013. jan. 18. 11:35
 2/26 anonim ***** válasza:
100%

Tévedés, a Hochdeutsch minden német nyelvterületen a hivatalos nyelv.

De ettöl függetlenül jóformán nincs olyan hely, ahol ténylegesen ezt beszélné bárki is, a legtöbben többé-kevésbé tájszólást kevernek bele.

Ausztriában az osztrák eléggé más kiejtésü, a Dialektben leirt szövegeket általában csak a "bennszülöttek" tudják elolvasni, más helyröl származók nem igen.

A legtöbb helyen privát a dialektet használják, de ha idegenek is ott vannak, akkor a legtöbbször próbálnak figyelni, hogy a Hochdeutschot használják nagyjából.

Ha valahol nem érted öket, akkor kérd meg, hogy lassabban beszéljenek, és mondd meg nekik, hogy a dialektet nem érted. Ilyen esetben figyelnek egy ideig, ha megint visszaesnek a dialektbe, akkor megint szólj, általában igen segitökészek.

2013. jan. 18. 11:58
 3/26 A kérdező kommentje:
És bele lehet egy idő után jönni az osztrák dialektusba? Vis hogy már azt is megértem vagy beszélem....ebbe bele lehet jönni?
2013. jan. 18. 12:49
 4/26 A kérdező kommentje:
Médiában, újságban amúgy a hochdeutschot használják?
2013. jan. 18. 12:54
 5/26 anonim ***** válasza:
Művelt osztrákok is beszélnek Hochdeutschot, ha megkéred rá őket. A műveletlenek viszont nem tudnak. Nem épp könnyű akcentus az osztrák, de még mindig sokkal könnyebb, mint a svájci. Meg kell szokni, ha jó vagy németből, megszokja a füled és érteni fogod. Annyira nem kell tőle tartani.
2013. jan. 18. 13:19
 6/26 anonim ***** válasza:

A hivatalos helyeken (TV, mármint a hirek, természetfilmek, újásg, stb) Hochdeutschot használnak.

Ha jó a füled, akkor idövel - kb fél év-év - alatt megérted azokat, akik csak mérsékelten használnak dialektet, a müvelenetlenebb embereket viszont elég nehezen.

2013. jan. 18. 13:21
 7/26 anonim ***** válasza:
Hamar meg lehet szokni, legalábbis mindig amikor kint voltam elég hamar ráálltam.
2013. jan. 18. 13:55
 8/26 anonim ***** válasza:
Nem olyan nagy a különbség. Meg ha látják hogy külföldi próbálkozik ők se hadarnak, és érthetőbben próbálnak beszélni. (kivéve az öregeket)
2013. jan. 18. 14:28
 9/26 anonim ***** válasza:
Egy bécsit nagyjából teljesen megértenél, egy vorarlbergi falusi öregembert viszont valószínűleg nem:)
2013. jan. 18. 15:46
 10/26 anonim ***** válasza:

Csak a parasztos osztrakok nem beszelnek hochdeutschot...

De ha ott elsz mondjuk akkor megfogod erteni, söt atveszed tölük.

2013. jan. 18. 16:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!