Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Matekfeladatot egybeírják?

Matekfeladatot egybeírják?

Figyelt kérdés

2012. nov. 14. 12:54
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
Ha a Google-találatok fontosabbak, mint a szabályzat, akkor vajon az 1-jén forma helyett/mellett helyes az "1-én", a szerviz helyett/mellett a szervíz stb.?
2012. nov. 18. 20:40
 22/26 A kérdező kommentje:
hagyjad, aki hüje az is marad
2012. nov. 18. 21:56
 23/26 anonim ***** válasza:

Aki itt nem tudja használni a Google-t, az te vagy, hiszen azért teszel fel itt kérdéseket ahelyett, hogy megválaszolnád őket, kedves kérdező! Így nyilván te is "az" maradsz, méghozzá pontos "j"-vel, fölösleges erőlködnöd. Csak egy online helyesírási szótárt kellett volna keresned, de még ez sem jutott eszedbe...

Hát, bizony, "1-én" helyett "1-jén" a helyes a szótár szerint, kérdés, hogy meddig, ugye? Mert a nyelv egy élő, dinamikusan változó struktúra, és ha már végképp csak a nyelvészek írják majd "helyesen", akkor az egész egy nagy kalap gombócot sem fog érni, a "helyes" meg elveszíti az értelmét. Ez a folyamat már most megfigyelhető egy sereg szó esetében, csak ki kellene nyitni a szemeket!

A számítógépes nyelvészek pedig, akik fordító- és szótárprogramokat, helyesírási ellenőrzőprogramokat írnak, vagy épp nyelvi korpuszokat készítenek adatfeldolgozás céljából, kitörölhetik a ...-t a helyesírási ismeretükkel, ugyanis a legtöbb magyar ember semennyire sem tud helyesen írni, és mindent úgy ír, ahogy gondolja. Pl. a kérdés feltevője is, aki azt hiszi, hogy az "egybeírják" egybe írandó csak azért, amit jelent, utána pedig nagyszájúan osztja az észt (mintha neki lenne).

2012. dec. 4. 13:05
 24/26 anonim ***** válasza:

Kedves 21-es!

A kérdés úgy is feltehető, hogy ha a Google több találatot ad a "helytelen" formára, mint a "helyesre", akkor vajon melyik a fontosabb (az emberek, azaz a nyelv használói számára)? Lehet elefántcsonttornyokból elvi vitákat folytatni, csak nem nagyon van értelme. Én is tudom, mit ír a szótár. Csak arra akartam rávilágítani, hogy a nyelv változik, nem kőbe vésett dolog, és ha ilyen állapotban van egy szó, akkor bizony én megkérdőjelezném a helyességnek, mint fogalomnak a használatát ebben az esetben.

Ez pont olyan dolog, mint az, hogy a "fájl"-t így írod, ahogy most én, az "off-line"-t pedig így, és nem pedig úgy, hogy "offlájn". Mit gondolsz, mi határozta ezt meg? Egyedül a nyelvhasználat, semmi más.

A többi szóval ugyanez lesz.

2012. dec. 4. 13:15
 25/26 A kérdező kommentje:
Kedves 21:56 az észt te osztod, én nem. És nagyszájú is te vagy, ha digitálisan értjük, mert ijen hossszú bekezdést senki nem írt.
2012. dec. 4. 15:29
 26/26 A kérdező kommentje:
A nyelv változik, de hogy jelenleg mi a helyes, az egy létező dolog. Lehet hogy majd 20 év múlva nem ez lesz, de attól még paraszt, aki 1-jént ír a mai nap.
2012. dec. 4. 15:30
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!