Aki itt nem tudja használni a Google-t, az te vagy, hiszen azért teszel fel itt kérdéseket ahelyett, hogy megválaszolnád őket, kedves kérdező! Így nyilván te is "az" maradsz, méghozzá pontos "j"-vel, fölösleges erőlködnöd. Csak egy online helyesírási szótárt kellett volna keresned, de még ez sem jutott eszedbe...
Hát, bizony, "1-én" helyett "1-jén" a helyes a szótár szerint, kérdés, hogy meddig, ugye? Mert a nyelv egy élő, dinamikusan változó struktúra, és ha már végképp csak a nyelvészek írják majd "helyesen", akkor az egész egy nagy kalap gombócot sem fog érni, a "helyes" meg elveszíti az értelmét. Ez a folyamat már most megfigyelhető egy sereg szó esetében, csak ki kellene nyitni a szemeket!
A számítógépes nyelvészek pedig, akik fordító- és szótárprogramokat, helyesírási ellenőrzőprogramokat írnak, vagy épp nyelvi korpuszokat készítenek adatfeldolgozás céljából, kitörölhetik a ...-t a helyesírási ismeretükkel, ugyanis a legtöbb magyar ember semennyire sem tud helyesen írni, és mindent úgy ír, ahogy gondolja. Pl. a kérdés feltevője is, aki azt hiszi, hogy az "egybeírják" egybe írandó csak azért, amit jelent, utána pedig nagyszájúan osztja az észt (mintha neki lenne).
Kedves 21-es!
A kérdés úgy is feltehető, hogy ha a Google több találatot ad a "helytelen" formára, mint a "helyesre", akkor vajon melyik a fontosabb (az emberek, azaz a nyelv használói számára)? Lehet elefántcsonttornyokból elvi vitákat folytatni, csak nem nagyon van értelme. Én is tudom, mit ír a szótár. Csak arra akartam rávilágítani, hogy a nyelv változik, nem kőbe vésett dolog, és ha ilyen állapotban van egy szó, akkor bizony én megkérdőjelezném a helyességnek, mint fogalomnak a használatát ebben az esetben.
Ez pont olyan dolog, mint az, hogy a "fájl"-t így írod, ahogy most én, az "off-line"-t pedig így, és nem pedig úgy, hogy "offlájn". Mit gondolsz, mi határozta ezt meg? Egyedül a nyelvhasználat, semmi más.
A többi szóval ugyanez lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!