Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Matekfeladatot egybeírják?

Matekfeladatot egybeírják?

Figyelt kérdés

2012. nov. 14. 12:54
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:

Eszembe jutott még egy viszonyítási pont: matematikadolgozat, magyardolgozat, fizikadolgozat. Itt ugyanaz figyelhető meg: "matematikából írt dolgozat" kifejezésből egy rövid "matematikadolgozat" lesz, ez szintén jelentéssűrítő összetétel.

(A matematikafeladat és a matematikadolgozat nincs benne a helyesírási szótárban, a magyardolgozat viszont igen, úgyhogy szerintem a vita ezzel el is dőlt.)

2012. nov. 17. 00:56
 12/26 anonim ***** válasza:
Még egy dolog: akik szerint a Google-találatok száma mérvadó (főleg egybe- és különírás tekintetében), azoknak ajánlanám tanulmányozásra a helyesírási szabályzatot, nyelvészeti szakcikkeket, könyveket.
2012. nov. 17. 01:05
 13/26 A kérdező kommentje:
Hihhetetlen, hogy milyen hüje emberek vannak itten a GYK-n!
2012. nov. 17. 12:20
 14/26 anonim ***** válasza:

A kérdező nyilván beleérti magát az előző halmazba, ha már minősítésre adja a fejét.

Azért az elég érdekes, hogy a Google-ban nulla, azza nulla darab találat jön ki a "matekfeladat" szóra, nem? Akinek van némi számítógépes nyelvészeti ismerete, mint nekem, abban azért felmerülhet a kérdés: mire való a szabály, ha senki nem alkalmazza?

2012. nov. 18. 14:58
 15/26 anonim ***** válasza:

Nos én meg azokak, akik nyelvészeti szakcikkek, helyesírási szabályzatok és ilyen könyvek közt élik életüket és száraz elméleti vitákat szeretnek folytatni arról, hogy mit hogyan kell írni, felhívnám a figyelmüket arra a tényre, hogy a nyelv egy képlékeny dolog, amely folyamatosan változik, ennek megfelelően a helyesírási szabályzat is egy ajánlás, nem pedig törvény. És ha a helyzet az, hogy egy szabályt a szabály ajánlóin kívül az égvilágon senki sem tart be, akkor az nem sokat ér. Én is tudom, mit ír a szabályzat a "matekfeladat"-ról. Csak éppen úgy tűnik, senki nem használja így a nyelvészeken kívül, és bár a "matematikaérettségi" ugyanilyen elvek alapján szintén egybe írandó volna, egyes könyvek címlapján mégis külön van írva.

De te attól még írhatod egybe.

2012. nov. 18. 15:17
 16/26 A kérdező kommentje:
Nem tudod használni a Google-t vagy elírtad, mert 16,900 találat van!
2012. nov. 18. 15:35
 17/26 A kérdező kommentje:
Egyébként meg a Matekfeladat.com is egybe van, úgyhogy szerintem ez el is dőlt.
2012. nov. 18. 15:37
 18/26 anonim ***** válasza:
A gyakorikérdések.hu is egybe van, mégis külön kell írni: gyakori kérdések. Ugyanis nem lehetséges egy weboldal címébe space-t írni.
2012. nov. 18. 19:07
 19/26 A kérdező kommentje:
Úristen, csak vicceltem!
2012. nov. 18. 19:25
 20/26 anonim ***** válasza:
Reméltem is. De amilyen értelmes emberek vannak itt, nem lehet tudni, hogy mit szántak viccnek és mit nem.
2012. nov. 18. 20:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!