A szlovák nyelv mennyire volt ismert és elterjedt a magyarok körében a 15-19. század környékén?
Napkirálynak:
Tót tudósok, feltalálók: Jedlik, Bél, Kmety, Murgaš, Banič
Művészek:Edita Grúberová, Melis György, Lucia Popp, Miroslav és Peter Dvorský, Beňačková, Zamarovský (író)
Olimpiai bajnok sportolók: Mečíř, Pribilinec, Martikán (2x), Hochschorner testvérek (3x)
Csak úgy kapásból.....a teljesség igénye nélkül
én magyarázkodajak itt neked, milyen jogon akarod azt elérni hogy a saját kérdésem alatt válaszoljak a tiédre
nem érdekel hogy ti itt mind nagyon unatkoztok, egy olyan ember írjon már ide aki érdemben tud válaszolni, takarodjatok innen, hogy lehet tőletek megszabadulni? és ha nem esett volna le, ez egy kérdés, de egyetlen olyan választ nem kaptam amit valaki valamivel alátámaszt, és általában véve is csak egy választ kaptam aminek ráadásul semmi értelme
nemérdekel hogy itt mit mocskolódtok össze-vissza, és nemkérek kioktatást helyesírásból sem, mert ez nem annak a helye, olyanok hánytorgatják föl ezt, akiknek semmi jártassága a témában és nem képesek semmit szónélkül hagyni!
Akkor írok neked egy hasznos választ:
A XV-XIX. század között mindenki szlovákul beszélt (és nem csehül, mint ahogy az osztrákok is osztrákul beszélnek, és nem németül). A magyar nyelvet ultranacionalisták találták ki, hogy kiszorítsák eme ősi, nemes nemzet nyelvét.
Ez már tetszik, elég hasznos?
Egyéiránt as kérdés megfogalmazása is teljesen nonszensz. "A szlovák nyelv mennyire volt is ISMERT és ELTERJEDT a magyarok körében..."
SEMENNYIRE. A Felvidéken a XV. században is, majd végig, a XIX. századig és napjainkig is volt (van) szlovák nyelvű lakosság. Az egy meghatározott, külön álló és kezelendő etnikum. A magyar egy másik. Soha sem volt olyan jelenség, hogy ez utóbbi (a magyar) tömegesen beszélte, használta volna a mellette élő szlovákság nyelvét. Fordítva azonban igen. Így tehát - hogy szájbarágós legyek - a SZLOVÁK nyelv a MAGYAROK körében semennyire sem volt ELTERJEDT, sem akkor, sem máskor. Ami pedig a Trianon utáni Magyarország szlovák szigeteit illeti, arról már írtam. Nincs is mit hozzátenni.
ha szabad érdeklődnöm miért is itt beszéltek ki engem?
nem kapcsolódik a kérdéshez, el innen!
a válasznál pedig egyetlen egy LINKET nem láttam, én nem adok egy ilyen elvetemült gyűlölködő szavára, hiszem, ha látom!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!